Test
Sony Ericsson G900 (Bilde: Simen J. Willgos - alle foto)

Sony Ericsson G900

Sony Ericsson G900 er den første i Sony Ericsson serie av enklere UIQ-telefoner myntet mer på hverdagsbrukere enn det tidligere UIQ-telefoner har vært. Til nå har UIQ vært et avansert menysystem forbeholdt avanserte telefoner som P1i og P990i, og på ingen måte vært rettet mot vanlige brukere.

Med det er G900 en nyhet i seg selv. Med et standard talltastatur, piltast og en relativt normal størrelse er det heller ingenting som avslører at G900 er en fullblods smarttelefon med UIQ.

Sony Ericsson G900:

Form: Klassisk
Størrelse: 10.6 x 4.9 x 1.3 cm
Vekt: 99 gram
Skjerm: 2,4 tommer
Snarveistaster: Kamera, volum, tastelås, notater, meldinger og e-post.
Uttak: Sony Ericsson proprietært
Kortplass: Memory Stick Micro M2
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Symbian UIQ 3
Meny: Rutenett
Skjerm: TFT, 262 000 farger, 240 x 320 punkter
Firmware:
Pris: ca 3300 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Lommevennlig
 – Stor trykkskjerm
 – Mange snarveistaster
dsad
 – Lite spennende salgspakke

UIQ i ny drakt

Men ytret kan altså lure. For i nærmere øyesyn blir det fort klart at den 2,4 tommer store skjermen til G900 er trykkfølsom, og at menysystemet ikke er Sony Ericssons vanlige, men siste versjon av Symbian UIQ. UIQ er da Sony Ericsson sitt Symbian-system, og kan mye av det samme som Series 60, men finnes i mindre omfang.

Den trykkfølsomme skjermen og UIQ-systemet er logisk nok veldig sentralt på telefonen. Dette gjør det mulig å bruke telefonen til langt mer avanserte oppgaver enn ellers, og erstatter alt fra PDA-en til notatblokken.

Forstår håndskriften din

Et eksempel på dette er at telefonen kjenner igjen håndskrift, og du kan skrive for hånd i både meldinger, e-post, når du surfer eller når du lager huskelapper. Dette kommer i tillegg til at du kan skrive ting inn på vanlig måte med både ordbok og vanlig inntasting. Skjermen fungerer både med pekepenn og med direkte berøring.

UIQ-systemet åpner også for at du kan kjøre flere programmer samtidig. Når du lukker et program legger det seg i bakgrunnen, og ved å trykke på programikonet øverst i høyre hjørne kan du hente dem frem igjen. Du må også gå hit for å lukke programmer, noe du bør gjøre innimellom for at telefonen ikke skal bli treg.

Ligner øvrige Sony Ericsson-telefoner

Når du går inn på hovedmenyen er denne helt ulik den på tidligere UIQ-telefoner. I stedet for lange lister har Sony Ericsson gått over til et ikonsystem likt det på selskapets ordinære telefoner, og det gjør menyene både mer oversiklig og forståelig.

Den enkle menyen...
Den enkle menyen...
...og den avanserte.
...og den avanserte.

Undermenyene kommer opprinnelig i listevisning. Dette fungerer dårlig dersom du navigerer ved å trykke på skjermen fordi hvert valg er så lite, og du blir derfor tvunget til å bruke pekepenn eller piltast. Et alternativ er å be telefonen vise alle menyene i ikonform. Da slipper du å måtte bytte mellom å trykke på skjermen med fingeren og bruke tastene, og istedet kun basere deg på trykkskjermen.

En annen siste nyhet er at Sony Ericsson har gitt UIQ et eget panel av snarveisvalg på skrivebordet. Disse ligger til enhver tid fremme og gir deg mulighet til å komme raskt til ofte brukte funksjoner. Når du for eksempel skal til meldingsinnboksen, blar du deg til denne rett på skrivebordet.

Her kan du velge mellom en standardløsning og en jobbløsningen. Standardløsningen har snarveier til de mest brukte kontaktene dine i telefonboken, meldingsinnboks, kalender og mine snarveier. Velger du jobbløsningen får du opptil 15 snarveier rett på skrivebordet i tillegg til at kalenderen vises direkte på bakgrunnsbildet.

Slik ser hovedmenyen ut.
Slik ser hovedmenyen ut.

Med det skal det understrekes at den nye UIQ-løsningen er langt bedre og enklere å bruke enn den gamle. Sony Ericsson har lagt til langt flere funksjoner og løsninger i tillegg til at brukervennligheten er mye bedre.

Kompromiss og tregheter

Vi lurer også litt på hvorfor Sony Ericsson har valgt hybridløsning med både avanserte menyer og trykkfølsom skjerm i tillegg til vanlig tastesett. Sånn vi ser det blir dette et kompromiss der det hadde vært et alternativ å gi G900 større skjerm og derav tilpassede store menyikoner. Med dagens kompromiss er skjermen mindre, og du må som regel bytte en del mellom taster og skjerm mens du bruker telefonen. For de som liker taster er dette en god løsning, for de som har brukt HTCs Touch-modeller og er fornøyd med det, vil dette kunne være irriterende.

Menyene er ganske trege, og det er et soleklart minus. Telefonen bruker attpåtil lang tid på å starte opp programmer og laste inn ting. Dette går også ytterligere tregere når du har mange åpne programmer samtidig. Det hadde sånn sett vært bedre om telefonen i utgangspunktet lukket programmet i stedet for å skjule det, og at du selv valgte hvilke programmer du ønsket å holde åpne i bakgrunnen.

Lommevennlig

Designen forøvrig minner som sagt lite om en typisk smarttelefon - G900 er enkelt og greit for liten og lett til det. Størrelsen gjør den også til en av de mer lommevennlige Symbian-telefonene som finnes, og en het kandidat om du er ute etter et kompromiss mellom smarttelefon og noe som gjør seg bra i håndvesken.

G900 har mange snarveistaster som kommer godt med. Å skru av og på tastelåsen kunne ikke vært lettere - telefonen har en egen tast til dette på høyre side. Og skal du sjekke meldinger eller skrible ned et notat kjapt så fins det egne snarveier for dette også.

Piltasten er litt liten og knirker en del. Og selv om talltastene noen ganger føles litt unødvendige er de veldig gode i bruk. De har en viss avstand mellom seg, gir god motstand og er ikke for små. Det eneste vi har å utsette på dem er at de kanskje kunne vært litt mykere.

Lite overdådig salgspakke

Dette er salgspakken.
Dette er salgspakken.

Salgspakken til G900 kunne med all fordel vært mer fyldig. Her følger det verken med minnekort eller overgang til 3,5 mm minijack. Nå må dette kjøpes utenom. Ikke at det er et stort problem, både kabel og minnekort kan anskaffes for under hundrelappen i de fleste butikker.

For ordens skyld kan det nevnes at det er mulig å bytte minnekort mens telefonen er på og batteriet i. Batteridekselet er også lett å ta av og på.

Følgende følger med i salgspakken til G900:

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual

Sony Ericsson G900 med abonnement

Sony Ericsson G900

Sony Ericsson G900 med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson G900   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen