Sony Ericsson tilbake på tronen


Det tok sin tid, men den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves. Så ikke heller for de som måtte ha ventet med å bytte mobiltelefon fordi de ennå ikke hadde funnet en verdig arvtaker til P910. Men nå er den her i all sin prakt. Vi har prøvekjørt og dannet oss et førsteinntrykk av det nye lommekontoret.

Først og fremst var vi spent på hvordan telefonen ville skille seg fra P910. Etter å ha vært innom M600 (samme operativsystem som M600) vokste det frem en viss skepsis til hva vi hadde i vente. Minneproblemer og manglende navigasjonsknapper var vanskelig å svelge.

Kjapp
Men så langt føler vi oss faktisk beroliget. Til tross for at P990 med to kameraer og WLAN er en langt mer avanset mobiltelefon enn M600, så har vi foreløpig ikke hatt noen problemer med at telefonen henger seg opp eller er treg å bruke. Det tok riktig nok lang tid å starte telefonen første gangen, men det var også bare første gangen.

WLAN
Tilkobling til Internett via WLAN kunne ganske sikkert vært gjort mer smidig, men vi prøvde oss frem uten bruksanvisning og kom rakt i mål. Nå skal vi innrømme at vi ikke kjenner alle de kryptiske betegnelsene vi fant under WLAN-instillinger, men etter å ha prøvd oss litt frem kom vi inn på det sikkerhetsaktiverte nettverket på jobben og videre ut på Internett.

Det neste vi gjorde var å laste ned ActiveSync. Med WLAN var det gjort på noen få strakser, og etter kort tid var e-post og kontakter oppdatert på mobiltelefonen. 

Active Sync
Vi installerte så programvaren som fulgte med mobiltelefonen på en PC. Ettersom vi synkroniserer med Active Sync blir dette mest for å kunne overføre bilder, musikk og andre filer, og for å kunne bruke telefonen som 3G-modem sammen med PC-en. Det oppstod ingen spesielle problemer under installeringen, og i løpet av kort tid var vi opp på 3G med P990 som modem.

P990 har FM-radio (RDS) med bra lydkvalitet. Radioen kan startes med en egen hurtigtast slik vi kjenner det fra Walkman-telefonene. Med støtte for minnekort er dette også en mobiltelefon som du kan laste over ulike filer på, enten det dreier seg om musikk eller Office-dokumenter. 

QWERTY
I likhet med P910 er dette en mobiltelefon som først og fremst retter seg mot den som vil ha hele kontoret i lomma. 

Plasseringen av qwerty-tastaturet under flippen er også langt mer brukervennlig enn på forgjengeren. Nå er det godt mulig å skrive lange meldinger også for den som skyr vanlig SMS-tasting.

De utvendige tastene er imidlertid mer lik de som satt på P900 enn på P910. Tastene er litt harde å trykke, men så trykker du dem til gjengjeld ikke inn utilsiktet. De er like vel ikke hardere enn at det går utmerket å skrive SMS på dem. Her kommer menyknappen også til god nytte, fordi mobiltelefonen kommer med forslag til ord (autofullføring) mens du skriver. 

Visittkort
Telefonen har også visittkortscanner. Denne fungerer langt bedre enn vi hadde fryktet. Ta bilde av et visittkort, og du kan lagre det automatisk i kontaktlisten. Bilde av visittkortet lagres i en egen mappe.

Vi forsøkte med et slitt visittkort, og fikk tilnærmet riktig resultat på første forsøk. Selv om det var skriblet på kortet klarte P990 å få alle opplysninger på riktig plass. Eneste feil var en ”f” som i navnet Dagfinn ble til ”;” (kolon). Dette rettet vi selvsagt før vi trykket på ”lagre”. 

Det forundrer oss imidlertid litt at programmet ikke finnes i menyene på telefonen. Først når du åpner "egne snarveier" dukker skannermuligheten opp.

På minnebrikken som følger med finnes det lenker til en rekke programmer som kan lastes ned for test eller kjøp.

Alt i alt er dette en mobiltelefon som skriker etter en IP-telefoni-klient (kommer ganske sikkert snart), og som ellers har alt – unntatt EDGE …

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen