Test
Vivaz Pro ligger godt i hånden.

Sony Ericsson Vivaz Pro

En ny telefon basert på Symbian S60 fremprovoserer kanskje svært lite bevegelse i øyenbrynene dine. Likevel er det nettopp en slik telefon Sony Ericsson har kommet med i form av Vivaz Pro. Selv om mange venter i spenning på det kommende menysystemet Symbian^3, som blant annet skal være bedre tilpasset telefoner med trykkskjerm, har S60 fortsatt sine kvaliteter.

Design og brukervennlighet

Form: Trykkskjerm med utskyvbart fulltastatur
Størrelse: 10,9 x 5,2 x 1,5 cm
Vekt: 117 gram
Skjerm: TFT, 3,2 tommer, 360 x 640 piksler, 16 mill. farger
Snarveistaster: Volum/zoom, kamera, video, tastelås
Inn-/utganger: Minijack, Micro-USB
Kortplass: Micro-SD, inntil 32 GB
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Symbian S60, 5th edition

Firmware: 1232-0380_R2CA024
Pris: 3000 kroner

Kort sagt:
dsad
 –Slank med fulltastatur
– Funksjonelle menyer

dsad
 – Lite markerte taster
 – Menyene ikke optimale for touch
Vivaz Pro er godt balansert mellom størrelse og funksjonalitet.
Vivaz Pro er godt balansert mellom størrelse og funksjonalitet.
Også i liggende visning med tastaturet ute ser du både samtalen og skrivefeltet.
Også i liggende visning med tastaturet ute ser du både samtalen og skrivefeltet.

Pro = tastatur

I likhet med Sony Ericsson-modellen Xperia X10 Mini Pro, finnes det en tvillingtelefon til Vivaz Pro. Sony Ericsson Vivaz, som vi testet tidligere, manglet Pro-endelsen i navnet samtidig som fulltastaturet var skrellet vekk.

I motsetning til hva som er tilfellet med X10 Mini Pro, så er forskjellen i størrelse som tastaturet til Vivaz Pro bringer med seg knapt merkbar. Vivaz Pro er med andre ord en slank telefon på tross av at den stiller med et fulltastatur med norske bokstaver.

Siden tastaturet er omtrent det eneste som skiller Vivaz Pro fra Vivaz, er det meste vi skrev i testen av Vivaz også gyldig for Vivaz Pro.

Les testen av Sony Ericsson Vivaz her

Lite markerte taster

Sony Ericsson klarte å skvise inn utmerket tastatur på liten plass på mikromobilen X10 Mini Pro. Vi forventet derfor at Vivaz Pro skulle varte opp med et minst like bra tastesett.

Det økte plassen har ført til at tastaturet er hakket større, og et fullt sett med piltaster har også fått plass her. Tastene har en myk og behagelig overflate, men dessverre er tastene svært lite markert. Dette gjør at du ikke har like god kontroll på hvilken tast du trykker på som du har med X10 Mini Pro.

Dette betyr på ingen måte at fulltastaturet er dårlig, men det er bare at vi har sett Sony Ericsson gjøre det bedre før.

Det glatte lag

Det er ikke bare tastaturet som er glatt. Også selve telefonen er nokså glatt. På tross av at den ligger godt i hånden førte dette i kombinasjon med de ovale formene til at det flere ganger var like før Vivaz Pro gikk i bakken.

Vårt testeksemplar var den hvite utgaven, og de fleste var enige i at dette er en elegant telefon. Vivaz Pro finnes også i sort dersom du skulle ønske en mer diskret variant.

Nederst på fronten av telefonen finner du tre fysiske knapper. En dedikert menyknapp er praktisk flankert av henholdsvis ringe- og legge-på-knapp.

Heller upraktisk er tasten for å skru telefonen av og på. Denne tasten sitter øverst på baksiden av Vivaz Pro, og fungerer også som tastelås. Dessverre er denne tasten knøttliten og vrien å betjene.

Byggekvaliteten er det ellers lite å si på, og skyvemekanismen fungerer bra. Vi synes kvalitetsfølelsen er hakket bedre enn på den tidligere nevnte X10 Mini Pro.

Gammel og god?

Etter hvert som tiden går blir Symbian S60 mer og mer preget av tidens tann. Nå har det ikke skjedd mye på menyfronten siden vi testet Vivaz, men det er vanskelig å unngå enkelte irritasjonsmoment.

Menyene i seg selv er delikate med moderne ikoner, men betjeningen er ikke alltid optimal. Dette gjelder blant annet når du skal bla nedover i menyer og annet. Du kan ikke flikke med fingeren for å bla, men må holde og dra. Dette har naturligvis en sammenheng med at Vivaz Pro har restitiv skjerm. Skjermen reagerer altså på trykk og ikke på berøring, noe som gjør at betjeningen generelt ikke har like god flyt som på en mobil med kapasitiv skjerm.

Når du skal skrive inn tekst er det ikke alltid du kan begynne å skrive direkte med tastaturet når du står i et tekstfelt, men du må isteden enten trykke i feltet eller trykke "Enter"-tasten først.

Bortsett fra at menyene ikke fungerer optimalt sammen med en trykkskjerm, fungerer det bra. Vivaz Pro er enkel å bruke med logiske og oversiktlige menyer. Skjermen er i likhet med telefonen langt fra gigantisk med sine 3,2 tommer, men har en fornuftig oppløsning i forhold til størrelsen. Med mindre du skal se mye på video og bilder på telefonen, eller bruke den som et rendyrket surfebrett, fungerer skjermen dermed godt.

Du har flere forskjellige startskjermer å velge blant. Som standard er Vivaz Pro stilt inn med en startskjerm hvor du kan veksle mellom å vise snarveier og klokke, Twitter-meldinger, siste bilder eller en liste med snarveier. Du kan også stille inn Vivaz Pro med en mer tradisjonell startskjerm som viser aktuelle kalenderoppføringer.

Minne og minneplugg

I tillegg til minnekortet på 8 GB som følger med i pakken finner du også en USB-leser for minnekort i salgspakken. I tillegg har du også en kombinert lader og datakabel med i esken, slik at du har flere måter å overføre bilder, video og musikk til og fra PC-en på. I Norge vil Vivaz Pro leveres med hodetelefonene MH710, som er hakket bedre enn de som fulgte med vårt testeksemplar.

Med i pakken får du: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • Stereo håndfri
  • Datakabel
  • 8 GB Micro-SD minnekort
  • USB-leser for minnekort

Sony Ericsson Vivaz Pro med abonnement

Sony Ericsson Vivaz Pro

Sony Ericsson Vivaz Pro med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson Vivaz Pro   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen