Sony DSC-T10

I bruk

Sony satser hardt på digitalkameramarkedet for tiden, og vi har testet T10, et av deres rimeligste kompaktkameraer.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Kameraet er tynt og lite men ligger likevel godt i hånden. Det er konstruert i et tynt metallaktig materiale i to skall, et foran og et bak, som er skrudd sammen i en indre ramme langs kantene. Kameraet er relativt tungt i forhold til størrelsen, og gir en solid følelse. Av/på-bryteren består av et skyvedeksel som dekker objektivet, slik at man når man skrur kameraet på samtidig blotter objektivet, en grei og robust løsning som medfører færre bevegelige smådeler enn en mer vanlig lamelløsning. Dekselet åpner og lukker seg kontant og med lite slark eller knirking. En slik løsning gir ofte en plastikkfølelse, men denne virker velbygd og solid. En liten kant på skyvedekselet gir litt fingergrep, men forkrommet som det er er det for lite og glatt til at det egentlig er til særlig nytte. Det er likevel en forbedring fra forgjengeren DCS-T9 som ikke hadde antydning til fingergrep i det hele tatt.

Alternativ tekst mangler
Flere bilder av T10 i Produktguiden.

Knappene er små men gode. De stikker klart ut fra kamerahuset og man kjenner klikket når de trykkes inn, så man er aldri i tvil om man har trykket på knappen eller ikke. Den eneste knappen vi finner noe negativt ved er modusvelgeren, som har tre innstillinger. På hver side er henholdsvis visningsmodus og filmmodus, mens innstillingen for vanlig stillbildeopptak er i midten. Som vi har påpekt i andre tester, henholdsvis av Sony DSC-T30 og Sony DSC-T50, vil dette gjøre at man ofte må fikle for å stille kameraet inn i rett modus, enten man er uforsiktig og kommer borti knappen, eller tar for hardt i og skyver den forbi midtinnstillingen.

På toppen av kameraet finner man en mikrofon, litt merkelig plassert med tanke på at lyd man ønsker å ta opp oftest vil komme forfra, samt utløserknappen og en separat av/på-knapp, slik at man slipper å bruke objektivdekselet for å skru kameraet på, dersom man skulle ønske det. Undertegnede hadde brukt kameraet i en liten evighet før jeg i det hele tatt ble oppmerksom på knappen, så det spørs hvor mye den vil bli brukt, tatt i betraktning hvor mye enklere den andre måten å skru kameraet på er, men det er i det minste greit å ha muligheten. På toppen har man også en egen knapp til å skru av eller på bildestabilisatoren. Praktisk, men neppe den knappen man bruker mest, da man sjelden vil ha behov for å skru bildestabilisatoren av. På høyre side finner vi luken til batteri og minnekort. Den er laget i plast og er fjærbelastet slik at den spretter opp selv, men både luke og mekanisme virker noe spinkelt konstruert, så det lønner seg ikke å være for hardhendt når du bytter batteri eller minnekort. Under kameraet er det et stativfeste i metall, og en proprietær kontakt til den temmelig sære overføringskabelen som følger med. Baksiden av T10 skilter med skjerm og de fleste kontrollknappene, deriblant modusvelger, menyknapp og zoomkontroll. Midt på høyresiden, mellom knappene og batterilokket, finner vi et snorfeste.

Sony DSC-T10 veier 164g med minnekort og batteri, bare 4g mindre enn storebror T30 som tross alt blant annet har større skjerm.

Optikk

Vurdering:

Objektivet i T10 er et såkalt foldeobjektiv. Det vil si at objektivet i sin helhet ligger inne i kameraet, og er dermed bedre beskyttet. Objektiver av denne typen vil vanligvis stå noe tilbake for de mer tradisjonelle konstruksjonene rent optisk, men det tar de igjen i hastighet. Fordi det er færre linselementer som skal flyttes på, og veien er kortere, vil oppstartshastigheten økes tilsvarende. Objektivet er det samme som i T30 og T50, dvs et 6,33-19mm (tilsvarer 38-114mm i fullformat), med største blender 3,5-4,3. Zoomen har ca 20 trinn, noe som holder for at man får omtrent det utsnittet man vil ha. 38mm er imidlertid ikke rare vidvinkelen, og som vanlig savner vi bedre vidvinkel enn den vanlige på ca 35-40mm.

Funksjoner

Vurdering:

T10 gir ikke fotografen full manuell kontroll over eksponering, men det er likevel nok av muligheter for justering. T10 tilbyr en haug av forskjellige motivprogrammer, samt mulighet for å justere eksponeringen opp eller ned med opp til +/- 2EV. Bildestabilisatoren fungerer greit og det er merkbart når den starter - bildet på skjermen roer seg nærmest umiddelbart når man trykker utløserknappen halveis ned.

Kameraet har en del innebygde redigerings- og visningsfunksjoner som beskjæring og rotering av bilder etc, og kan også vise bilder på en TV, ved hjelp av den nevnte sære kabelen. Du kan også laste ned og spille av musikk med kameraets lysbildeshow-funksjon. Hvorvidt disse funksjonene er nyttige eller ikke må være opp til hver enkelt bruker, men det er greit å ha muligheten om behovet skulle oppstå.

Macrofunksjonen er temmelig ordinær på kameraer i denne klassen i våre dager, men det er helt klart en grei funksjon å ha. Man kan i tillegg til "vanlig" macroinnstilling bruke det Sony kaller "Magnifying Glass" og få objektivets nærgrense ved vidvinkel helt ned i 1 cm.

Av ytterligere funksjoner har kameraet en videofunksjon som tilbyr video på 30 bilder i sekundet ved en oppløsning på 640x480 piksler. Man kan bruke kameraets optiske zoom mens man filmer, og man kan filme helt til minnekortet er fullt eller barreriet er tomt.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen på 6,3mm (2,5") har 230 000 punkter og er klar og god, men ikke verken mer eller mindre enn de fleste andre kameraer i samme prisklasse. Den fungerer godt under de fleste lysforhold, men er helt blank i overflaten og kan derfor by på problemer i skarpt sollys. Kameraet er ikke utstyrt med optisk søker, så skjermen er alt man har i så måte.

Informasjonen på skjermen er greit lagt opp, og man kan velge mellom tre forskjellige innstillinger: Info, ingen info eller info med histogram i sanntid. Velger man at informasjon skal vises på skjermen får man se langs toppen av skjermen, fra venstre, batterikapasitet (representert av både det klassiske batteriikonet og i antall minutter), eksponeringsmodus, bildestørrelse, oppløsning, lagringsmappe og kapasitet på minnekortet. På samme måte som batterikapasiteten er også sistnevnte representert på to måter, i dette tilfellet et minnekortikon som gradvis tømmes etterhvert som det minker med ledig plass, samt et estimert antall bilder. I midten av skjermen finner man fokusindikatorene, og nederst til venstre vises hvilket AF-modus og lysmålerfunksjon som er valgt. Det lille vinduet med histogrammet dukker opp nede til høyre for midten og ligger greit plassert der. det er ikke særlig i veien for motivet, spesielt siden alt annet enn rammen og selve grafen er gjennomsiktig. Vi liker den omtanken som tydeligvis er lagt inn i denne funksjonen.

Batteri

Vurdering:

I følge CIPA skal kameraet kunne ta ca 250 bilder på en lading, noe som ikke er direkte dårlig, men likevel litt i minste laget. Bare to av sammenligningskameraene våre har lavere bettarikapasitet enn DSC-T10. Lader følger selvsagt med, og kan brukes på mange av Sonys batterier for øvrige kameraer.

Batterikapasitet - CIPA

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen er relativt rask og presis, og har flere innstillinger. Man kan velge mellom spot, center, multi og prefokuserte avstander på 1m og 0,5m. Sammenlignet med et utvalg andre kameraer legger T10 seg pent sånn circa midt i feltet hva AF-hastighet på vidvinkel angår. Dette bedrer seg på tele, og ved ca 100mm brennvidde ligger T10 helt i teten.

Autofokushastighet vidvinkel - sekunder

Autofokushastighet ~100mm - sekunder

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden er ikke så verst i det hele tatt. T10 er ikke helt på høyden med storebror T30, men ligger absolutt ikke ille an i forhold til de fleste i samme klasse. I forhold til vårt fiktive middelkamera er det nesten dobbelt så raskt, noe som absolutt kan kalles godkjent. Det må imidlertid bemerkes at verdien for middelkameraet er et gjennomsnitt av blant andre en del eldre og tregere kameraer, og at også speilreflekser med dramatisk lavere oppstartstid er tatt med, så akkurat denne verdien må tas med en klype salt. En forbedring av dette kommer snart.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkenlsen uten blits er som vanlig praktisk talt ikke målbar, mens den med blits ligger sånn midt på treet. Akkurat som T30 og T50 ble T10 målt til 0,18 nsekunder utløserforsinkelse med blits. Et hederlig resultat, selv om det kan se anderledes ut på grafen. Saken er imidlertid at det er bare 9 hundredeler forskjell fra T10 til de raskeste kameraene, mens det er omtrent dobbelt så mye fra T10 til de tregeste, som forøvrig er helt ok kameraer på andre måter.

Utløserforsinkelse - med blits

Bare tre bilder på ti sekunder med blits må sies å være skuffende lite, og T10 legger seg nederst i listen over sammenligningakameraene.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Seks bilder på ti sekunder må sies å være godkjent for et så kompakt kamera i denne prisklassen, selv om det legger seg i det nedre sjiktet av sammenligningskameraene.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Til vår store overraskelse trenger filoverføringen fra kameraet drivere for å fungere, men disse nekter å la seg installere under 64-bits Windows XP. Vi tar det for gitt at Sony vil slippe oppdaterte drivere med tiden, men synes likevel det er skuffende at de ikke allerede foreligger. Kortleser som støtter Memory Stick Duo er med andre ord en nødvendighet dersom du kjører 64-bits Windows XP. Når kameraet først er koblet til går det imidlertid bedre. MYE bedre. Faktisk måtte vi dobbeltsjekke resultatene våre på overføringshastighet, for vi trodde ikke våre egne øyne, men når vi fikk samme resultat hver gang må vi bare innse fakta: Sony DSC-T10 har den raskeste overføringshastigheten vi noensinne har testet. Med en overføringshastighet på hele 5,7 megabytes i sekundet er T10 hele fire ganger så raskt som middelkameraet, og dobbelt så raskt som de fleste kameraer vi har testet før og gitt betegnelsen raske.

Filoverføringshastighet - MB/s

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Ergonomisk er kameraet ok, men ikke særlig mer. Det er selvsagt grenser for hvor ergonomisk riktig et så lite lommekamera kan bli, men vi føler likevel at Sony kunne ha gjort en bedre jobb her. Blant annet er de fleste funksjonsknappene så langt nede på kameraet at de blir vanskelige å betjene med tommelen mens man holder kameraet klar til å "skyte" uten å skifte grep.

Sony Cyber-shot DSC-T10

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen