TEST: Sony Alpha A900
Test

Sony Alpha A900

Sony satser hardt på speilrefleks, og har på rekordtid etablert seg som en seriøs produsent. Bare i år har de sluppet hele fire speilreflekser, og det hittil siste, A900, er toppmodellen som har vært på vår testbenk denne gangen.

Sonys entusiastmodell A700 som kom i fjor ble svært godt mottatt da vi testet det, og det opparbeidet seg raskt en rekke tilhengere, spesielt etter hvert som Sony slapp forbedret firmware til det, noe som ga brukerne ytterligere muligheter og forbedret bildekvalitet. A900 er ment som et proffkamera og ligger således et trinn over A700 på stigen, men hvordan er det egentlig i bruk?

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.


Fysisk

A900 er en proffmodell, og det merkes på byggekvaliteten. Det er svært solid, har god tetning mot vær og vind, og er laget for hard bruk. Grepet er godt for de fleste, unntatt kanskje de med svært små hender (men for disse vil kanskje vekten også være et problem), og gummibelegget gjør at man ikke mister kameraet med mindre man er eksepsjonelt slepphendt. Noe vakkert kamerahus er det imidlertid ikke. Det er fullt av støvsamlende hyller og kriker og kroker, hvor skitt potensielt kan finne fotfeste.

Batterikapasiteten er bra, men ikke helt på topp, men batterimåleren er til gjengjeld så langt vi kan se både nøyaktig og presis.

A900s skjerm og søker har tydeligvis vært et av Sonys fokusområder (haha) og på begge disse er A900 noe av det beste som er å få i dag. Skjermen har høy oppløsning og er krystallklar, og søkeren er intet mindre enn sjokkerende god. Om ikke DEN beste, så er sistnevnte i alle fall blant DE beste søkerne på markedet. Prisen er imidlertid at det ikke har vært plass til LiveView i A900, men det er ikke et stort savn i et proffkamera, synes vi, og etter vår mening har Sonys prioritering på dette området vært helt riktig. Vi kunne ønske oss litt mer og annen informasjon i søkerdisplayet, men det blir for pirk å regne.


I bruk

At A900 er solide greier merkes også i praktisk bruk, ikke minst takket være den solide og kontante lukkerlyden. Likevel, det er også her enkelte svakheter melder seg. Enkelte knapper er plassert slik at man må skifte grep for å nå dem, og en annen plassering av disse hadde derfor vært å foretrekke, synes vi.

A900 er ikke like fullstappet med funksjoner som mange andre kameraer i samme klasse, men det mest nødvendige og en del til er på plass, med noen viktige unntak: Det er nemlig her man finner de fleste av feilene Sony har begått med A900. At det ikke har LiveView er som sagt ikke noe savn, og det er heller ikke noe problem at det har fått en forhåndsvisningsfunksjon som et slags plaster på såret, men at man ikke kan lagre forhåndsvisningsbildet - ikke engang som JPG - anser vi som en forholdsvis alvorlig feil. Det samme gjelder også at man ikke har noe alternativ til manuelt valg av hvilken av de to minnekortplassene som skal brukes. Her savner vi en auto-funksjon med en brukerangitt prioritering, for slik dette fungerer nå kan man lett miste avgjørende øyeblikk på grunn av unødig kluss for å få angitt riktig minnekortplass.

Og blunderlisten er ikke slutt med det. Kameraets innebygde støyfjerning kjøres for eksempel både på JPG og på RAW, og selv om den kan slås av så må man inn i menyene og endre innstillingene for hver gang man skifter mellom JPG og RAW, om man ønsker ubesudlere råfiler (som jo er hele vitsen) og brukbare JPG-filer. I tillegg er det mange som konsekvent skyter i RAW+JPG, og man kan da ikke sette ulik grad av støyfjerning på disse. Legger man til en ganske begrenset auto-ISO-funksjon, hvor man har få valg av øvre og nedre verdi, synes det tydelig at man har funnet en samling av A900s fremste svakheter. At Sony har brukt mye tid og krefter på å få til en fullformatbrikke med bildestabilisering for så å la tabber som dette stå urørt synes vi er noe merkelig. Vi får håpe en firmware-oppdatering som fikser på dette er på vei, for dette er feil som ikke burde finnes på et kamera med A900s enorme potensiale.


Bildekvalitet

A900 er markedets første speilreflekskamera med fullformatbrikke og en oppløsning på over 24 megapiksler, og selv om megapiksler langt i fra er ensbetydende med god bildekvalitet, er dette hovedgrunnen til A900s eksistens og dets sjangse til suksess. Detaljgjengivelsen er aldeles enorm, og danker på lave ISO-verdier fullstendig ut all konkurranse i tilnærmet samme prisklasse. På lave ISO-verdier er også dynamisk omfang fremragende, og bildekvaliteten er i det hele tatt helt på topp på ISO 100 og deromkring.

Desverre går kurven raskt nedover etterhvert som ISO øker. Like etter ISO 400 går A900 fra å være eksepsjonelt til å være gjennomsnittlig, og fra omkring ISO 800-1600 mister A900 kontakten med feltet og legger seg nederst i klassen, både når det gjelder dynamisk omfang og bildestøy.


Oppsummering
 
  God batterikapasitet og -måler
  Forhåndsvisningsbilde kan ikke lagres
 
  Enorm detaljgjengivelse på lav ISO!
  Bildekvaliteten synker raskt mot høyere ISO
 
  Nevnte vi enorm detaljgjengivelse?
  Svakt dynamisk omfang på høy ISO
 
  Kjempemessig søker og svært god skjerm
  Kun manuelt valg av minnekortplass
 
  Kan benytte crop-objektiver
  Svært mye bildestøy ved høy ISO
 
  Bildestabilisator på fullformatbrikke!
  Samme støyfjerning i både RAW og JPG
 
  God byggekvalitet og ergonomi
  Begrenset auto-ISO-funksjon


Konklusjon

Alt tyder på at A900 er et kamera som egner seg for fotografer som har full kontroll over lyset, og har plenty lys å arbeide med. Trenger man ikke å benytte høye ISO-verdier er det ingen normale speilreflekskameraer som leverer den bildekvaliteten som A900 er i stand til, men må man bevege seg oppover ISO-skalaen varer det ikke lenge før man ville vært bedre tjent med et annet arbeidsredskap.

På ISO 100 er imidlertid bildekvaliteten helt fantastisk, og detaljgjengivelsen er direkte RÅ!

Som alle andre kameraer har A900 sine styrker og sine svakheter. Styrkene er bildekvaliteten på lav ISO, og den svært gode søkeren, men også på mange andre måter er dette et svært godt kamera. Da er det ekstra synd at svakhetene fremstår som et resultat av ren slurv fra Sonys side, som de både burde og kunne gjort noe med. De fleste av disse feilene synes imidlertid å være ting som kan rettes opp i etterkant, og vi håper inderlig at Sony vil gjøre nettopp det. Ikke bare vil det løfte A900 til et av de beste kameraene noensinne, uansett produsent, men det vil også sende et kraftig signal om at Sony bryr seg om sine eksisterende kunder. Storsatsning som det står respekt av er en ting, men om Sony ikke hører på sine kunder er den dømt til å mislyktes. Om de retter opp feilene i A900 har også Sony alt å tjene på det, og A900 vil bli kameraet det alltid var ment å være.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.


Sammenlign Sony A900 med Canon EOS 5D Mk II her.

Sony Alpha DSLR-A900

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen