Test

Sony Ericsson W900i

Design og byggekvalitet - 

Ikledd Walkman-logo og med svart eller hvit dekselfarge, melder Sony Ericsson W900i seg på den populære retrobølgen som herjer mobilmarkedet. Dette er siste skudd så langt på Walkman-slektstreet, og er funksjonsmessig et stort skritt fremover fra sine forgjengere.

W900i kommer i Sony Ericssons egenutviklede dreiedesign. Prinsippet er enkelt: I stedet for å åpne telefonen for å komme til tastene, dreier du tastene ut når du trenger dem. Dermed får du mer plass til både taster og skjerm, og overflaten kan utnyttes bedre.

En kjærkommen nyhet er at Sony Ericsson har fått på plass en liten fjæring som gjør at tastesettet spretter på plass når du drar det frem. Mens du før måtte slepe frem tastene hver gang du skulle skrive en melding, knipser du nå lett til tastene slik at de elegant svinger seg på plass.

Velvoksent beist
Ett minus ved W900i er umulig å overse, og det er størrelsen. Da vi først tok en titt på telefonen sto banneordene tett, for, som den observante leser nok vet, W900i er kolossal. Med mål på 10,9 x 4,9 x 2,4 cm er telefonen større enn selv forgjengeren S700i. Med en vekt på voldsomme 148 gram snakker vi også om en av de tyngste telefonene vi har sett siden NMT-telefonenes død på slutten av 90-tallet.

Som oftest har ikke størrelsen på en telefon all verden å si for bruken, men på W900i har den faktisk det. Vi opplevde at telefonen verken passet bukse- eller jakkelommen, og at den bulet ut hvor enn vi prøvde å plassere den på kroppen. Frustrasjonen vår ble til tider så stor at vi vurderte å skaffe oss en egen bæreveske.

Dårlig tasteløsning
En positiv side med dreiedesign er at det gir plass nok til store, fingervennlige taster. Derfor overrasket det oss at Sony Ericsson har utstyrt W900i med relativt små taster. Både talltastene og kommandotastene er små og trange, og gjør at brukere med større fingre vil oppleve det å skrive med W900i som en ubehagelig opplevelse.

I tillegg mener vi at tastene stikker for dypt ned i telefonen. Dette bidrar til det samme problemet. Om du har store fingre vil du få vondt i fingrene av å skrive en melding på W900i.

      
(Klikk for større bilder)

Det er ikke mye positivt vi kan si om designen til W900i. Stor, klumpet og tung er stikkord som går igjen uansett hvordan vi snur og vender på telefonen. Og når da også tastesettet kunne vært bedre, er det ingen grunn å investere i W900i for designens skyld.

Skjerm og menyer - 

Èn positiv side ved å ha en stor telefon, er at det da også er plass til en stor skjerm. Her har ingeniørene i Sony Ericsson grepet sjansen, og utstyrt W900i med en 2,2 tommers skjerm - ren bredskjerm for telefon å være.

Fordelen med en såpass stor skjerm er at telefonen får en rekke nye bruksområder. Mens du med andre telefoner får vondt i øynene bare av å gå gjennom bildealbumet, kan du med W900i nærmest kjøre en helaftens spillefilm uten at øynene klager.

Den store skjermen gir også avkastning i mer dagligdagse situasjoner. Du kan for eksempel lese hele 9 linjer med tekst i stor størrelse uten å måtte bla deg nedover. Skal du knipse et bidrag til familiealbumet, kan du nyte hele skjermen som kamerasøker.

Oppløsningen på 240 x 320 punkter er heller ikke akkurat noe å klage på. Selv om W900i ikke er den første telefonen ut med en såpass høyoppløst skjerm, så imponerer skjermen. Detaljer i skjermbildet synes mye bedre, og bilder og annen grafikk blir ikke så ujevn som den ellers ofte blir mer lavoppløste skjermer.

Ellers kan det nevnes at skjermen er av typen TFT, og dermed gjengir farger på en veldig naturtro måte, i tillegg til å være såpass lyssterk at du aldri vil ha problemer med å tyde tekst og bilder i fullt dagslys.

Nye ikoner og kjapp i svingen
Sony Ericsson har de siste årene bygget opp et veldig brukervennlig menysystem. Selskapet har heldigvis ikke hvilt på sine laurbær, og kom med flere forbedringer av menysystemet i Walkman-telefonen W550i, som vi også finner i W900i.

    

En av nyhetene er at du nå kan endre selve menyoppbygningen. Du kan for eksempel vise ikonene i en remse bortover, i stedet for den vanlige matrisen. Det er også mulig å endre utseendet på ikonene. Dessverre er alle mulighetene begrenset innenfor temaene, så du kan ikke endre menyen eller ikonene fritt.

Menyene til W900i er overraskende responsive og raske ved bruk av standard menytema. Det er sjelden vi ser en Sony Ericsson-telefon som er så kjapp på avtrekkeren, men W900i reagerer altså helt spontant. Dette merkes også godt når du skriver tekstmeldinger. Vanligvis bruker vi å ha et visst etterslep på Sony Ericsson-modeller, men i W900i sitt tilfelle merket vi lite til dette. Det skal poengteres at menyene blir adskillig tregere så snart du tar i bruk et mer avansert tema.

Med en oppløsning på 240 x 320 punkter og en fysisk størrelse på 2,2 tommer er det få mobilskjermer i dag som kan hamle opp mot W900i. At telefonen også har svært kjappe menyer bidrar i positiv retning. Det vi må sette fingeren på er at W900i bruker et lukket menysystem, i stedet for et mer avansert operativsystem som Symbian OS eller Windows Mobile.

Sony Ericsson W900i med abonnement

Sony Ericsson W900i

Sony Ericsson W900i med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson W900i   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen