TEST: Sony Ericsson C510
Test
(Bilde: Audun M. Solheim)

Sony Ericsson C510

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Cybershot bør lyde velkjent for de fleste som har vært borti Sony Ericssons kameratelefoner. Vi har testet C510, som er nettopp en slik kameratelefon. C510 er blant de billigere kameratelefonene, faktisk er den blant de billigste mobilene som er utstyrt med 3,2 megapikslers kamera.

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse: 10,7 x 4,7 x 1,3 cm
Vekt: 92 gram
Skjerm: TFT, 2,2 tommer, 320 x 240 piksler, 262 144 farger
Snarveistaster:Volum, kamera, hurtigmeny
Inn-/utganger: Sony Ericsson proprietær
Kortplass: Ja, Memory Stick Micro M2
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Sony Ericssonss eget

Firmware: R1DA035
Pris: ca 1900 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Liten og lett
 – Skjerm og menyer

dsad
 – Elendige taster
 – Lite tilbehør

Fugl eller fisk?

Sony Ericsson C510 er utseendemessig nokså lik den mer forseggjorte modellen C902. Mens C902 har elegansen til en svane, har C510 dessverre fått rollen som den stygge andungen. Ved direkte sammenligning merker du fort at C510 verken er like påkostet i design eller materialer som sin storebror.

Bortsett fra den traugrige designen har vi ikke mye å utsette på byggekvaliteten til C510. Vår testtelefon var sort, men C510 leveres også i en mer elegant sølvfarge.

Størrelsen er på sin side verken fugl eller fisk, C510 er forholdsvis slank og glir lett ned i bukselommen.

En kilde til irritasjon

Det er ett vesentlig ankepunkt ved designen til C510, og det er tastesettet. Umiddelbart virker det tilsynelatende bra, men etter som du begynner å bruke telefonen merker du at du støtt og stadig trykker feil. Når du skriver tekstmeldinger er det ikke sjelden at det kommer inn et par ekstra bokstaver. Menytastene er også en kilde til feiltrykk.

Vi er jo av den oppfatning at tastene er en svært viktig del av bruken av en telefon, så vi mener Sony Ericsson har gjort en bommert når de laget tastesettet på C510.

Strålende skjerm

C510 stiller med en god skjerm. Størrelsen er god til å sitte i en telefon i denne prisklassen, nærmere bestemt 2,2 tommer. Dette er selvsagt ikke i nærheten av de råeste profftelefonene, men nok til å vise bilder i brukbar størrelse. Skjermbildet er skarpt og fargerikt, og både bilder og menyer vises uten at du trenger å ha på lesebriller. Også i sollys fungerer skjermen bra.

En god skjerm er selvsagt viktig for en telefon hvor det å ta og se på bilder er en vesentlig del av funksjonaliteten.

Same same but different?

Menyene er av typen A200 for de som er mer enn gjennomsnittet oppdatert på Sony Ericssons menyer. I praksis vil det si at C510 er blant de mest brukervennlige og funksjonsrike telefonen på menyfronten. Forsatt er ikke disse menyene egnet for deg som er ute etter en profftelefon, men for alle andre bør de absolutt falle i smak.

Responsen i menyene er også god. Unntaket er hvis du velger enkelte av de mer animerte temaene. Da tar det fort et sekund eller to ekstra å bevege seg rundt i menyene.

Sjeldent skral salgspakke

Det er vanlig med salgspakker fulle av artig tilbehør, men så er ikke tilfelle når du åpner esken til C510. Bortsett fra det som er absolutt nødvendig for å bruke telefonen er den eneste ekstravagansen et standard stereohodesett. Som om ikke det var nok, har ikke hodesettet overgang til 3,5 mm minijack, slik at du må handle ekstrautstyr dersom du ønsker å bruke dine egne hodetelefoner sammen med C510.

At det ikke følger med datakabel eller kortleser for å overføre bilder til PC-en er nærmest skandaløst med tanke på at dette er en Cybershot-telefon. Her er det du faktisk finner i esken til C510:

  • C510
  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett
  • Bruksanvisning
  • CD med programvare

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz
Internetthastighet: GPRS, EDGE, HSDPA
Trådløs overføring: Bluetooth 2.0 m/A2DP
Henting av e-post: POP3, IMAP
Oppgitt batteritid: 3G, Inntil 14,5 døgn hviletid, 4 timer taletid; GSM, inntil 16,5 døgn hviletid, 10 timer taletid
SAR-verdi: 1,18 W/Kg

Internminne:100 MB, støtte for M2-minnekort
Nettleser: Netfront
Adressebok: 1000 kontakter / 7000 telefonnumre
Kalender: Enkel
E-postleser: Enkel
Funksjoner: Alarm, kodeliste, værtjeneste, verdensur, oppgaver, tidsur, stoppeklokke, kalkulator, opptaker, posisjonstjenester
Synkronisering: SyncML, Exchange
Jbenchmark-resultater: 1.0: 49 poeng, 3D: 36,25 poeng

Kort sagt:
dsad
 – Batteriet holder lenge
 – Rask dataoverføring

dsad
 – Kun enkle proffunksjoner

Sony Ericsson har tradisjonelt vært flinke til å lage telefoner med lang batteritid. C510 er intet unntak. De oppgitte batteritidene er blant de bedre også sammenlignet med Sony Ericssons egne modeller.

I praksis varer batteriet cirka like lenge som sammenlignbare modeller fra Sony Ericsson. Det vil si at du kan drøye rundt fire døgn mellom hver lading ved normalt bruk.

Memorabel

C510 har rundt 100 MB minne tilgjengelig. Dette holder til 100 bilder, eventuelt 20 sanger av normal kvalitet. Skal du bruke telefonen aktivt til å høre musikk, eller ta helt av med fotograferingen, må du kjøpe deg et minnekort. C510 støtter minnekort på inntil 8 GB.

Sjekk minnekortpriser i prisguiden

Sony Ericsson har utstyrt C510 med en sensor som gjør at skjermen snur seg når du snur telefonen. Hvis du er av den bedagelige sorten og sjekker Facebook mens du ligger på sofaen, kan det da være at skjermen snur seg uten at du egentlig ønsker det.

Heldigvis har Sony Ericsson utstyrt nettleseren med et valgt som gjør at du kan deaktivere den automatiske skjermroteringen.

Nettleseren er forøvrig kjapp til å vise sider og bla frem og tilbake. Her kommer selvfølgelig støtten for super-3G godt med. Det romslige internminnet er heller ingen ulempe når man surfer på nettsider med mye data.

Praktisk men knapt proff

En god alarm, romslig adressebok og kurant kalender er blant funksjonene C510 har å vise til. Den kan også synkronisere mot bedriftens Exchange-server. Slik synkronisering er dog ikke C510 sin sterkeste side, og vi fikk den ikke til å synkronisere mot Exchange 2007. Om du har suksess eller ikke, kommer an på hvordan din bedrifts e-postserver er satt opp.

Den vanlige e-postleseren til C510 fungerer på sin side helt fint, og takler også vedlegg.

C510 kommer ferdig installert med Google Maps. Den har ingen GPS-mottager, men bruker GSM-nettet til posisjonering. Det vil si at du kan se hvor du er - sånn omtrent. Med normal mobilmasttetthet vil du kunne få posisjonen din med noen hundre meters feilmargin.

Les også: Slik fungerer GPS

Takler samtaler

Både dekning og samtalekvalitet fungerte tilfredsstillende i testperioden. Vi har riktignok testet telefoner med bedre lyd under samtaler, men med mindre du er spesielt kresen vil du neppe ha noe å utsette på lydkvaliteten

Multimedia:

Mediefunksjoner: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, stereoeffekt
Medieformater: MP3, AAC
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger:Sony Ericsson proprietær
Javastøtte: MIDP 1.0, MIDP 2.0
Spill og underholdning: Bubble Town, Nitrostreet Racing, Sudoku, TrackID, VideoDJ, PhotoDJ, MusicDJ, fjernkontroll

Kameraoppløsning: 3,2 megapiksler
Autofokus: Ja
Zoom: Digital zoom (Intil 3,2x)
Blits eller fotolys: Ja, fotolys
Videopptak: 320 x 240 piksler
Annet: Ansiktsgjenkjenning, Smile Shutter, panorama, rammer , bildeserie, scener, makromodus, lysmålingsmodus, hvitbalanse, oppløsning, kvalitet, selvutløser, effekter, lukkerlyd

Kort sagt:
dsad
 – Funksjonsrikt kamera
 – RDS-radio

dsad
 – Kamera lever ikke opp til forventningene
 – Ikke minijack, overgang ekstrautstyr

Hva gjelder underholdning og multimedia, er det kameraet som blir fremhevet som C510 sitt sterkeste kort.

Den kan allikevel brukes til andre ting. Som seg hør og bør kan du bruke den til å høre på musikk. FM-radioen med RDS er et alternativ, det andre er selvsagt å spille musikk med mp3-spilleren.

Andre enn de aller minst kresne er nødt til å kjøpe et minnekort samt overgang for å kunne koble til skikkelige hodetelefoner. I tillegg må du skaffe deg en datakabel eller minnekortleser dersom du skal få overført musikk i akseptabel hastighet.

Finn musikktilbehør i prisguiden:

Natt og dag

Lyden i musikkspilleren er nokså klar og detaljert, men sammenligner du med et par referansehodetelefoner koblet til et skikkelig anlegg trenger du ikke være audiofil for å skjønne at et par skikkelige hodetelefoner kan være vel verdt investeringen.

Da er nemlig dybde og dynamikk i en helt annen klasse, noe som gir en mer engasjerende lytteopplevelse.

Sensorstyrte spill

Som vi tidligere har nevnt, har C510 bevegelsessensor. Denne kommer også til nytte i enkelte spill. For eksempel er et av spillene som følger med et bilspill, og her kan du styre bilen ved å vippe på telefonen.

Oppskrytt kamera

Kameraet blir fremhevet som den mest spennende egenskapen til C510. For å begynne ytterst så har C510 et betjeningsvennlig linsedeksel. Det er faktisk kanskje litt for betjeningsvennlig, vi merket fra tid til annen at dekselet åpnet seg selv når telefonen lå i bukselommen.

Et kjennetegn ved Cybershot-telefoner er at de har mange innstillinger på kameradelen.

Et par av de mer nyttige funksjonene C510 kan skryte av er ansiktsgjenkjenning og såkalt Smile Shutter. Førstnevnte gjør at kameraet automatisk fokuserer på eventuelle ansikter som er i søkeren. Smile Shutter gjør på sin side at bildet blir tatt i det øyeblikk personen på bildet får frem smilet. Begge deler kan hjelpe til med å gi bedre bilder.

Du har også en funksjon for å fikse på bildene dine automatisk, kalt Photofix. I praksis vil det si at farger og kontrast blir jekket. Ingen erstatning for Photoshop, men helt greit hvis du vil jazze opp bildene dine.

Uansett hvordan du snur og vender på det, er bildekvaliteten det viktigste for et kamera. Her opplever vi at C510 skuffer litt. Ikke at bildene blir direkte dårlige, men for en telefon med 3,2 megapikslers oppløsning hvor kamerabiten blir heftig reklamert for, er ikke bildekvaliteten i tråd med forventningene. På plussiden noteres bra fargebalanse og gode nærbilder, mens motiv på litt avstand blir i overkant utflytende.

For eksempel tar en gammel traver som K800i bedre bilder enn C510.

C510 går ikke av veien for en tur langt under jorden i forlatte gullgruver. Også i stummende mørke holder fotolyset til helt greie nærbilder.
Kuledioritt fotografert med makromodus.
Innendørsbildene er ikke voldsomt overbevisende.

(Klikk for større bilder)

Sony Ericsson C510

Vis stø¸rre

Konklusjon

dsad
+ Mye kamerafinesser for pengene
+ Bra batteri
+ God skjerm

dsad
- Vanskelige taster
- Skuffende bildekvalitet
- Minimalt med tilbehør

 

Utseendemessig er ikke Sony Ericsson C510 telefonen som får deg til å hoppe i stolen av begeistring. Her snakker vi om en kameratelefon som er tradisjonell i de fleste henseende.

Selv om C510 ikke er av den fargerike sorten, leverer den varene tilfredsstillende på de fleste områder. Unntaket er tastene, som er laget slik at du støtt og stadig kommer i skade for å taste feil.

Heldigvis har du en skarp og nokså stor skjerm slik at du fort ser dine feilskjær. Gode og oversiktlige menyer er også medvirkende til at du enkelt ser hva du driver med.

En gjenganger i tester av Sony Ericsson mobiltelefoner, er skryt om batterritiden. Så også denne gang, vi brukte C510 i rundt fire døgn mellom hver opplading.

Skral salgspakke

Bortsett fra laderen er det forøvrig smått med utstyr som følger med. Du får riktignok et par hodetelefoner (uten overgang til minijack), men utover dette må du bla opp dersom du skal få fullt utbytte av telefonen din.

Direkte proff er C510 ikke, men viktige nyttefunksjoner som alarm, kalender og synkronisering er selvsagt på plass.

Rom for underholdning er det også. MP3-spiller, RDS-radio og tre medfølgende spill hører til i denne kategoerien. Den innebygde bevegelsessensoren kan også brukes til å kontrollere enkelte spill.

Kamera i fokus

Kameraet har er spekket med innstillingsmuligheter og har praktiske funksjoner som ansiktsgjenkjenning. Bildekvaliteten er derimot ikke like overbevisende. Vi har sett flere år gamle modeller med tilsvarende oppløsning ta bedre bilder. Når det er sagt er C510 forholdsvis rimelig til å være en kameratelefon med 3,2 megapikslers oppløsning, men den har hard konkurranse.

Hvis du for kan klare deg med litt mindre skjerm, ville vi ikke nølt med å valgt bort C510 til fordel for den lekre W890i. Den har nå falt så mye i pris at du faktisk får kjøpt den for samme pris som C510. På kjøpet får du da også en vesentlig bedre tilbehørspakke.

Alternativt kan du kikke på W595, som med unntak av fotolys har så og si alt C510 stiller med, pakket inn i en bedre innpakning.

Sony Ericsson C510 med abonnement

Sony Ericsson C510

Sony Ericsson C510 med abonnement

Sony Ericsson C510

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen