TEST: Sony Ericsson W890i
Test

Sony Ericsson W890i

Maskinvare og tilbehørBatteri: 950 mAh - Taletid 3G, 4,5 timer; Taletid GSM, 9,5 timer; Hviletid: maks 15 døgn
SAR-verdi: 1,38 W/kg
Høyttaler: Stereo
Internminne: 28 MB
Kortplass: M2, 2 GB medfølger
Java: MIDP 1.0, MIDP 2.0, 3D

Slik vurderer vi

God på det meste

Treghetene du kan oppleve i menyene skyldes ikke at W890i er utstyrt med treg maskinvare. I alle fall ikke om vi skal basere oss på ytelsesmålingene vi har gjort.

Målingene viser at telefonen er godt nok utstyrt til å kjøre Java-programmer og 3D-spill på en mer enn god nok måte. Dette reflekteres også av de medfølgende spillene, som alle sammen kjører jevnt og bra på telefonen.

Vi brukte også Opera Mini under testperioden, og opplevde at programmet kjørte helt smertefritt på W890i.

Klikk for større grafer


Maratonbatteri

Du kan snakke lenge i W890i.
Du kan snakke lenge i W890i.

Sony Ericsson er kjent for å lage telefoner som har god batterilevetid. W890i gjør ikke skam på tradisjonen. Under testperioden opplevde vi at telefonen varte og varte, og at batteriet ikke ble tappet i høy hastighet før vi tok i bruk strømslukende funksjoner som Youtube.

Bruker du daglig mobilen som mp3-spiller vil du imidlertid måtte lade hver dag eller annenhver dag, avhengig av hvor mye du bruker musikkspilleren.

Sony Ericsson oppgir at telefonen skal klare inntil ni og en halv time snakking i GSM-nettet, noe som er imponerende, men fortsatt ikke uvanlig på Sony Ericssons telefoner.

God taletid

Våre taletidsmålinger viser at telefonene holder ut i snaut fire og en halv time i 3G-modus. Det er det samme som Sony Ericsson oppgir at telefonen skal klare. Det er likevel et godt resultat for en måling i 3G-nettet.

Batteriet varer og varer.
Batteriet varer og varer.
Hodesettet som følger med fungerer som håndfri.
Hodesettet som følger med fungerer som håndfri.

Lydkvaliteten under samtaler er for øvrig upåklagelig, selv om noen nok vil klage på at lyden er litt lav. Har du normal hørsel burde dette være godt nok. W890i filtrerer effektivt ut bakgrunnstøy, slik at den du snakker med ikke plages av for eksempel en ventilator dersom du snakker i mobilen samtidig som du lager mat.

Bra utstyrt

W890i har "bare" 28 MB innebygget minne, men siden telefonen leveres med et minnekort på 2 GB er ikke dette noe problem. 2 GB er nok til omtrent 500 sanger, omtrent 1000 bilder eller alle Java-programmene du noen gang kommer til å installere.

Som vanlig får du også med et musikkhodesett som kan brukes som håndfri. Dette har en innebygget 3,5 mm minijack-utgang, slik at du enkelt kan bytte ut de medfølgende ørepluggene med dine egne.

I esken finner du også en USB-kabel slik at du kan koble mobilen til PC-en. I tillegg får du en smart lader med en ekstra "bunnplugg", slik at du kan koble til ekstrautstyr, for eksempel hodesett eller USB-kabel samtidig som du lader.

Alt i alt leverer W890i godt på alle områder i denne kategorien.

KommunikasjonBånd: GSM 850, 900, 1800 og 1900 MHz, WCDMA 2100 MHz
Data mobilt: EDGE, WCDMA (3G), HSPDA (super-3G)
Data lokalt : Bluetooth 2.0 m/ A2DP, USB 2.0
Epost: IMAP, POP3
Øvrig:

Slik vurderer vi

Endelig Edge

Telefonen er tynn, men rask på internett.
Telefonen er tynn, men rask på internett.
Foran på toppen sitter det et videosamtalekamera.
Foran på toppen sitter det et videosamtalekamera.

I "gamle dager" var det sikkert som banken at Sony Ericssons telefoner hadde enten Edge eller 3G. De dagene er heldigvis over.

W890i har nemlig GPRS, Edge og 3G med HSDPA (super-3G). Dette betyr i praksis at telefonen alltid får tilgang til den raskeste internettilkoblingen som er tilgjengelig i mobilnettet.

Det eneste telefonen egentlig mangler er Wi-fi, som hadde latt deg koble mobilen til trådløse lokalnettverk. Dette er imidlertid noe vi bare forventer på profftelefoner.

USB og Bluetooth

Om du skal koble telefonen din til PC-en for å overføre for eksempel musikk til mobilen eller bilder til PC-en, har du to metoder å forholde deg til: Bluetooth og USB-kabel.

Bluetooth-tilkoblingen er den tregeste måten å overføre filer på. Vi klokket den inn til litt over 100 kBps, noe som er greit nok til å overføre små filer som bilder, men altfor tregt til å fylle opp minnekortet med musikk. Dette er ikke en spesiell svakhet ved W890i, men en treghet som ligger i Bluetooth-standarden.

USB også tregt

USB-tilkoblingen er bedre å bruke til å overføre musikk, men heller ikke denne er lynrask. Vi målte hastigheten til litt over 0,5 MBps. Dette gjør at det tar litt tid å fylle opp minnekortet med musikk, og det kan være plagsomt tregt om du skifter ut sangene på minnekortet ofte. Den beste metoden å overføre musikk til og fra telefonen er dermed å bruke en minnekortleser, som er mye raskere enn USB-kabelen og Bluetooth.

Telefonen har for øvrig støtte for A2DP-profilen, som lar deg spille musikk trådløst over Bluetooth.

Alt i alt er W890i godt utstyrt med mobilnetteknologier, men vi skulle ønske Sony Ericsson hadde brukt mer tid på å raffinere USB-tilkoblingen.

NyttefunksjonerAdressebok: 1000 x 20 oppføringer
Kalender: Oppføringer kun begrenset av ledig minne
Ekstraprogrammer: Bluetooth-fjernkontroll, lydopptaker, posisjonstjenester, Track ID, Music mate 3
Standardfunksjoner: Vekkerklokke, gjøremål, notater, kalkulator, tidtaker, stoppeklokke, nettleser
Synkronisering: SyncML

Slik vurderer vi

Ingen proffmobil

Telefonboken er fyldig, og gir plass til en rekke detaljer.
Telefonboken er fyldig, og gir plass til en rekke detaljer.
Kalenderen er ikke like avansert som telefonboken. Her finner du stort sett bare grunnleggende planleggerfunksjoner.
Kalenderen er ikke like avansert som telefonboken. Her finner du stort sett bare grunnleggende planleggerfunksjoner.
Google Maps vet hvor du er, takket være lokasjonstjenesten.
Google Maps vet hvor du er, takket være lokasjonstjenesten.

W890i er først og fremst en underholdningsmobil, og nyttefunksjoner som kalender, e-post og lignende er ikke akkurat satt i høysetet. Likevel har telefonen sine kvaliteter også på dette feltet.

Vi liker for eksempel telefonboken svært godt. Her kan du legge til et drøss med detaljer, inkludert nettadresser, ringetone, bilde, talekommando, adresse, tittel, firma, fødselsdag og egne notater.

Det er også enkelt å søke i kontaktene, men det er ikke mulig å søke i detaljene i telefonlisten, som for eksempel firma.

Grei kalender

Kalenderen er helt grunnleggende, og kan på ingen måte sammenlignes med de du finner i smarttelefoner. Det er for eksempel ingen sammenheng mellom oppgavelisten og kalenderen, så her må du forholde deg til to planleggingsverktøy.

Til vanlig fritidsbruk duger imidlertid planleggerfunksjonene i telefonen greit. Skal du for eksempel minne deg selv på å bestille time for EU-kontroll eller legge inn påminnelse om at du må kjøpe egg etter jobb i morgen, er W890i mer enn godt nok rustet for jobben.

Du finner ellers de vanlige ekstrafunksjonene, som vekkerklokke, kalkulator, stoppeklokke, notatblokk og taleopptaker.

Ingen e-proff

E-post er også på plass, men klienten som er innebygget egner seg ikke spesielt bra til annet enn "fritidsbruk" den heller, da den stokker om formateringen av teksten, noe som fort kan føles kaotisk.

Telefonen har for øvrig støtte for Sync ML-standarden, som gjør at du kan synkronisere mobiltelefonen din mot internettjenester som for eksempel Telenor Mobil Backup, Netcom Kontaktsynk eller gratistjenesten Zyb.com.

Lokasjonstjenester

W890i har ellers fått en interessant nyhet i menyene. Under underholdningsmenyen finner du nå et valg for "Lokasjonstjenester". Her finner du blant annet Google Maps, som lar deg kikke på kart. Det spesielle er at du ikke trenger å plotte inn adressen du befinner deg på, da det henter posisjonsinformasjon fra mobilnettet.

Posisjonering via mobilnettet er ikke spesielt nøyaktig, og sier bare i hvilket område du befinner deg. Du kan imidlertid koble til GPS, og få nøyaktig informasjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen