SonyDSLR-A200ingress23-1
Test
SonyDSLR-A200ingress23-1

Sony Alpha A200

Sony A100 satt aldri helt godt i våre hender, og det var på mange måter et litt merkelig kamera. Mye tyder imidlertid på at det kameraet var en slags levning fra Minoltadagene som aldri ble helt ferdig. A200 er erstatteren, og det første kameraet i sin nisje som er helt og holdent laget av Sony, som for øvrig imponerte stort med sitt semiproffe A700. Er de like gode i begynnersegmentet, tro?

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.


Fysisk

Plastfølelsen er ikke borte, men sterkt redusert, siden A100. Selv om A200 er konstruert i plast og ikke har noen form for værtetning, gir det meste av kameraet likevel et ganske solid inntrykk som på mange måter er langt bedre enn forgjengeren. Unntaket er den innebygde blitsen som ikke bare er langt lavere enn på A100, men kjennes ut som om den er limt på av en eller annen sommervikar i designavdelingen. Hva Sony tenkte på her kan vi vare spekulere på. Ut over den er vi ganske fornøyd med kamerahuset, selv om grepet blir litt i største laget for mange med små hender. Prøv før du kjøper er moralen her.


I bruk

Også i praktisk bruk er A200 høyst gjennomsnittlig i forhold til konkurrentene, selv om det er mye også her som er til dels kraftig forbedret siden forgjengeren ble lansert. Gjenkjennelsesfaktoren fra A100 er til stede, men gjennom en del ganske enkle grep har Sony gjort betjeningen av kameraet langt enklere, smidigere og mindre irritasjonsvekkende enn hos forgjengeren. Spesielt gjelder dette den nye Fn-knappen som man bruker for å raskt endre diverse kamerainnstillinger som lysfølsomhet, hvitbalanse, fokusmetode og så videre. Tidligere måtte man bruke et eget hjul på toppen av kameraet til dette - en løsning som satte nye rekorder i plunder.

I det store og hele er det tilsynelatende små endringer som er gjort fra A100 til A200, men til sammen utgjør de en ganske markent endret tankegang om brukervennlighet. Og takk og pris for det.


Bildekvalitet

For oss som hadde håpet på en A700-lignende bildekvalitet fra A200 ble kameraet en skuffelse. For selv om A200 også her tar grundig innersvingen på sin eldre bror, så har det enda ikke helt klart å ta igjen nabogutten fra Canon, Nikon, Pentax eller for den saks skyld, Olympus.

Verken hvitbalanse eller toneomfang (også kjent som dynamisk omfang) når helt opp til godkjent. Selv om mange brukere nok hadde kunnet bruke dette kameraet og vært meget godt fornøyd med det, så kan vi ikke annet enn å si at dets mangler på bildekvalitetssiden ikke på langt nær veier opp for dets få fordeler på andre områder. Med mindre andre ting enn bildekvalitet er langt viktigere for deg, vil vi anbefale at du vurderer et annet kamera, i alle fall inntil prisen går ned.


Oppsummering
 
  Forbedret ytre design
  Pinglete og lav blits
 
  God batterikapasitet og måler
  Støyfjerning i RAW-filer
 
  Forbedret farge og kontrast på skjermen
  Hvitbalansen er helt på jordet
 
  Samme batteri som A700
  Ikke samme batteri som A100
 
  Meget rask filoverføring
  Mangler LiveView
 
  Mer presis autofokus enn forgjengeren
  Enkelte svakheter i bildekvaliteten
 
  Innebygget bildestabilisering
  Elendig bildekvalitet på 1600 ISO og over


Konklusjon

Sony A200 er på det aller meste kraftig forbedret fra forgjengeren som kom for drøyt halvannet år siden, men det er ikke nok. Sony har med det langt dyrere A700 vist at de kan lage virkelig imponerende gode speilreflakskameraer når og om de vil, men A200 er fremdeles ikke bra nok i forhold til prisen og konkurrentene. Siden Sony nå for tiden satser kraftig på speilrefleksmarkedet vil det imidlertid ikke ta lang tid før Sony selv slipper speilreflekskameraer på markedet, som vil få A200 til å synke i pris. Til dagens pris kan vi desverre ikke anbefale kjøp av A200 - til det finnes det for mange gode og rimelige alternativer på markedet.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.


Sammenlign Sony A200 med forgjengeren Sony A100.

En stor takk til Japan Photo for utlån av sammenligningakamera (Alpha A100) og objektiv (50mm f1.4).

Sony Alpha DSLR-A200

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen