Sony Ericsson viser porteføljen for 2004

Mens det har florert av rykter om nye telefoner fra Sony Ericsson de siste månedene, har både bilder, spesifikasjoner og modellnavn latt vente på seg. Foruten den nylig lekkede reklamefilmen, som raskt ble fjernet av den svensk-japanske produsentens advokater, har vi altså ant lite om hva vi har hatt i vente.

Når selskapet i dag gjorde seg klar for årets første storlansering var vi derfor meget spente på hva vi hadde i vente. Når vi nå har fått sett de tre nye modellene fra selskapet er det liten tvil om at de var verdt ventetiden, for dette er noen av de desidert mest spennende telefonene vi har sett på markedet til nå.


Sony Ericsson S700 - japansk teknologi for GSM-nettet

Den desidert heteste modellen fra dagens lansering er egentlig en modifisert versjon av DoCoMo-telefonen SO505i laget for bruk i vestlige mobilnett, og rommer mye teknologi som hittil har vært reservert for det japanske markedet.

Det første man legger merke til er nok imidlertid det spesielle, vridbare designet, som skal gjøre det mulig å stille inn telefonen i tre forskjellige bruksmoduser. Designet har allerede vist seg å være svært populært i Asia, og har også blitt tatt i bruk i den kommende designtelefonen Motorola V80.

I lukket tilstand har man kun tilgang til telefonens joystick og fire soft-knapper. Man skal allikevel både kunne ringe kontakter i telefonboken, lese meldinger, kontrollere spill, styre MP3-spilleren og surfe på nettet med telefonen. Skal man ha tilgang til nummertastene vrir man telefonen 180 grader. Bildet på skjermen tilpasser seg deretter automatisk den nye skjermstillingen.

Størrelsesmessig er telefonen på størrelse med en Nokia 6600 i lukket tilstand, om dog litt smalere. Vekten er på den annen side på hele 137 gram.

På den ene siden av telefonen finner man en minnekort-plass for Memory Stick Duo-kort, som for tiden er tilgjengelige i størrelser opp mot 128 MB. Dermed skulle man ha mulighet for å ekspandere det originale minnet for å få plass til MP3, video, programmer og annet man skulle ønske å ha på telefonen.

TFT-skjermen til S700 tilbyr en oppløsning på heftige 240x320 piksler, som er dobbelt så høyt som de beste telefonene på det norske markedet i dag. Dette sørger for at man kan vise store mengder informasjon på skjermen uten at det blir uoversiktlig, og åpner for bruk av komplekse menysystemer og programmer.

Den usedvanlig høyoppløste skjermen, som er relativt stor med sin 2,3 tommers diagonale størrelse, burde også egne seg meget godt til å vise bilder, video og spill. Den 262,000-fargers fargedybden burde dessuten sørge for adskillig mer sprudlende og levende farger enn det man finner i dagens mobilskjermer.

Spillstøtten skal det heller ikke være noe å si på. Foruten å støtte den nye Java 2.0-standarden, har nemlig Sony Ericsson integrert en helt ny 3D-spillmotor kalt Hi Corp Mascot Capsule Engine Micro 3D Edition (puh!). Det som derimot mangler er støtte for Mophun, som mangler i samtlige av SEs nye telefoner.

Kameraløsningen til S700 er den heftigste vi har sett på markedet til dags dato, og skal være utviklet i samarbeid med Sonys kamera-ingeniører.

Med en oppløsning på hele 1,3 Megapiksler, eller nærmere bestemt 1280x960 piksler, tar telefonen bilder i fire ganger den oppløsningen man finner på de beste kameratelefonene på det norske markedet i dag. Dette burde åpne for en helt ny verden av kamerabruk og bilder som har høy nok oppløsning til å skrives ut og til å brukes til alt fra familealbum til publisering og trykk.

Man har selvsagt støtte for å ta opp videoklipp og sende disse via MMS. Kameraet har også en 8x digital zoom, som gjør det mulig å zoome inn på detaljer og små objekter. Takket være kameraets høye oppløsning kan man dessuten zoome ganske langt inn før man faller under en akseptabel oppløsning.

Når man skal ta bilder med S700 drar man simpelten bort luken over linsen, vipper telefonen rundt og holder den med begge hender mens man ser på skjermen, slik vi kjenner det fra vanlige digitalkameraer. Dette skal hjelpe til å holde kameraet i ro, noe som reduserer sannsynligheten for å få de diffuse bildene man ofte opplever med kameratelefoner man kun holder med én hånd.

Ellers rommer den nye topp-telefonen det meste av nyere nettverks-teknologi. Den har trippelbånd, GPRS Klasse 10, Blåtann og infrarød-port. Til tross for den heftige skjermen har S700 hele 7 timer taletid og 300 timer standby.

S700 blir forståelig nok ikke noen billig telefon, noe Sony Ericssons markedssjef Per Alksten også kunne bekrefte i et intervju med Dagens Industri. Nøyaktig hvilket prisnivå den vil ligge på får vi nok ikke vite før den slippes i fjerde kvartal.


Sony Ericsson K700 - følger i T610s fotspor

Da de første bildene av K700 dukket opp på nettet, antok de fleste at dette var den etterlengtede oppfølgeren til T610. Det skulle senere vise seg at den i stedet var den første i en ny K-serie fra Sony Ericsson, men likhetstrekkene med velkjente T610 er allikevel mange.

Den nye telefonen er nesten på millimeteren like stor som T610 - og faktisk 5 gram lettere med sine 90 gram - har nøyaktig det samme tasteoppsettet og et tilnærmet likt menysystem.

Skjermen har imidlertid fått en dobbelt så høy oppløsning med sine 176x220 piksler, som setter den i samme bås som skjermene vi finner i telefoner som Nokia 6600 og Siemens SX1.

Lagringskapasiteten er også et langt skritt fremover fra det vi har sett i dagens Sony Ericsson-modeller. Med hele 32 MB minne burde eiere av K700 kunne lagre både spill, meldinger, bilder,og videoklipp av hjertens lyst.

Sony Ericsson satser tydelig på underholdning i K700, og kan blant annet by på støtte for den nye Java 2.0-standarden og den samme Mascot Capsule 3D-teknologien som i S700. Telefonen kommer i tillegg med radio, slik vi stort sett kun har sett på Nokias modeller, og kan dessuten spille av MP3.

Ellers har K700 innebygget kamera med VGA-oppløsning, dvs 640x480 piksler, 4x digital zoom og en egen fotolampe for mørke omgivelser. Den kommer i likhet med T610 med både Blåtann og infrarød, og kommer dessuten med en separat datakabel.

Ifølge Sony Ericssons presselansering kan vi vente K700 ut på markedet i løpet av andre kvartal, eller med andre ord i løpet av de neste tre månedene. Prisen er ventet å ligge på rundt det samme nivået som T630 gjør i dag.


Sony Ericsson Z500 - først ute med PoC og EDGE

Sony Ericsson trakk også sløret av sin tredje modell i Z-serien med kamskjells-telefoner på dagens presselansering - Z500.

Den nye telefonen er den første fra produsenten til å ta i bruk PoC-teknologi, også kjent som Push-To-Talk, som fungerer som en salgs walkie-talkie funksjon for mobiltelefoner. (Se mer om Push-To-Talk fra SE)

Dette er også den første telefonen fra Sony Ericsson som tar i bruk EDGE-teknologi, som gjør det mulig å laste ned data i adskillig høyere hastigheter enn man i dag får til med GPRS.

Den nye Z-modellen vil faktisk være første telefon på det europeiske markedet med EDGE av Klasse 10, som gjør det mulig å komme opp i nedlastnings-hastigheter på hele 240 Kbps. Det er nesten dobbelt så raskt som det man oppnår med Nokias EDGE-telefoner, og ligger tett opp mot 3G-hastighet!

Dessverre ser det ut som om Z500 kun vil være tilgjengelig på det amerikanske markedet. Den vil komme i tredje kvartal, men da kun i amerikanske butikkhyller. Hvorvidt vi vil få se en europeisk lansering, gjenstår å se.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen