TEST: Sony Cybershot DSC-T700
Test

Sony Cybershot DSC-T700

I bruk


Funksjoner

Vurdering: karakter

Ved siden av en 8,9 cm (3,5 tommer) trykkfølsom skjerm er 4GB internminne det store plusset ved Sony Cyber-shot T700. I kombinasjon får du et kamera med egenskaper som mer proffe bildetanker, og kapasitet for lagring av nesten 1000 bilder i største oppløsning. Det er klart, det er langt til Epsons 30-80 GB-multimedia-viewers, og det er begrensninger for hvilke formater Sony T700 klarer å lese av fremmede filer du kunne ønske å mate inn i kameraet (vi fikk riktig nok bruke ubehandlede jpg-filer fra en Eos 20D). Men med såpass mye plass får du både en nyttig lagrings- og avspillingsenhet for yndlingsbildene, men også en liten ekstern harddisk.

Bildene kan kategoriesres i kalenderen
Lysbildevisning med muzak og full skjermvisning

Kameraet har installert Sonys PMB-program for effektiv organisering og opplasting til video- og bildedelingssider som You Tube og Flickr. Med kameraet koblet i en PC (systemet fungerer ikke for Mac OS) kan du skalere og laste opp filer rett fra kameraet, så fremt du har konto med disse sidene.

Skjermen fungerer som en avansert søker. Ved å peke ut punkt for fokus og lysmåling på skjerm under opptak kan du som her få bedre kontroll over eksponeringen.

Fokus / lysmåling satt på skulptur
Fokus / lysmåling satt på vannstråle

Et pluss med 921 000 oppløsning er at du kan zoome lenger inn i bildet ved tilbakespilling. Til sammenligning ser vi beste forstørrelse på en Fujifilm 2,7-tommers skjerm med 230 000 punkters oppløsning.

Sony T700 skjerm
Fujifilm skjerm

Bildestabilisering

Sony har gitt T700 to innstillinger for optisk bildestabilisator. Den beste men også mest batterikrevende av disse, kompenserer for risting kontinuerlig under opptak, og gjør det lettere å komponere motivet. Denne kan også brukes ved videoopptak. Den andre innstillingen stabiliserer kun når du trykker utløserknappen, og sparer litt mer av batteriet, men det er ikke alltid like lett å vite når motivet er stabilt. Bildestabiliseringen bruker et flytende linseelement som justerer seg i forhold til bevegelser.

Ved ISO 100, rimelig treig lukker og dunkelt ettermiddagsvær får vi skarpt bilde med stabilisator. Uten blir det verre, selv med høyere ISO og kortere lukkertid.

24,7 / 140 mm / lukker 1/50 / f4,6 / ISO 200
24,7 / 140 mm / lukker 1/20 / f4,6 / ISO 100 / bildestabilisator

Makro

I vidvinkel fikk vi en nærgrense på 1,1 cm, i tele oppnådde vi 50 cm. Èn cm nærgrense er meget bra, særlig med såpass lite fortegning som her, men du må regne med at kameraet vil kunne kaste skygge på motivet. I telemakro ser vi en tydelig tendens til nåleputeforvrengning. Vi opplevde også dette da vi testet Panasonic Fx500, dog i mindre grad. Dessuten viste Leica-objektivet i Fx500 en mer stabil fortegning over hele zoomfeltet. Sony T700 går fra tønneforvrengning i vidvinkel til litt nåleputeforvrengning altså, ved tele. Vi har sammenlignet de to kameraene med et bilde fra taket av operaen i Oslo. Begge er tatt ved de respektive kameraenes vidvinkel: 25 mm for Panasonic, og 35 mm for Sony.

Makro tele
Makro vidvinkel

Stryk musepila over ”Operatak vidvinkel” og se forskjellen. Startbildet er tatt med T700.

Med begge kameraene stilt til tele (T700 = 140 mm, Fx500 = 125mm), holder Panasonics fortegning seg omtrent der den lå i vidvinkel med litt økt nåleputeforvrengning, mens T700 går fra distinkt tønne til påtagelig nålepute. Alle testbilder kan lastes ned fra galleriet.

Stryk musepila over ”Operatak tele” og se forskjellen. Startbildet er tatt med T700.

Video

Med Sony Cyber-shot T700 kan du spille inn video i to kvaliteter 640x480-oppløsning, og en i 320-oppløsning. Du får altså ikke HD-oppløsning, som med Cyber-shot T500 , og det er jo litt synd - det hadde liksom gjort T700 til en komplett multimediamaskin.

Autofokus

Vurdering: karakter

I konkurransen om autofokushastighet kommer vår kandidat best ut av det i vidvinkel, og nest best etter Fujifilm F50fd i tele. I vanlig bruk fungerer autofokus greit, og muligheten for å sette fokuspunkt via skjermen gir også mer preseisjon. I litt lunken belysning vil du likevel oppleve at kameraet strever for å fokusere, og du må lete deg frem til distinkte kontraster for å gi det noe å gripe tak i.

Hurtighet

Vurdering: karakter

For å gi T700 best mulig sjanse startet vi kameraet via power-knappen, med dekselet nede. Uansett er det ikke spesielt raskt i dette selskapet, med nesten to og et halvt sekund ventetid før du kan ta bilde.

Utløserforsinkelse er tiden det tar for et allerede fokusert kamera fra utløseren trykkes helt ned, til bildet er tatt. Her ligger T700 igjen blant de raskeste.

Her tester vi hvor mange bilder av høyeste jpg-kvalitet kameraet klarer i løpet av 10 sekunder, stilt på enkeltbilde slik at vi må trykke utløseren ned på nytt for hvert bilde. Med seks bilder går T700 av med seieren, mens konkurransen ellers er mer jevn. Med blits blir alle tregere og forskjellene mindre.

Koblet til en Mac med USB-kabel overfører T700 8,5 MB bilder i sekundet, og det er fra minnekortet. Fra internminnet kom vi opp i 11 MB i sekundet. Det er bra, og relevant fordi dette kameraet er laget for tett samkjøring med datamaskinen.

Betjening/Brukervennlighet

Vurdering:

Sony skal ha trekk for ikke utvikle software som fungerer med Apple OS. Dermed forsvinner litt av poenget med dette kameraet for Mac-brukere. Med nye Macer kan man fint kjøre virtuell eller til og med native Windows, men likevel - litt smålig. Sony ønsker vel å konkurrere med Apple - og slapp nettopp helt egne fotodedikerte VAIO-maskiner. Vi tror likevel ikke de hadde tatt skade av å snakke på tvers av plattformene. Tvert i mot.

Som kamera er Sony T700 er stort sett enkelt å bruke, men er ikke av de mest intuitive, og det er ikke et kamera for seriøse fotografer. Til det er det lagt for mye vekt på multimedia-aspektet, og for lite vekt på optiske egenskaper og ergonomi. Det er dessuten litt for lett å trykke feil på skjermen. Mange vil nok foretrekke tradisjonelle knapper i stedet for trykkskjerm. Forøvrig synes vi Panasonic fikk til en god kombinasjon av knapper og skjermberøring med Fx 500. Men igjen, med knapper må skjermen nødvendigvis bli mindre.

Løsningen med skyvedekselet fungerer som den skal, litt som en skyvetelefon. Vi skulle gjerne hatt et lite fingergrep for å få bedre fatt på dekselet, men noe må en vel ofre for en strømlinjeformet profil.

Sony Cyber-shot DSC-T700

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen