TEST: Sony Ericsson U100i Yari
Test

Sony Ericsson U100i Yari

Design og brukervennlighet

Form: Nedskyvbart tastatur
Størrelse: 10 x 4,8 x 1,57 cm
Vekt: 115 gram
Skjerm: TFT, 2,4 tommer, 240 x 320 piksler, 256 000 farger
Snarveistaster: Volum/zoom, kamera
Inn-/utganger: Sony Ericssons proprietære utgang for lader og håndfrisett
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Sony Ericssons proprietære

Pris: Fra 1800 kroner

Kort sagt:
dsad
 – God byggekvalitet
 – Bevegelsesstyring i ventemodus
 – Skarp og klar skjerm

dsad
 – Mye plast
 – Ikke standardutganger
Enkelt skyvedesign.
Enkelt skyvedesign.
Det er ikke like enkelt å treffe tastene alltid.
Det er ikke like enkelt å treffe tastene alltid.
Ingen mini-jack i sikte.
Ingen mini-jack i sikte.

Sony Ericsson Yari er minstemann i den nye U-serien som består av underholdningstelefoner fra svenskjapanerne. Mobilen markedsføres som en spillmobil, og er nok således F305s åndelige oppfølger.

Mye plast

Telefonen er laget nærest utelukkende i plast, med unntak for en ramme rundt forsiden. Likevel føles byggekvaliteten helt akseptabel. Alt sitter som det skal og skyvefunksjonen føles også rimelig betryggende.

Tastene er så å si helt flate. Det er en liten forhøyning på tastene, men her må man stort sett forholde seg til trykket på tastene for å vite hvor de er. Tastene gir god tilbakemelding, men er tidvis vanskelig å treffe. Spesielt under hurtig tasting av tekstmeldinger er det litt for enkelt å treffe kantene av hver tast.

Siden det er snakk om en spillmobil har Yari også to taster over skjermen, i tillegg til de vanlige navigasjonstastene under den. Når man ikke spiller leder disse tastene inn til telefonens spillmeny. På siden av telefonen finner man dedikert kameraknapp og volumknapper.

Volumet under samtaler blir relativt høyt, og lydkvaliteten er forholdsvis god. Yari leverer altså helt godkjent ytelse på basisfunksjonalitet.

Gode menyer

Sony Ericsson har ikke gjort de store endringene på menyen i standardtelefonene sine de siste årene. Noen nye tema har kommet til og skjermene har blitt bedre. Dersom man skal stille seg kritisk til noe måtte det være mangel på nyskapning.

Likevel er disse menyene gode og enkle å navigere i. Avhengig av hvilket tema man velger kan den også fremstå som både ungdommelig og oversiktlig. Det er lett å finne frem, og de fleste funksjoner er tilgjengelige der man forventer å finne dem. Dessuten er menyene svært raske i responsen, og man må sjelden vente på respons.

Java på startskjermen

Telefonen er satt opp uten aktiv ventemodus, så i startskjermen er det lite annet å se enn et bakgrunnsbilde. Noen ikoner for nettdekning, mottatte tekstmeldinger og eventuelt kjørende programmer er i tillegg til klokkeslett og dato den informasjonen man kan lese ut av mobilen uten gå inn i menyene.

Det fins likevel støtte for javabaserte programmer for startskjermen. Et av de to som følger med er et enkelt pedometer med visning av de siste dagers vandrede skritt. Den veksler mellom å vise det nedslående gjennomsnittet skritt per dag og målet som er 10 000 skritt.

Bevegelsesstyring

Den andre applikasjonen er en slags aktiv ventemodus slik vi kjenner det fra andre leverandører. Her finner man en diger klokke i analog stil, nært forestående kalenderoppføringer og visning av siste knipsede bilde.

Telefonen veksler i utgangspunktet automatisk mellom de forskjellige visningene. Etter litt fikling ble det fort klart at disse også reagerte på bevegelser. Det går to grønne streker ut fra hvert objekt som befinner seg på skjermen.

Informasjonspanelene sitter på sett og vis sammen som perler på en snor, og ved å riste telefonen i retning av det ene eller det andre kan telefonen panorere for eksempel fra bildevisning til kalendervisning. Så lenge man passer seg for omgivelsene er dette en veldig spennende tilnærming til aktiv ventemodus-konseptet.

Programveksling

Det har blitt ganske vanlig å kunne søke i telefonlisten direkte fra skrivebordet. Dette kan man også enkelt gjøre i Yari.

Sony Ericssons operativsystem har i motsetning til mange andre låste systemer en slags oppgaveveksler som lar en gjøre flere ting samtidig. Oppgaveveksleren er tilgjengelig via en hurtigtast og lar brukeren veksle mellom aktive Java-programmer, se nye tekstmeldinger og mye mer. Praktisk.

Telefonen er ikke utstyrt med standardutganger som micro-USB og 3,5 millimeters jackutgang. I steden har den samme tilkobling som de fleste andre Sony Ericsson-telefoner og krever derfor overgang for vanlige hodetelefoner.

Sony Ericsson Yari med abonnement

Sony Ericsson Yari

Sony Ericsson Yari med abonnement

Sony Ericsson Yari

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen