Kamerafunksjonen er rå. Enkelt og greit.
Test
Kamerafunksjonen er rå. Enkelt og greit. (Bilde: Simen Willgohs / Amobil - alle bilder)

Sony Ericsson C905

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sony Ericsson har lenge vært blant de fremste på mobilkamera, fra Sony Ericsson S700i startet megapikselracet, til Cybershot-telefonene gjorde sin inntreden. Nå er tredje generasjons Cybershot-telefon her med C905, som tar steget videre opp til 8,1 megapiksler og, forhåpentligvis, et nytt nivå på mobilbilder.

Sony Ericsson C905:

Form: Nedskyvbar
Størrelse: 10,4 x 4,9 x 1,8 cm
Vekt: 136 gram
Skjerm: 2,4 tommer
Snarveistaster:
Kamera, kameramodus, galleri, volum, øvrige kamerasnarveier.
Uttak: Sony Ericsson proprietær port
Kortplass: Memory Stick M2
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Sony Ericssons egne menyer
Meny: Rutenett
Skjerm: TFT, 262 000 farger, 240 x 320 punkter
Firmware: R1BA034
Pris: 4500 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Tungt kvalitetspreg
 – Praktisk design
 – Bruksorienterte taster

dsad
 –
Stor og tung
 – Dyr

Stor, tung og lekker

Hvilken status de ulike kameratelefonene til Sony Ericsson har hatt har variert. Noen har vært billige allroundere, mens andre har vært rettet ene og alene mot hobbyfotografere. C905 ligger tungt inne på kvalitetssiden, med en fin balanse mellom gummibelagte deksler og imitert metall - og appellerer ihvertfall ikke til 1-kroneskjøperne. Byggekvaliteten får også telefonen til å virke dyr og bunnsolid.

For kameraets del er dette beskyttet av et deksel i imitert metall. Dette hindrer at linsen blir ripete og gjør også baksiden langt lekrere.

C905 er forholdsvis stor og tung, og for deg som er ute etter en lettvekter blir den fort uaktuell. Vi syns derimot at tyngden bare er med på å forsterke kvalitetspreget, og vet av erfaring at kameratelefoner som er små som regel også har dårligere bildekvalitet på grunn av plassbegrensningene for optikken.

Bak denne beskyttelsen sitter optikken.
Bak denne beskyttelsen sitter optikken.
Linse, sensor, blits, speil og fotolys.
Linse, sensor, blits, speil og fotolys.
Flere snarveier på siden.
Flere snarveier på siden.
Tastene er store og tilpasset bruk.
Tastene er store og tilpasset bruk.
Her er kameramonsteret.
Telefonen i sin helhet - legg merke til skjermen.
Velkjente menyer på C905.
Velkjente menyer på C905.

Dette til tross. C905 er ikke plagsomt stor, og vi har ingen problemer med å se for oss telefonen i innerlommer eller vesker. Kanskje trange jeanslommer og små damevesker må gi etter, men så er det også et kompromiss man gjør for en såpass avansert telefon.

Mange snarveistaster

C905 er utstyrt rikelig med snarveistaster. Disse tilfaller fortrinnsvis kameraet, der det fins en egen tast for utløsning, en for kamera/videomodus, en for bildegalleri og hele seks for ulike kamerainstillinger. Volumknappen fungerer også som zoom-justering dersom kameraet er i bruk.

Utover det er det lite som skiller C905 fra andre telefoner på tastesiden. Telefonen har en ordinær piltast og seks funksjonstaster i tillegg til ordinært talltastatur. Telefonens størrelse har gjort det mulig å gi talltastene en viss størrelse, og vi kan dermed si oss meget fornøyd med disse.

Menyene i C905 er rimelig lik dem i andre Sony Ericsson-telefoner, med et par unntak. Unntakene gjelder i stor grad utseendemessige endringer og enkelte nye funksjoner, men ingenting av den art at tidligere brukere vil synes det er uvant å bruke.

En av disse endringene er at C905 kan vise menyene både som liste og som roterende menyhjul, i tillegg til den ordinære matrisevisningen. En annen er at alle animasjoner og overganger flyter bedre enn ellers, og menyene er tilpasset nye funksjoner som GPS, Wi-fi og åpne programmer. C905 kan nemlig gjøre flere oppgaver samtidig, og du kan legge funksjoner ned i bakgrunnen når du ikke bruker dem.

Søk direkte

C905 kommer også med det som kalles smartsøk. Denne funksjonen får telefonen til å lete opp mulige kontakter fortløpende når du skriver inn nummer på telefonen.Taster du for eksempel 7 3 7, vil du få opp en liste over alle som har blant annet bokstavkombinasjonen "per" i navnet. Dermed slipper du unna mange lange søk i telefonboken.

Om ikke nødvendigvis noen konkret nyhet så er C905 svært kjapp på skriving av tekstmeldinger. Selvfølgelig skal det litt til å komme opp på nivå med eldre Nokia-telefoner, men C905 er ikke langt unna. Det gjør all tekstskriving til en drøm.

Det vi er mindre fornøyd med er at telefonfunksjonene må skrus av når du skal bruke C905 som masselagringsenhet. Kobler du telefonen til datamaskinen og skrur på overføring vil det resultere i at ingen kan ringe til deg eller du ut. Det er for dårlig.

Solid tilbehørspakke

Samtidig har Sony Ericsson løst problemet - dog på en litt annen måte enn å fikse programvaren. Med i salgspakken følger det nemlig en liten minnekortleser du kan stikke rett i USB-porten og som gjør datakabel, som forøvrig også følger med, overflødig. Dermed slipper du også unna telefonbrudd i tiden du overfører data.

Eskens øvrige innhold er følgende:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Minnekortleser
  • Bærestropp
  • Stereohodesett
  • Bruksanvisning
  • CD med programvare

Sony Ericsson C905 med abonnement

Sony Ericsson C905

Sony Ericsson C905 med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen