TEST: Sony Ericsson C902
Test

Sony Ericsson C902

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sony Ericsson har slått i bordet med en ny serie kameratelefoner; C-serien. C902 er selve flaggskipet i serien. En tynn og stilren telefon der kameraet står i høysetet.

C902 er flaggskipet i serien. Telefonen er tynn og stilren, samtidig som Cybershot-stempelet signaliserer at kamerakvaliteten er høyt prioritert. Håpet er selvsagt at C905 både er en god mobil og i så stor grad som mulig kan erstatte digitalkameraet.

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse:
10,8 x 4,9 x 1,05 cm
Vekt: 107 gram
Skjerm: TFT, 2 tommer, 240 x 320 piksler
Snarveistaster: Kamera, volumtaster
Uttak: Sony Ericssons egen løsning (én port)
Kortplass: M2 (512 MB følger med)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Sony Ericssons proprietære
Meny: Rutenett/lister

Firmware: R3BA035
Pris: ca 3700 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Liten og nett telefon
 – Stilren design
 – Gode menyer

dsad
 – Ikke supre taster

Utseendet er nok en av de kvalifikasjonene som trekker mange kjøpeglade mobilbrukere. Greit nok at Sony Ericsson i lang tid har laget telefoner som ser nærmest identiske ut i en vanlig klassisk design, men C902 har likevel mye av det de motefikserte setter pris på.

Først og fremst er C902 svært tynn. Den måler bare 1,05 centimeter over baken, og er helt flat uten noen utbulende elementer. I tillegg har telefonen fått noen stilfulle sølvfargede striper rundt hele siden av telefonen, og en navigasjonstast med en ramme i kromfarge.

Vårt testeksemplar er helt svart, men du får også kjøpt C902 med en rød ramme rundt telefonen.

Kameraet er skjult under et stilfullt linsedeksel, med et blått lys ved siden av. (Alle foto: Einar Eriksen)
Kameraet er skjult under et stilfullt linsedeksel, med et blått lys ved siden av. (Alle foto: Einar Eriksen)

Kameradekselet ligger som et lite "lokk" over toppen av mobilen. For å starte kameraet drar du dekselet opp, noe som forlenger mobilen med en centimeter og avduker kameralinsen på baksiden.

På den ene siden av kameraet finner du en sølvfarget vertikal stripe med blå lysidioder som lyser opp når du aktiverer kameraet, og hver gang du skal ta et nytt bilde eler video.

Tastesettet kunne ha vært bedre.
Tastesettet kunne ha vært bedre.

Midt på treet taster

Tastene til C902 er ikke spesielt gode, men fungerer helt greit etter litt tilvenning. I stedet for at de buler ut på midten, buler de ut øverst slik at du må treffe helt oppe på hver tast. Dette er litt uvant i begynnelsen. I tillegg sitter tastene litt vel tett i vertikal retning, noe som gjør det litt vanskelig for de med store fingre.

Oppløsningen på skjermen er 240 x 320 piksler, noe som gjør at den viser er skarpt og klart bilde. Også fargegjengivelsen er god, og gjør at bildene du ser på skjermen blir svært naturtro.

Årsaken til at skjermen er liten, er at det vises ikoner på sidene av skjermen når du knipser eller ser på bilder.
Årsaken til at skjermen er liten, er at det vises ikoner på sidene av skjermen når du knipser eller ser på bilder.
Når du snur telefonen vris skjermbildet automatisk.
Når du snur telefonen vris skjermbildet automatisk.

Skjermen til C902 ser stor ut ved første øyekast, men illusjonen brister når skjermen slår seg på. Da ser du at det er en tykk ramme på begge sidene av skjermen som ikke brukes. Selve skjermen måler bare to tommer, noe som i mange tilfeller er altfor lite.

Spesielt merker du at skjermen er uvant liten når du skal titte på bilder. På den lille skjermen er det vanskelig å få øye på detaljer uten å zoome inn.

De berøringsfølsomme ikonene lar deg endre modus på en enkel måte.
De berøringsfølsomme ikonene lar deg endre modus på en enkel måte.
Under skjermen finner du mer avanserte bildeinnstillinger.
Under skjermen finner du mer avanserte bildeinnstillinger.

Berøringsfølsomme ikoner

Årsaken til at skjermen er så liten er imidlertid forståelig. Når du skal knipse bilder, ta opp video eller bla i mediegalleriet, dukker det nemlig opp fire ikoner på hver side av skjermen (oppe og nede dersom du holder mobilen vannrett). Disse ikonene er linket til berøringsfølsomme sensorer, slik at du kan trykke rett på ikonene. Når du trykker på de gir telefonen fra seg en liten vibrasjon for å vise at den har registert trykket.

De øverste ikonene brukes til å velge modus (foto, video, mediegalleri og fokusvalg (vanlig autofokus, ansiktsregistrering, macro eller "uendelig")). Ved hjelp av de nederste ikonene endrer du innstillinger (bildemodus (normal, bestpic, panorama eller rammer), scener (automatisk, skumring, landskap, portrett, strand/snø, sport eller dokument), tidsutløser og blits).

Disse ikonene gjør innstillingene mye lettere tilgjengelige, og gjør at du slipper å bla i alskens menyer.

Menyene kjenner vi fra tidligere Sony Ericsson-telefoner.
Menyene kjenner vi fra tidligere Sony Ericsson-telefoner.

Samma gamle

Menyen til C902 er de nyeste fra Sony Ericsson, men det er kun små forskjeller fra tidligere versjoner. Har du en telefon av samme merke som er et år eller tre gammel, er den største forskjellen at den dedikerte "Tilbake"-knappen er borte. Til gjengjeld har du fått egne taster for å ringe og legge på. Dette er en forbedring i de flestes øyne, og gjør betjeningen av Sony Ericssons modeller mer lik andre merker.

Menyene har livlige farger og animasjoner, og er svært responsive. Det er nesten ingen etterslep å spore i C902, og du får umiddelbar respons i de fleste tilfeller.

T9-ordboken i Sony Ericsson-modeller er i god tradisjon av de bedre, noe vi setter pris på når vi skriver e-post eller tekstmeldinger. Som vanlig trykker du kun én gang på hver tast, og mobilen "gjetter" seg frem til ordet og lærer seg nye ord underveis. I tillegg lærer C902 seg sammenhengen. Skriver du "Dette er en test" vil telefonen automatisk foreslå "Dette er en vest". Dersom du korrigerer "vest" til "test" lærer den seg dette, og neste gang du skriver setningen vil telefonen automatisk foreslå "Dette er en test".

Med i pakken finner du blant annet en minnekortleser.
Med i pakken finner du blant annet en minnekortleser.
En overgang til 3,5 millimeters minijack gjør at du kan bruke favoritthodesettet ditt.
En overgang til 3,5 millimeters minijack gjør at du kan bruke favoritthodesettet ditt.

Det meste følger med

Sony Ericsson har i den siste tiden vært raus med salgspakkene sine. I esken til C902 finner vi både en overgang til vanlige hodesett og en minnekortleser som lar deg plugge minnekortet rett til en PC for å laste over for eksempel bilder og musikk.

  • Lader
  • USB-kabel
  • Minnekortleser
  • Øreplugger/håndfri med 3,5 millimeters utgang
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual
  • Minnekort, 512 MB

Den medfølgende datakabelen lader også telefonen når den er koblet til. Du kan i tillegg koble til telefonen i masselagringsmodus, men da skrus selve telefon-delen av så lenge kabelen er koblet til.

Ikke for helproffe brukere

C902 er ingen smarttelefon. Det betyr at du ikke fritt kan kjøre flere programmer samtidig. En primitiv form for fleroppgavekjøring er likevel på plass, så det er ingen problem å legge tekstmeldingen du skriver i bakgrunnen mens du bruker nettleseren eller tar en telefonsamtale. Det er noe du fort setter pris på.

Sony Ericsson C902 med abonnement

Sony Ericsson C902

Sony Ericsson C902 med abonnement

Sony Ericsson C902

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen