Test

Sony Ericsson K800i

Design og byggekvalitet - 

Spesifikasjoner:

Størrelse: 10,5 x 4,7 x 2,2 cm
Vekt: 115 gram
Form: Klassisk

Skjerm: To tommer

Snarveistaster: Volum, mp3-spiller, kamera, fotoalbum og lysbildefremviser

Kamera: Ja, to stykk. Hovedkamera med beskyttelsesdeksel, sekundært for videotelefoni
Uttak: Proprietær SE-port
Eksternt antenneuttak:
Nei

Pris: ca. 3500 kroner

Sony Ericsson K800i, svensk-japanernes siste kameraess, er en av de mest spennende telefonene dette året. Forventningene våre var skyhøye da vi pakket ut telefonen.

Og denne telefonen er alt annet plastikkaktig og billig. Billig plast og knirkelyder er byttet ut med metall og en byggekvalitet vi ikke har sett maken til på en Sony Ericsson-telefon tidligere.

Og det ikke uten grunn. K800i er den dyreste telefonen så langt i K7/8xx-serien så langt. Med en pris på nærmere fire tusen kroner skal du faktisk forvente kvalitetsmaterialer, noe Sony Ericsson leverer.

Men oppi alt fokuset på kvalitet og detaljer er det lett å overse hvilke designfinesser K800i besitter. Blant annet har telefonen fått to dedikerte taster som tar deg direkte til bildealbumet, eller direkte på lysbildevisning.

K800i har også fått de nødvendige kameratastene som skal til for å gi deg følelsen av å holde et skikkelig kamera. I tillegg til utløserknapp har K800i egne taster for zooming, samt at den ene av album-knappene kan velge hvilken bildemodus du ønsker å benytte deg av.

Velbehageligheter i gummi
Om du er tilhenger av flate taster i myk gummi, vil K800i på ingen måte være noen skuffelse. Samtlige av talltastene kommer i et gummimateriale som gjør at fingrene ikke sklir, og med det unngår at du trykker feil. Tastene er dessuten store, og formet med en forhøyning øverst slik at du merker skillet mellom hver tast.

Menytastene er av hardplast, og har en noe forskjellig fasong, uten at det går ut over deg som bruker.

Det eneste som er verdt å poengtere er at snarveistastene til nettleseren og snarveismenyen er ganske små. Dette kan nok skape problemer for den enkelte, uten at undertegnede slet nevneverdig med å treffe tastene.

Et problem mange påpekte på K750i var at styrepinnen lå langt inn i telefonen. Dette er ikke tilfelle med K800i. Styrepinnen stikker godt ut, er robust, og ikke minst; den glipper ikke under bruk.

Dermed slipper du å måtte grave neglen ned i telefonen hver gang du skal navigere litt i menyene.

Noe stor
Som nevnt innledningsvis, så skiller K800i seg ganske mye ut fra K750i. Dessverre gjør den også det i størrelsen. K800i er vesentlig større, og ligger i grenselandet for hva vi vil kalle en klumpete telefon, spesielt i tykkelsen. Da hjelper det naturligvis ikke at kameraoptikken får baksiden av telefonen til å bule ekstra i tillegg.

Og en vekt på 115 gram er naturligvis en god del over det vi ser som ideelt på en telefon i dag.

Men ser en bort i fra størrelse, vekt og enkelte små taster, så er K800i en relativt vellykket telefon rent designmessig.

Skjerm og menyer - 

Spesifikasjoner:

Skjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter

OS: SEs eget propretiære
Meny: Rutenett, 3 x 4 ikoner
Tekst: T9, vanlig skrivemåte

Trenden med større mobilskjermer har også kommet til K800i, som har en krystallklar to tommers stor TFT-skjerm.

Skjermen har fått oppløsningen 240 x 320 punkter. Dette er en real oppgradering fra skjermen til K750i, og gir deg et langt mer detaljert bilde. Bilder og video kan vises i rimelig høy oppløsning, og detaljene synes godt.

Det som imidlertid overrasker er hvor lyssterk og skarp skjermen er. Selv etter å ha brukt Nokias N90, som har en skjermoppløsning på 352 x 416 punkter, virker det som om skjermen i K800i er bedre, og på en måte dyrere. Lavere oppløsning til tross, vi vil si at skjermene er jevngode med ulike kvaliteter. Så skal du ha en telefon i dag med lekker skjerm, så stiller K800i med sterke kort.

Samme menyer, enkelte oppgraderinger
De som har vært borti Sony Ericssons menyer på K750i og andre telefoner, vil kjenne seg igjen på K800i. For oss andre, så kan det kjapt nevnes at menyene er svært lik dem til Nokia og Siemens, der hovedmenyen består av et rutenett på 3 x 4 ikoner med undermenyer under der igjen.

Siden sist er det kommet en hel del endringer i menyene, og i funksjonene som ligger rundt. Blant annet har K800i fått en snarveismeny som aktiveres med snarveistasten på siden, der du kan gå til radioen, kalenderen eller nettleseren på under tre tastetrykk.

Menyene har også en primitiv form for multitasking, som gjør at du kan kjøre flere operasjoner oppå hverandre. Blant annet kan du ha mp3-spilleren eller radioen i bakgrunnen mens du skriver meldinger, eller du kan skjule nedlastinger mens du surfer. Du kan også skjule Java-programmer for å skrive meldinger, uten at det påvirker programmet.

En tredje, og svært gledelig endring er at T9-ordboken er blitt oppgradert. Skriver du med ordbok på K800i, vil telefonen fortløpende foreslå ord som tidligere har vært brukt i sammenheng med det du skriver (se eksempel i bildeboks). Telefonen foreslår også endelser på ord, slik at du slipper å skrive mye brukte ord helt ut. Og i motsetning til tidligere, så ligger det en viss intelligens bak funksjonen, slik at telefonen ikke foreslår setninger helt uten sammenheng.

Og takket være oppgraderingene fremstår menyene som enda mer brukervennlige enn før. De er også svært, svært kjappe, og de treghetene vi husker fra tidligere Sony Ericsson-telefoner virker å være en saga blott.

Det som trekker ned er at skjermen er noe mindre enn den på andre telefoner i samme prisklasse, og at oppløsningen heller ikke er like høy som på for eksempel Nokia E60.

Sony Ericsson K800i med abonnement

Sony Ericsson K800i

Sony Ericsson K800i med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson K800i   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen