Sony DCR-DVD505E

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En poetisk ingress innleder det som skal bli en ny videokameratest her på Akam.no
Den oppmerksomme leser har kanskje forstått at det er et DVD-kamera vi skal ta for oss, og som mange ganger før er det Sony som tatt seg bryet med å låne det bort.

DVD505 er toppmodellen blant en rekke DVD-kameraer som ble lansert i januar i år. Siden den gang har Sony kun lansert et nytt kamera med dette lagringsformatet - et videokamera med HD-oppløsning og en tilhørende høyere pris. Med tanke på at Sony skulle erobre DVD-markedet i år er det nok naturlig at vi får se flere modeller fra dem i løpet av høsten.

Alternativ tekst mangler

Av tilsynelatende fristende finesser kan vi nevne CMOS-sensor, støtte for DVD-RW og fire megapiksler for de fotogene. Disse fire kan du presentere i en langt lavere oppløsning på LCD-skjermen med en diameter på 3,5 tommer.

Dermed er det vel bare en ting å gjøre: Klar, ferdig, let the testing begin!

Design og byggekvalitet
Skal du designe et DVD-kamera har du en spesiell utfordring: Du skal få plass til en 8cm stor DVD-plate. Vanligvis er et videokamera 6cm høyt. Resultatet er at du ofte kan se om det er et DVD-kamera eller ikke. Hvorvidt det er negativt eller ikke får hver enkelt bedømme.

Videre er det mye som minner om et tradisjonelt Sony-design her som noen flate kontrollknapper bak LCD-skjermen og kontakter gjemt bak et skjold av plastikk, fortsatt ikke av gummi. Samtidig er det også noen nyvinninger. Vi kan nevne en azurgrønn stripe med emblemet ”Handycam”.

Alternativ tekst mangler

LCD-skjermen er også merkbart stor. Med sine 3,5 tommer dekker den nesten hele venstresiden. Samtidig har japanerne lurt inn et par knapper(rec og zoom) rett under den. Det er verdt å merke seg et gjennomgående lysere design enn hva vi er vant til fra Sony. Noe som fullbyrder konklusjonen om at dette ikke er ”selskapskamera”.

Alternativ tekst mangler

I front finner vi logisk nok linsa med påskrevet spesifikasjonene 1,8/5,1-51. Med andre ord en blender på 1,8f og 10x optisk zoom. I denne runde formen er linselokket integrert. Det er også en blits av liten størrelse som hjelper til ved stillbilder.

Tar vi en tur på toppen av videokameraet merker vi oss at det er ganske fullt. Forrest ligger en mikrofon, deretter en tilbehørsko, så har de plassert bryter for nattmodus her (den bytter alltid plass fra kamera til kamera) og til slutt sitter søkeren som kan vippes opp og ned. Vippes den opp finner vi minnekortporten. Beskyttet av et morsomt, men solid deksel som spretter opp og du kan sette inn et Memorystick Duo Pro.

Ellers er baksiden veldig lik alt annet fra Sony. Med indikatorlys, strømbryter og en opptaksknapp er det ikke mye å klage på.

Byggekvalitetsmessig er ikke DVD505 et dårlig kamera. Det vil nok tåle en støyt, om det så får noen riper. Kameraets svakeste punkt er nok LCD-skjermen. Den sitter litt løst. Ellers henger ting fint sammen og vil nok ikke bli ødelagt med det første. Dog er det fortsatt langt å gå opp til Sony SR90.

Det er ikke noe å stille opp med på motemessen i Milano dette her, men for Ola Nordmann er det ikke noe som tilsier at DVD505 er et stygt videokamera. Mange modeller(både kamera og andre) er derimot penere. Ta heller ikke med deg dette videokamera ut på ørkensafari sammen med Pål Anders Ullevålseter. Da vil vi anbefale SR90 eller HC3. I en barnebursdag skal det nok derimot fint overleve.
Ergonomi
I motsetning til en del av de tidligere modellene vi har hatt inne fra Sony er ikke DVD505 like ergonomisk utformet. Flaten der hånden skal gripe er i likhet med ordets rette forstand både stor og flat. Dette resulterer rett og slett i et ubehagelig grep. Ja man kan faktisk spørre seg hvor godt grep de med mindre hender får.

Når det er sagt er i det minste holdereimen av en helt god Sony-standard og vektbalansen i kameraet er ganske jevn så du slipper å slite med det når du først har fått tak.

Alternativ tekst mangler

Ellers er alle knapper slik vi kjenner dem fra denne leverandøren. Ikke noe spesielt å klage på der, bortsett fra at zoom-kappen fortsatt kan vært en tanke større. Mens noen knapper alltid havner på samme sted har bryteren for nattmodus en vane for både å flytte på seg og endre form. Denne gangen er løsning svært tilfredsstillende plassert på toppen. Utløser-knappen for DVD er noe tungvint, men dette forhindrer også at man løser den ut ved et uhell. Så kan man sikkert spørre seg hvor ofte det skjer.

Alternativ tekst mangler

Søkeren fortjener litt ekstra oppmerksomhet denne gangen. Fleksible søkere blir mer og mer sjeldent på dagens videokameraer. I dette tilfellet har Sony tatt seg bryet med å gjøre den vipp-bar. Dermed er den lettere å komme til. Likevel kunne de ha kostet på seg litt gummi og andre goder så den ble litt bedre å se i.

Den store skjermen er av typen som du kan trykke på. Hvilket også betyr at mange justeringer gjøres her inne. Hvitbalanse, spotmeter som lar deg velge hva på skjermen det skal fokuseres på, eksponering og andre kamerainnstillinger kan du få gleden av å boltre deg med her. Hørte jeg noen si blender? Det var i hvert fall ikke Sony. Og sånn bare for å nevne det: Den roterende DVD-en får LCD-skjermen til å vibrere...

Skal vi oppsummere, er det essensielle grepet noe vi henger oss opp i. Bortsett fra at alt kan bli bedre er det ikke direkte mye å klage på. ”Kreativ” søker, ålreite knapper og en fin vektbalanse er ting som kjennetegner de positive sidene. Dessverre for Sony er ikke helhetsinntrykket veldig godt og dermed blir det ikke akkurat ny rekord.
Funksjoner
Til en pris av 8000 kroner skulle en kunne forvente flere sorter krydder for eksperimentelle sjeler. Men Sony har ikke akkurat slått på stortromma på denne modellen. Det betyr ikke heller at videokameraet er strippet for funksjoner, men noe særlig mer enn det som er standard fra Sony skal du lete lenge etter.

Alternativ tekst mangler

Det mest spennende vi får tak i er surroundmikrofonen. Med DVD som lagringsmedium kan produsentene være mer kreative med lyden og flere velger da en slik 5.1 løsning. En enkel test av mikrofonen viser at lyden blir veldig spennende fordi du får romfølelse, men spesielt nøyaktig er den ikke. Med andre ord vil du på et vanlig 5.1 hjemmekino-anlegg ikke merke deg noe særlig hvor i det filmede lokalet ulike personer befinner seg.

Sony DVD505 har et problem med mye støy fra maskinverket. Først og fremst er det den roterende DVD-en som lager lyd. Støy i form av spinning og til tider tikking finner veien inn på det du tar opp og blander seg med resten. Resultatet kan ikke sies å være veldig pent. Vi merker oss en ”Micref-level: Low” –knapp inne i menyene, noe som kan dempe alt som tas inn av lyder.

Med 10x optisk zoom må du nok belage deg på å forflytte beina også litt om du vil ta et fjernt motiv ved nærmere øyesyn. På denne avstanden vil likevel ikke den gode nattmodusen fungere som den skal, også blitsen blir litt liten. Men den fungerer riktignok kun til bilder uansett. Bildene kan du ta i fire megapiksler oppløsning. Skal de lagres også må du ha med deg et minnekort. MemorystickDuo Pro finnes i størrelser opp til fire gigabyte. Dette skulle gi plass til en god porsjon bilder.

Alternativ tekst mangler

En tilbehørsko er på plass. Som vanlig er den tiltenkt Sony sine egne produkter. Det være seg alt fra trådløse mikrofoner til videolys. En kontakt som er blitt vanlig på Sony sine kameraer i denne prisklassen er ”remote” -kontakten. Vi kan nå bekrefte hva den brukes til – som ordet tilsier – fjernstyring. Sony selger en egen fjernkontroll og forhåpentligvis kan tredjeparts utstyr også brukes her.

Det har blitt vanlig med en trådløs fjernkontroll til videokameraene. Dette er intet unntak og den medfølgende kontrollen lar deg utføre alle grunnleggende operasjoner på avstand. Dog skulle du befinne deg mer enn fire meter unna eller bak en vegg kan det hele bli vrient.

Alternativ tekst mangler

Når et slik medium skal brukes i praksis virker det ganske enkelt egentlig. DVD-ene kan spilles av i kameraet uten problemer, men vil du ha dem i en DVD-spiller på disken ”fullføres” (finalize). Dette gjøres i kameraet og du har mulighet til å velge mellom fire DVD-menyer og gi disken et eget navn. Når disken er ”fullført” kan du putte den rett i en spiller, riktignok en som leser brente DVD-er.

Som vanlig er de manuelle justeringene begrenset til ”exposure”, focus” og litt ”white balance”. Noen automatiske eksponeringsprogram er også på plass. Et tillegg undertegnede aldri har hatt helt sansen for. Gudene vet hva disse automatiske vridningene gjør med bildet vårt.

Tar vi alle funksjonene og hvordan de virker og ser på det som en helhet er ikke inntrykket overveldende godt. Misforstå meg ikke, det finnes langt fattigere eksemplarer der ute og mange ting er løst på en hendig måte. Men helheten når ikke helt opp. Vi skulle ønsket mindre støy fra kameraet og kanskje også litt mer å tygge på til en slik pris.
I Bruk
Bortsett fra at alle DVD-er må ”fullføres” før du kan putte dem i spilleren føles det som et veldig praktisk medium. De tar liten plass og menyer gjør dem lette å navigere i. Dog er det noen ulemper her. Å få tak i slike 8cm-disker var ikke veldig lett. Første fotobutikken vi var innom hadde ikke noe inne. Neste hadde kun DVD-RW i 5-pakk, den kostet 350kr. Clas Ohlsson ble svaret, de hadde rimeligere disker i 3-pakning. Siden det ikke var Sony-disker får irriterende nok en melding som dekker hele skjermen i flere sekunder hver gang kameraet slåes på: ”Sony-disk recomended”.

Alternativ tekst mangler

De som hadde en diskman før i tiden husker kanskje at det kunne bli mye hakk i plata hvis bilen humpet litt vel mye. Vi lot DVD505 gå igjennom en liten ristetest ved å riste det alt vi kunne under opptak. Deretter så vi om det innspilte lot seg spille av. Det gikk særdeles fint og Sony passerte dermed testen.

Vi skulle gjerne sett på hvordan dette videokameraet kommuniserer med en PC, men Sony klarte å sende med oss manualer og drivere til et annet videokamera. Dermed ble det vanskelig denne gangen. Vi kommer sterkere tilbake dog.

LCD-skjermen klarer seg merkverdig bra i sollys. Med en sol pekende rett på var det på ingen måte vrient å se det kamera så. Søkeren er som ofte ellers ganske liten, men er likevel av de bedre som har vært innom testbenken vår i det siste. Fokusering i søkeren er også veldig enkelt, nesten litt for enkelt.

Alternativ tekst mangler

Som vanlig har vi sett på oppstartstiden til videokameraet. Litt spesiell var det denne gangen. Som nevnt dukker denne meldingen opp om du ikke har en Sony-DVD i kammeret. Den dekker hele skjermen i tre sekunder etter oppstart. Kameraet bruker 4,9 sekunder på å starte opp. Et ålreit resultat, det samme som GS37 og HC96. Selv om du kan begynne opptak etter 4,9 sekunder må du altså vente tre sekunder til før du kan se noe.

Alternativ tekst mangler

Etter 104 minutter kunne vi avslutte batteritesten denne gang. Det skal ikke omtales som et dårlig resultat, men noe dårligere enn det hadde vært skuffende. Derfor kan vi si at dette var som forventet.

Med snart en måned med DVD505 i mer eller mindre bruk kan vi konkludere med at det ikke er vanskelig å bruke dette kameraet. For noen kan kanskje knapper som ikke lar seg trykke på virke forvirrende. Dette er et resultat av begrensninger i ulike DVD-disker. Det er helt naturlig og ikke noe negativt i seg selv, men bestemor vil nok bli forvirret av slike knapper.

Bildekvalitet
Video lagres på disken med MPEG2-komprimering. Dette er et annerledes format enn DV-formatet som vi logisk nok finner på miniDV-taper. Har dette noe å si på bildekvaliteten?

Alternativ tekst mangler
Alternativ tekst mangler Alternativ tekst mangler

Vi hopper rett på fargegjengivelsen. Og la det skinne rett igjennom at denne gangen ble vi mer imponert enn vi har blitt på en stund. Fargene er stort sett sterke og fine. Avvikene er ikke stort å skrive hjem om. Skal noe nevnes så må det være rødtonene, de er hakket svakere enn resten av fargene. Interessant nok pleier alle Sony-kameraer å slite i dette området. På en rangstige havner DVD505 rett under Panasonic sitt GS37.

En ting har vi latt merke på oss under testperioden. Autofokus pleier som regel å fungere ganske likt, men i dette tilfellet sliter den litt. En skulle tro utviklerne hos Sony har prøvd et eksperiment som mislykkes. Av og til fungerer den helt normalt, men ofte opplever man at den ikke klarer å fokusere i det hele tatt. Vanligvis ville kameraet kjempet for å finne fokus. Her må du peke kameraet en annen retning – hjelpe det rett og slett – før det finner fokuset. Bildet under er med autofokus. Aldri før har vi opplevd at et kamera ikke klarer å fokusere her. (Ja, linsa er ren.)

Alternativ tekst mangler

De foregående videokameraene vi har hatt inne fra Sony har blitt levert med ekte bredskjerm(16:9). Dette er en finesse som har blitt verdsatt av naturlige grunner. På DVD505 er derimot knappen på plass, men den bare strekker litt i bildet og lurer seeren. Skuffende.

Alternativ tekst mangler

Mørketesten viser et oppmuntrende resultat. Vi skulle nok helst hatt en lysmåler med desimaltall, det begynner nemlig å bli stadig flere kameraer som tåler lys helt ned til null og fortsatt klarer å vise fram noen små detaljer.

Alternativ tekst mangler

Sist, men ikke minst har vi dette rutenettet som kan avsløre bøyninger i kantene på bildet. Dette er en typisk objektivfeil som er vanlig på rimelige kameraer. På videokameraer med stillbildemodus med større oppløsning enn videobildet pleier det ikke være noe særlig merkbart. På denne modellen derimot er det tydelig markerte bøyde kanter.

Når vi oppsummerer bildekvaliteten er det både gode og dårlige inntrykk. Fargegjengivelsen er god, det samme med lysfølsomheten, men dårlig autofokus, uekte 16:9 og merkbare kantbøyninger er elementer som trekker ned. Når elementene trekker litt sånn opp og ned på skalaene havner vi et sted midt på.
Sony DCR-DVD505E har vært et interessant videokamera å ta i nærmere øyesyn. Med en stor skjerm, surround-mikrofon og en velkjent Sony-standard basert på et spennende DVD-format hadde kameraet absolutt potensial til å gjøre det svært bra.

Men som så mange ganger før sitter vi igjen med blandede følelser. Fargegjengivelsen er god, søker og skjerm likeså, byggekvaliteten ser også ut til å holde stand. Men så er det noe litt klussete med autofokusen, grepet om kameraet kan diskuteres og uønsket støy fra en roterende DVD trekker ned.

Alternativ tekst mangler

På flere punkter gjør DVD505 det veldig godt og er til tider oppe og puster de beste i nakken. Men like fort som det kom opp faller det ned igjen. Heldigvis faller det ikke helt ned i bakken men lander et par hakk over. Slik sett kan vi derfor oppsummere med at flere ting er bra, og det som ikke er bra - det er gjennomsnittelig, med et par unntak.


+ God LCD-skjerm
+ Fargegjengivelse
+ Kameraet lager enkle menyer på disken
- Støy fra kameraet
- Dårlig grep
- Trøblete autofokus
- (Uekte 16:9-modus)

Sony DCR-DVD505E

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen