Sony Ericsson W580i

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design og byggekvalitetStørrelse: 9,9 x 4,7 x 1,4 cm
Vekt: 94 gram
Form: Slider
Skjerm: 2 tommer
Snarveistaster: Walkman, snarveistast, volum
Kamera: Ja
Uttak: SE proprietær
Pris: ca. 2500 kroner (klasse D)

Slik vurderer vi
W580i i lukket tilstand.
W580i i lukket tilstand.

Størrelse

Ikke mye større enn et kredittkort.
Ikke mye større enn et kredittkort.

Takk til Elprice for lån av Sony Ericsson W580i

Walkman-telefonene fra Sony Ericsson begynner etterhvert å bli en velkjent affære, og går for å være blant de beste musikktelefonene som er å få tak i. Vi har testet nok et medlem i musikkfamilien, nykommeren W580i.

W580i er en skyvetelefon, noe som gir visse praktiske fordeler. Det gjør det mulig å lage en telefon som både er forholdsvis liten, samtidig som både skjerm og taster er av akseptabel størrelse.

Sony Ericsson har etterhvert fulgt i Samung sine fotspor, og klemmer nå ut den ene tynne telefonen etter den andre. W580i er intet unntak i så måte, selv den ikke er den aller tynneste skyvetelefonen i handelen. Med en tykkelse på 1,4 cm havner den midt imellom den eldre skyvemodellen W850i og den supertynne W880i.

Uansett hvilken vinkel du bedømmer W580i fra fremstår den som et lommevennlig lite lydverk.

W580i har en tvillingbror
W580i ligner svært på Sony Ericssons egen S500i. De er svært like både inni og utenpå, men S500i mangler Walkman-stempelet og noe av tilbehøret som følger med den syngende storebroren.

En annen forskjell er at mens S500i har menytaster som kan være litt kronglete å bruke, er menytastene til W580i svært behagelige å bruke.

Selve talltastene er forsåvidt også gode å bruke, men de er ikke spesielt store. Det er god plass til litt større taster, men her har nok designet fått førsteprioritet. Med mindre du har tommetotter i størrelse XXL skal det allikevel gå greit å skvise ut tekstmeldinger i akeptabel hastighet.

Vrien skyvemekanisme
Vi har imidlertid ett vesentlig ankepunkt ved designet til W580i. Når du skal åpne telefonen kreves det nemlig litt konsentrasjon. For det første er selve skyvemekanismen tyngre enn hva vi har sett på tilsvarende modeller fra Samsung og Nokia. For det andre kan det være vanskelig å få tak med tommelen når du skal skyve opp telefonen. Det er fort gjort at tommelen bare glir hvis du prøver å skyve på skjermen, og lenger ned på telefonen er det heller ikke noe naturlig sted å ta tak når du skal åpne den. Et lite utspring for å få tak hadde vært svært velkomment.

Dette er nok til en viss grad en vanesak, men dersom du har erfaring med andre skyvetelefoner og vet hvordan det kan gjøres, så kan dette bli et aldri så lite irritasjonsmoment.

Kontakten for lading og tilkobling av ekstrautstyr har havnet på siden av telefonen. Det spiller liten rolle når du skal lade telefonen eller koble den til PC-en, men når du skal ha telefonen i lommen med hodetelefoner koblet til fremstår plassingen som upraktisk.

Volumknappen sitter også litt upraktisk til på skyvedelen av telefonen. Det gjør at den blir litt vanskeligere tilgjengelig, samt at du fort blir litt usikker på hvor du har den avhengig av om telefonen er oppslått eller ei.

W580i virker som en solid telefon. Det er ikke mye knirk å spore, skyvemekanismen virker forholdsvis solid, og også tastene virker holdbare på tross av at vi utsatte dem for ekstra påkjenninger.

Dette er altså en telefon som har et vellykket design, selv om det er noe småplukk som trekker ned.

Sannelig en super skjerm
Sony Ericsson har nok av telefoner med middels skjermer i portefølgen sin. Det er derfor befriende at W580i er utstyrt med en høyoppløst skjerm. Skjermbildet er sylskarpt, og det er ingen problemer med å se hva som står på skjermen selv i direkte sollys. Bare en ting som å bla i menyene blir en mer oppløftende opplevelse når ikonene er naturtro og med klare farger.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem: SE's eget
Meny: Rutenett, flash
Tekst: T9, multitap
Firmware: CXC1123362 R6B C002

Slik vurderer vi
Menytastene er gode å bruke trass noe utradisjonell utforming.
Menytastene er gode å bruke trass i utradisjonell utforming.

Skal vi ha noe å utsette på skjermen, må det være den fysiske størrelsen. 2 tommer er mer enn middels, og det virker som det hadde vært plass til en hakket større skjerm. Skjermen er allikevel en av styrkene til telefonen, spesielt med tanke på hvor moderat priset W580i faktisk er.

Menyene er velkjent for de som har trykket på en av Sony Ericssons modeller de siste årene. Du har med andre ord en brukervennlig meny som kan skilte med godt med praktiske finesser. W580i mangler de mest avanserte mulighetene, men så er dette heller ingen typisk kontor-telefon. Til gjengjeld har du en telefon som er enkel å bruke og som er rask i responsen.

Flere tilpasningsmuligheter
Mange har nok latt seg irritere over spørsmålet mange Sony Ericsson-telefoner stiller når man skrur på telefonen; om du vil starte opp i vanlig modus eller flymodus. På W580i kan du velge bort dette under innstillinger i menyen, og dermed slippe spørsmålet dersom du finner det irriterende.

En annen ting du har frihet til å velge er hvilken adressebok du vil bruke. Som standard brukes telefonens minne med de utvidede mulighetene og kapasiteten det medfører, men hvis du av en eller annen grunn skulle ønske det kan du også bruke SIM-kortets adresseliste.

Noe som ikke er unikt verken for W580i eller for Sony Ericsson, er muligheten til å ta sikkerhetskopi av adresseboken ikke bare til SIM-kortet, men også til minnebrikken i telefonen. Da får du en fullstendig sikkerhetskopi og slipper å måtte reorganisere adresseboken hvis du for eksempel får en "tom" telefon tilbake etter et besøk hos serviceverkstedet.

Noe småplukk for den pirkete
Tradisjonen tro kan du heller ikke på denne Sony Ericsson-modellen ha forskjellige melodier i forskjellige profiler, at du kan ha forskjellige ringetoner tilknyttet til forskjellige personer i adresseboken hjelper noe.

Talltastene er derimot noe små.
Talltastene er derimot noe små.

For å besvare og avlutte samtaler kan du forøvrig selv velge om du skal gjøre dette med å åpne og lukke telefonen.

Når du lukker telefonen låser tastaturet seg umiddelbart - vanligvis. Hvis du for eksempel bytter profil og lukker telefonen med en gang uten å vente på at bildet som bekrefter at du har byttet profil forsvinner fra skjermen, går tastelåsen nemlig ikke på av seg selv.

Alternativt kan du aktivere automatisk tastelås. Da låser tastaturet seg etter noen sekunder med inaktivitet uansett om telefonen er åpen eller lukket.

Systemet for å skrive tekstmeldinger fungerer stort sett svært bra. Det eneste vi kunne tenkt oss, er mulighet for å veksle mellom ord i ordboken med for eksempel stjernetasten. Slik det fungerer nå må du strekke deg opp til piltasten for å veksle mellom alternative ord.

Summa summarum er det stort sett bare godord å si om menyene, og denne gangen har Sony Ericsson paret dem med en rett så god skjerm.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen