Sony Cyber-shot DSC-WX1

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fysisk

Aller først: Denne testen skulle egentlig ha vært ute for et par måneder siden, men er dessverre blitt betydelig forsinket. Den ene årsaken er at vi omtrent halvveis i første testrunde oppdaget at bildene vi hadde tatt var mer eller mindre uskarpe på den ene siden. Vi kom til at dette ikke kunne skyldes annet enn en feil med kameraet. Dermed måtte nytt testeksemplar bestilles, og det vi hadde gjort av testing, måtte gjøres om igjen. I tillegg kunne testrommet i en periode ikke brukes på grunn av diverse omlegginger, og testerne måtte sette seg inn i nye prosedyrer.

WX1 framstår som et nokså ordinært lite kompaktkamera, men har vekket mye oppmerksomhet på grunn av et par ganske revolusjonerende programmer som gjør det mulig å ta bilder av god kvalitet i svakt lys, selv når man håndholder kameraet og har blitsen avslått.

En kraftig vidvinkel på 24 mm, og en største blenderåpning på f. 2,4, bidrar også til at WX1 skiller seg ut fra mengden.

To mulige ulemper med kameraet er at teleenden av objektivet er relativt svak (120 mm), og at noen av knappene er temmelig små, og/eller ikke sitter helt optimalt plassert.

I bruk

Kameraet er helt flatt på framsiden, og har altså ikke noe grep, men vi opplevde ikke dette som noe nevneverdig problem.

Som vanlig kunne vi ha ønsket oss en LCD-skjerm med høyere oppløsning, men skjermen er som skjermer flest på slike kompaktkameraer: Grei nok. Når det gjelder skjermbildet, er dette noe plaget av støy når lyset er svakt, men heller ikke dette er noen overraskelse.

Menyene er nøkternt og brukervennlig utformet, med forklaringer på de fleste valg man kan gjøre, og navigeringen går mykt, helt uten forsinkelser.

Programmene for fotografering i svakt lys, Hand-held Twilight og Anti Motion Blur, er et stort pluss. Likeså programmet for panoramafotografering, Sweep Panorama.

Men til tross for dette synes vi at kameraet har litt fattigslig programsamling. Under "Scene" er det kun 11, og vi fant ikke noen særskilt makromodus.

For de som er interessert i video har imidlertid WX1 forholdsvis mye å by på: Man ta opp i HD/720p, man kan zoome fritt mens man filmer, og videokvaliteten er faktisk ganske god.

Bildekvalitet

På dette punktet er WX1 blant de bedre kompaktkameraene vi har testet, men det er ikke blant de aller beste. Detaljgjengivelsen er god til meget god ved ISO 160 og 200, som er kameraets to laveste ISO-verdier, men faller en god del når man øker ISO til 400 eller mer.

Tre positive aspekter er lite fargefeilbrytning, lite forvrengning og høyt dynamisk omfang.

Bruker man programmene for håndhåndt fotografering i svakt lys, kan man oppnå bilder med både god detaljgjengivelse og lite støy. Dette skyldes at kameraet da tar flere bilder i rask rekkefølge, og så legger disse sammen til ett ved hjelp av prosess som involverer støyreduksjon ved hjelp av såkalt image averaging. Foreløpig er det svært få kameraer som tilbyr noe tilsvarende.

Oppsummering

 
  24 mm vidvinkel
  Bare 120 mm tele
 
  Kun 148 gram med batteri og minnekort
  Noe lav oppløsning på LCD-skjermen
 
  Objektiv beskyttet av deksel når avslått
  Ingen "super-makro"-modus
 
  Optisk bildestabilisering
  Lengste lukkertid kun to sekunder
 
  Stor største blenderåpning (f. 2,4)   Ikke spesielt god detaljgjengivelse ved ISO-  verdier over 200
    Ryddige menyer   Krever minnekort av MemoryStick Duo/Pro   Duo/Pro-HG Duo-typen (medfølger ikke)
  Pluss   Generelt meget kjapt og resposivt   HD-kabel til videoavspilling medfølger ikke,   og er proprietær
  Pluss   God detaljgjengivelse ved de to laveste ISO-  verdiene    
  Pluss   Lite fargefeilbrytning     
  Pluss   Lite objektivforvrengning    
  Pluss   Høyt dynamisk omfang    
  Pluss   To grensesprengende programmer for   fotografering med håndholdt kamera i svakt   lys, uten blits    
  Pluss   Video i HD/720p    
  Pluss   Mulig å zoome mens man filmer      

Konklusjon

WX1 er et kjekt lite kamera med et lyssterkt objektiv og noen nyskapende programmer. Kameraet er ukomplisert å bruke, og egner seg vel for de fleste, men er nok mest interessant for de som ønsker å kunne fotografere mer med håndholdt kamera i svakt lys, uten å måtte bruke blits.

Dette betyr imidlertid ikke at kameraet er egnet til nattfotografering, til det er lukkertiden altfor begrenset.

Videofunksjonen er et betydelig pluss, og vil for noen kanskje være det som utløser kjøp.

Dessverre er ikke bildekvaliteten den aller beste ved middels høye og høye ISO-verdier, og dette gjør at vi blir litt betenkt.

Klikk her for å lese hele testen

Bildegalleri

 

Sony Cyber-shot DSC-WX1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen