Test

Sony Ericsson F100i Jalou

Sony Ericsson Jalou er en mobiltelefon med et veldig spesielt utseende. Det er nok ikke å feie under matta at denne telefonen passer best for den litt mer jålete delen av befolkningen, men kan også passe yngre mobilbrukere som liker utseendet.

Design og brukervennlighet

Form: Kamskjell
Størrelse: 7,3 x 4,5 x 1,82 cm
Vekt: 84 gram
Skjerm: TFT, 2 tommer, 240 x 320 piksler
Snarveistaster: Volum
Inn-/utganger: Sony Ericssons proprietære
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Sony Ericssons proprietære

Firmware: R1GA026 prg1223-0565_GENERIC_BO R1GA026
Pris: 1600 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Liten
 – God ordbok

dsad
 – Knirker og knaker, dårlig kvalitetsfølelse
 – Lite tilleggsutstyr

Undertegnedes subjektive mening om utseendet er bare å legge på hylla. Det blir nemlig ikke hyggelig for de som liker dette utseendet, og vi holder oss slavisk til objektive vurderinger i henhold til vår testprosedyre. 

Jalou er veldig liten i lengde og bredde, men den er til gjengjeld ikke spesielt tynn - og er faktisk litt tykkere enn HTC Touch Pro 2. At telefonen er så liten, gjør at Jalou ikke blir baktung når du skriver på tastaturet. 

Med en vekt på 84 gram, er den også en av de letteste telefonene du får tak i.

Jalou kommer i flere fargevarianter.
Jalou kommer i flere fargevarianter.
Jalou er svært liten i lengde og bredde.
Jalou er svært liten i lengde og bredde.
Faktisk måtte vi grave litt i skuffen for å finne mobiler som var små nok for sammenligning.
Faktisk måtte vi grave litt i skuffen for å finne mobiler som var små nok for sammenligning.
Telefonen er likevel ganske tykk.
Telefonen er likevel ganske tykk.
Tastatene ser små ut, men fungerer helt greit.
Tastatene ser små ut, men fungerer helt greit.

Kommer i flere farger

Vår utgave er lilla eller blå, alt etter hvilken vinkel vi ser på den i. Telefonen kommer også i grønt, svart og en slags griserosa farge. 

Fremsiden har et diamantlignende mønster, og hele telefonen er speilblank. Gjennom overflaten på fremsiden lyser klokkeslettet, batteristatus og dekningen. 

Rundt kameralinsen er det en sekskantet speilblank ramme, og en tilsvarende sekskantramme er plassert rundt navigasjonstasten når du åpner telefonen. Selve tastene har et vanlig oppsett, med diamantformede blanke felter som illustrerer hver tast. 

Tastene ser helt flate ut. Men de blanke områdene stikker noen tidels millimeter frem, slik at det er mulig å kjenne hvor tastene befinner seg. Sammen med et logisk oppsett, går det helt greit å skrive på tastaturet.

Vi hadde imidlertid litt problemer med at vi ofte traff den grønne eller den røde tasten i forsøket på å treffe valgtastene. Disse sitter tett inntil hverandre, og med store fingre krever det mye øvelse før du treffer rett tast uten å konsentrere deg veldig mye. 

Skjermen på innsiden er av den blanke typen, og fungerer delvis også som speil. Trykker du på C-tasten sier telefonen "slår på speilfunksjon". Det som egentlig skjer er at den deaktiverer skjermen. Noe perfekt speil er det imidlertid ikke. Vi lot en kollega i Kvinneguiden.no vurdere dette nærmere:

- Jeg kunne til nød sminket meg i dette speilet, men det må være godt lys i rommet for at det skal fungere optimalt, sier Linn Merete Rognø, journalist i Kvinneguiden.no.

Billig-følelse

Når du ser Jalou fra avstand, kan du kanskje se for deg en litt kostbar mobiltelefon. Men så snart du har den i hendene, merker du at kvalitetsfølelsen er helt på bånn. Jalou knirker som en gammel gyngestol som blir besatt av en overvektig person.

Alt er utelukkende laget i plastikk, og du får "leketøysfølelse" når du åpner bakdekselet. Tastene lager også ulyder. I tillegg til en klikkelyd, kommer det en lyd som minner om knirkende plastikk når du slipper tastene. 

Alt i alt kjennes telefonen simpel og billig ut, men likevel er ikke telefonen tilsvarende billig. Her er det rett og slett like kvalitetsfølelse for pengene. Du får mange telefoner som ikke knirker høylytt til 1600 kroner, som er det du må ut med for Jalou i skrivende stund.

Topp ordbok

Ordboken i Jalou er svært god, i kjent stil fra Sony Ericsson enklere telefoner. Her er det allerede en rik ordliste, og det går uproblematisk å bla mellom ordene og legge til egne. En god bonus i mange Sony Ericsson-mobiler, inkludert Jalou, er at telefonen husker sammenhenger. Prøver du å skrive "dette er en test" foreslår Jalou "dette er en vest". Når du korrigerer ordet til "test" vil telefonen huske sammenhengen, og neste gang er det første forslaget "dette er en test". 

Menyene i enklere Sony Ericsson-telefoner er logiske og selvforklarende. Her er det enkelt å finne frem til alle funksjonene, uansett om du er vant til et helt annet mobilmerke enn Sony Ericsson fra før. 

Det vi savner er en mulighet til å vise kalenderen på hvileskjermen. I tillegg må det nevnes at det animerte temaet gjør telefonen svært treg i responsen når du blar i hovedmenyen, og for å få bedre respons må du deaktivere det animerte temaet.

God samtalelyd

Når det kommer til lyden i samtaler, har vi ikke noe å sette fingeren på. Lyden er klar og god i begge ender, og volumet kan stilles så høyt at vi ikke hadde problemer med å høre motparten selv i støyende omgivelser. 

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader (230V~)
  • Hodesett (uten overgang)

Her er det litt å savne. En programvare-CD kan vi leve uten, ettersom programvaren uansett er tilgjengelig på Sony Ericssons nettsider. Men vi skulle gjerne sett en medfølgende USB-kabel for de som ikke har Bluetooth i PC-en. Telefonen har 100 MB innebygget minne, noe som er veldig lite. Et minnekort hadde i esken hadde vært på sin plass.

Sony Ericsson Jalou med abonnement

Sony Ericsson Jalou

Sony Ericsson Jalou med abonnement   Les mer »

Sony Ericsson Jalou   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen