Sony Ericsson W950i

Alternativ tekst mangler
(Alle foto: Marius Valle)

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 10,6 x 5,4 x 1,5 cm
Vekt: 112 gram
Form: Klassisk
Snarveistaster: Tilbake, Walkman, spill/stopp, volum, rullehjul
Kamera: Nei
Uttak: USB (Proprietær plugg)
Pris: fra ca 5000 kroner

Slik vurderer vi

Sony Ericsson overrasket mange da de slapp W950i. Denne musikktelefonen har nemlig hele fire gigabyte innebygget minne, og er en vaskekte smarttelefon.

Faktisk snakker vi om den musikalske tvillingbroren til M600i. Det vil si at W950i er en forholdsvis bred telefon, men den er ikke spesielt tjukk.

Selv om W950i veier forholdsvis mye, skjemmes den ikke av å virke tung. Alt i alt er dette en litt stor men tynn telefon som glir ned i de aller fleste lommer.

Fremsiden domineres av en stor, trykkfølsom skjerm, og et paddeflatt tastatur.

Byggekvaliteten kjennes god, men så er det heller ikke så mange bevegelige deler å snakke om heller. W950i er også fri for knirking og slark.

W950i har veldig spesielle taster, som henger sammen i én stor, flat matte. Det er lett å tro at tastene faktisk er berøringssensitive. Det er de heldigvis ikke. Under overflaten skjuler det seg nemlig tradisjonelle taster.

Dessverre gjør ikke dette saken noe bedre.

Det er for eksempel litt for enkelt å treffe feil tast når du skriver meldinger. Har du store fingrer, må du være forberedt på å bruke neglene. Vi har til tross for en ukes bruk ikke klart å komme opp i et raskt tempo når vi skriver.

Tastesettet til W950i er knotete å bruke, og er et kroneksempel på at design har gått foran brukervennlighet.

Snarveistastene på telefonen fungerer heldigvis fint. Spesielt setter vi pris på rullehjulet på siden at telefonen, som gjør det enkelt å bla seg igjennom menyer. Dette er en sjeldenhet på telefoner i dag, og finnes stort sett bare på P990i og M600i.

SKJERM OG MENYER

Hovedskjerm: TFT, 262 144 farger
Oppløsning: 240 x 320 piksler
Fysisk størrelse: 2,6 tommer
OS: Symbian 9.1
Meny: UIQ 3.0
Tekst: T9, håndskrift
Firmware: CXC162037 R9C001

Slik vurderer vi

Smarte menyer
W950i er en Symbian OS-basert smarttelefon med menysystemet UIQ3. Dette er de samme menyene som befinner seg i M600i og P990i.

For førstegangsbrukere kan dette menysystemet være litt overveldende, men etter at du lærer deg å bruke rullehjulet og den trykkfølsomme skjermen, bør det gå seg til.

Hovedmenyen består av et rutenett med tre ganger tre ikoner, mens undermenyene er listebaserte. I hvilemodus har W950i i likhet med Nokias Series 60-telefoner et sett snarveier du kan velge selv. I tillegg har du tilgang til en liste over nye e-poster, aktuelle kalenderoppføringer og tapte anrop.

Telefonen har ikke piltaster, og i stedet bruker du rullehjul. For å hoppe tilbake i menyene, trykker du på tilbaketasten under rullehjulet.

Telefonen har heller ikke vanlige menytaster under skjermen. I stedet trykker du rett på valgene i skjermen.

Denne måten å bruke en telefon på er uvant om du ikke har vært borti det før. Det er likevel ikke noe problem å bli vant med etterhvert.

En smarting
At W950i har et smart operativsystem betyr i tillegg at du i praksis har en liten datamaskin mellom hendene. Du kan kjøre mange programmer samtidig så lenge telefonen har nok minne tilgjengelig. Du trenger for eksempel ikke å avslutte nettleseren for å skrive en ny SMS eller skifte sang på mp3-spilleren.

Menyene er alt i alt enkle å bruke, og ikke like overveldende som hardbarka smarttelefoner som P990i. Vi konstaterer at dette er en smarttelefon for folket.

Det kan likevel være greit å presisere at de aller ferskeste mobilbrukerne muligens vil ha større glede av for eksempel W850i. Faren for å gå seg litt vekk i menyene er tross alt større på W950i, siden dette er en smarttelefon.

Foruten å være trykkfølsom er W950i sin skjerm også klar og skarp, og fungerer bra til bildetitting, spill, programmer og andre oppgaver. Dessverre kan den være litt vanskelig å bruke i sollys med tanke på at du fort får fingermerker på den. Problemet er likevel ikke større enn at du kan leve med det.

Den trykkfølsommme skjermen åpner også for skriftgjenkjenning og fulltastatur rett på skjermen. Skriftgjenkjenningen fungerer stort sett greit, men du må venne deg til telefonens måte å skrive bokstaver på. Skjermtastaturet er ikke like greit å bruke. Tastene er så små at du må bruke pennen, og det er lett å trykke feil.

Sony Ericsson W950i med abonnement

Sony Ericsson W950i

Sony Ericsson W950i med abonnement

Sony Ericsson W950i

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen