Sony Ericsson P1i

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,6 x 5,5 x 1,7 cm
Vekt: 124 gram
Form: Fulltastatur
Skjerm: 2,6 tommer
Snarveistaster: Jog Dial, tilbake, kamera, programmerbar snarveistast
Kamera: Ja
Uttak: SE proprietær
Pris: ca. 4300 kroner (klasse F)

Slik vurderer vi
Pekepennen får seg en sjelden luftetur.
Pekepennen får seg en sjelden luftetur.

Sony Ericssons P-serie med smarttelefoner fått en mengde trofaste tilhengere opp gjennom årene. Her til lands har denne serien sammen med Nokias kommunikator-telefoner vært noen av favorittvalgene for forretningsbrukere som vil ha kontoret med seg i lommen

Forrige modell i P-serien, P990i, har imidlertid ikke vært en like stor suksess som sine forgjengere. Noe av årsaken er at den var belemret med litt for mange bugs når den endelig ble tilgjengelig for salg, etter nærmest endeløse forsinkelser.

Med lanseringen av P1i håper Sony Ericson å ta igjen det tapte. En gjennomarbeidet og vesentlig mer stabil programvare, kombinert med at telefonen er på markedet til rett tid er to av faktorene som skal sørge for dette.

P1i blir lansert omtrent samtidig som Nokia lanserer sin nyeste kommunikator, E90. Mens Nokia har beholdt - om ikke økt - størrelsen i forhold til forrige modell, går Sony Ericsson motsatt vei: P1i er vesentlig nettere en forgjengeren P990i, og du kan uten problemer ha telefonen i bukselommen, noe vi verken kan si om P990i eller E90.

For å indikere at P1i er en fullblods profftelefon og arvtager etter P990i, har Sony Ericsson gitt den P-betegnelsen. Allikevel ligner P1i svært på M600i utseendemessig.

Blant annet er tastaturløsningen tilnærmet lik den du finner på M600i, bare ytterligere forbedret. Hver tast kan trykkes ned både på høyre og venstre side. Dette gjør det mulig med forholdsvis store taster uten at fulltastaturet tar altfor stor plass, og du kjenner enkelt hvilken del av tasten du trykker på.

Sammenlignet med for eksempel Nokia E61i, har P1i større taster samtidig som telefonen er smalere. I tillegg har Sony Ericsson også sørget for at tall er skrevet i stor, rød skrift på de aktuelle tastene, slik at du slipper å bruke lupe når du skal slå et telefonnummer.

Sammenligning

Fra venstre: HTC S710, SE P1i, SE P990i, Nokia E61i.
Fra venstre: HTC S710, SE P1i, SE P990i, Nokia E61i.

Dessverre har ikke Sony Ericsson funnet plass til dedikerte taster for æ, ø og å. For å få frem en "å" må du eksempelvis trykke tre ganger på a-tasten. Hadde det ikke vært for denne mangelen ville dette vært det beste fulltastaturet på markedet i denne størrelsen.

Ideelt sett skulle vi også ønske at det fantes ringe-taster på den ledige plassen mellom skjerm og tastatur. I våre øyne hadde dette gjort telefonen enda mer brukervennlig.

Hva gjelder byggekvalitet får P1i et stort pluss i margen. Fronten av telefonen veksler mellom sort og det som tilsynelatende er børstet aluminium. At den er vesentlig mer strømlinjeformet enn forgjengeren, og uten problemer kan oppbevares i bukselommen, er også et stort pluss.

Skjerm som tåler sol
Den trykkfølsomme skjermen til P1i er både klar og lettlest. Sammenlignet med forjgengeren P990i, er skjermen fysisk noe mindre, mens oppløsningen er beholdt. Dette gir utslag i et sylskarpt skjermbilde.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem: Symbian OS 9.1
Meny: UIQ v3.0
Tekst: T9, QWERTY, håndskrift
Firmware: CXC162037 R9G007

Slik vurderer vi
Skjermen er lesbar også på høylys dag.
Skjermen er lesbar også på høylys dag.
Hvis du har trykket flere ganger på tilbake-tasten, blir dagens kalenderoppføringer skjult.
Hvis du har trykket flere ganger på tilbake-tasten, blir dagens kalenderoppføringer skjult.
De enkelte punktene på startskjermen vises selv om de ikke innholder for eksempel uleste meldinger.
De enkelte punktene på startskjermen vises selv om de ikke innholder for eksempel uleste meldinger.

Skjermen er forbedret med tanke på bruk utendørs. Selv om skjermen natuligvis ikke er like lettlest utendørs på høylys dag som innendørs i normal belysning, er det faktisk ikke noe problem å lese på skjermen selv når solen skinner.

Som nevnt er skjermen også trykkfølsom. Telefonen er utstyrt med en pekepenn for dette formålet. I praksis brukte vi pekepennen svært sjelden. De fleste operasjoner kan du gjøre enten med knappene på telefonen eller med tommelen direkte på skjermen. Like greit, så slipper du å måtte fikle med pekepennen til stadighet.

Det eneste som var litt tungvint, var i meldingsmenyen. Det er for eksempel vanskelig å merke meldinger for sletting ved å trykke med neglen.

Menysystemet ligner det på tidligere smarttelefoner fra Sony Ericsson. Betjeningen er på grunn av Jog Dial-hjulet litt anderledes enn mange andre smarttelefoner, men det er allikevel forholdsvis enkelt å navigere i menyene. Dette hjulet, som sitter på venstre side av telefonen, gjør at du kan betjene de mest brukte funksjonene med én hånd uten å måtte trykke på skjermen. Det er kun unntaksvis du blir sittende og lure på hvordan du skal komme deg videre med hjelp av Jog Dial-hjulet før du finner ut at her må du faktisk trykke på skjermen.

Sony Ericsson har som vanlig noen fiffige menyfunksjoner. Blant annet kan du automatisk få spørsmål om å lagre nummeret i adresseboken hvis du har hatt en samtale med et nummer som ikke ligger lagret fra før. Dette er en funksjon som endel Sony Ericsson-brukere savner når de prøver andre merker.

Dessverre har P1i også noen særegenheter vi kunne vært foruten. For eksempel kan du ikke skru av telefonen bare ved å holde nede av-knappen, du er nødt til å bekrefte ved å trykke på skjermen. At telefonen mangler profiler eller heller ikke veldig imponerende.

Middels startskjerm
Du kan tilpasse startskjermen i stor grad selv. Nederst har du en rad med store ikoner for mye brukte ikoner, oppe til venstre har du en liten snarveisknapp på skjermen, mens oppe til høyre sitter en snarvei til oppgavebehandleren.

Vi synes allikevel ikke startskjermen er fullt like logisk og oversiktlig som på Nokias smarttelefoner. Blant annet så blir dagens oppføringer i kalenderen minimert når du trykker på tilbake-knappen, slik at du må gå aktivt inn og se hva som står på tapeten i dag.

Responsen i menysystemet har blitt forbedret, slik at det ikke lenger går ulidelig tregt å navigere i menyene. Fortsatt reagerer ikke telefonen lynraskt slik som endel vanlige mobiltelefoner, men den tregheten som finnes er sjelden til vesentlig irritasjon.

Sony Ericsson P1i med abonnement

Sony Ericsson P1i

Sony Ericsson P1i med abonnement

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen