Test

Sony Ericsson J300i

Design og byggekvalitet - 

Da Sony Ericsson lanserte J300i sammen med brormodellen K300i tidligere i år, var det som et resultat av at selskapet nå retter stadig mer fokus mot lavprissegmentet. Men selv om fokus ligger på lav pris, er ikke J300i noen fattig telefon.

Da vi prøvekjørte J300i på årets CeBIT-messe, bet vi oss merke i hvor liten modellen var. Med mål på beskjedne 9,9 x 4,2 x 1,8 cm er det virkelig snakk om en liten krabat, og når vekten er på marginale 86 gram så ligger ikke J300i langt unna de minste telefonene på markedet i dag.

Det er ikke bare målene som får J300i til å skille seg ut. Om Sony Ericsson har spart mest mulig på teknologifronten i modellen, så har designavdelingen tilsynelatende fått gode rammeforhold. Designet er etter vårt syn lekkert, med en buet antenne på baksiden av telefonen og stilrene linjer.

Tastesettet er svært enkelt utformet, med store, avrundete knapper i hard plast. Disse kan være vriene til å begynne med, men etter noen dagers testing følte vi oss helt komfortable med motstanden. Vi har heller ikke noe å si på avstanden eller utformingen av tastesettet. Her var alt tilrettelagt slik at man kan skrive non-stop i timesvis uten at tomlene begynner å verke.

Styrepinnen til J300i ligger midt på telefonen, og kan beveges i fire retninger samt trykkes inn for å bekrefte. Ved siden av styrepinnen finner man kommandotastene og av- og på-knappene. Vi har ingenting å utsette på disse.

Knirker og knaker
Som seg nesten hør og bør på en lavpristelefon, så knirker faktisk materialene i J300i en del. Vi merket ikke noe til dette til å begynne med. Men etterhvert som vi hadde brukt telefonen noen dager, kom ulydene snikende. Vi regner med at billige materialer har det meste av skylden.

Det er viktig å få med seg at J300i faktisk har en ekstern antenne. Antennen er riktignok pakket inn på en svært fin måte i topphengslen, og fremstår med det mer som et innovativt designgrep enn et kjedelig pust fra 90-tallet. Men designgrep eller ikke, antennen kan være til irritasjon for enkelte.

Oppsummert er J300i en liten og lett telefon med store gode taster. Desvverre måtte vi holde ut en del knirkekelyder fra telefonen, men jevnt over er vi svært fornøyde.

Skjerm og menyer - 

Skjermen tl J300i er basert på lavpriset STN-teknologi. Denne skjermtypen har den fordelen at den trekker lite strøm, men den gir til gjengjeld et mye dårligere og mer blast bilde enn en tilsvarende TFT-skjerm. STN-skjermer er også vanskeligere å lese i sterkt sollys.

Skjermoppløsningen til J300i er på 128 x 128 punkter. Dette er ikke mye om man har ambisjoner om å bruke telefonen til tung spilling eller bildefremvisning, men duger ellers fint til enkle spill, MMS og annet som drar nytte av fargeskjerm. Skjermen kan vise 5 linjer med tekst.


(Klikk for større bilde)

Liten skjerm, gode menyer
Til tross for at skjermen til J300i har en vesentlig lavere oppløsning enn de øvrige modellene i Sony Ericsssons portefølje, bruker den akkurat det samme menysystemet. Man starter opp fra en matrisemeny av 3 x 3 ikoner, som hver representerer ett menyvalg.

En positiv egenskap ved Sony Ericssons menyer er at de er lettfattelige og intuitive - alle valgene er logisk plassert og lette å finne frem til. Førstegangsbrukere av J300i vil nok derfor ha få problemer med å se hovedlinjene i menyene og forstå hvordan de navigerer seg frem til telefonens funksjoner.

Ellers skal det nevnes at menyene er både raske og responsive. Sony Ericsson slet lenge med tregheter i modellene sine modeller, slik vi for eksempel så med T610, og det er derfor bra at produsenten nå ser ut til å ha løst dette på de fleste av sine nyere modeller, J300i inkludert.

Når man skriver tekstmeldinger merker man imidlertid at det er forskjeller på J300i og for eksempel Nokia 3220. Sistnevnte er et godt eksempel på hvor kjapt Nokias skriveoppsett er, mens J300i er merkbart tregere. Det gjør at de ivrigste tasterne vil gjøre et bedre valg med en Nokia-telefon i samme prisklasse.

Alt i alt er J300i en veldig god allrounder på meny og skjerm. Det eneste større minuset man kan trekke frem det litt diffuse skjermbildet STN-skjermen leverer.

Sony Ericsson J300i med abonnement

Sony Ericsson J300i

Sony Ericsson J300i med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson J300i   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen