Test

Sony A500 og A550

Sony A500 og A550 er i skrivende stund de dyreste og mest avanserte crop-kameraene Sony har å by på. De er således eneste tilbud til entusiaster som har investert i Sony-systemet, og som av en eller annen grunn ikke ønsker å ta det økonomiske og funksjonsmessige spranget til Sony A850, som foruten å være fullformat og dermed krever dyrere og tyngre optikk, også er eneste kameramodell over A550 som Sony fremdeles har i produksjon.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene.


Fysisk

Ergonomisk sett ligger begge testkameraene godt i hånden, og de er utstyrt med et grep som burde passe de aller fleste bra, kanskje med unntak av de med svært små hender. De er en tanke tyngre enn andre kameraer i klassen, men det gjør ikke nødvendigvis noe, da det også bedrer stabiliteten. Kameraene er ganske solid konstruert, men skjermen kan ikke vippes helt rundt slik at den ligger beskyttet mot kamerahuset, noe som er et mulig svakhetspunkt. Vippemekanismen er imidlertid solid konstruert, så man skal være maksimalt uheldig om dette skulle føre til noe problem.

Batterikapasiteten er fremragende! Begge kameraene benytter samme batteri, men på grunn av litt lavere oppløsning kan A500 tilby 50 flere eksponeringer per lading enn A550, en forskjell som alt tatt i betraktning er minimal og sannsynligvis knapt merkbar i praktisk bruk.

A550 har en skjerm som har fire ganger så høy oppløsning som A500, men vippefunksjonen er identisk på de to kameraene. Det er også søkeren, som på grunn av Sonys unike system for LiveView er noe (men langt fra mye) mindre enn hos konkurrentene fra andre produsenter. LiveView-systemet kan imidlertid by på raskere autofokus enn noe annet tilsvarende system.I bruk

Både A500 og A550 har tradisjonelle Sony-funksjoner som vippeskjerm, rask fokus på LiveView, og så videre, men de har også gjort en del merkelige valg på funksjonfronten. De mangler noen helt basale funksjoner, for eksempel nedblendingsknapp og programskift, og har pussige mangler ved andre. Eksempler på sistnevnte er ting som at man må velge hvilken av de to minnekortplassene som skal benyttes, og at man ikke kan velde kameraets beste JPG-kvalitet dersom man samtidig vil ha RAW. Man kan heller ikke bruke den innebygde "digitale telekonverteren" dersom man tar bilder i RAW, men vi bli bedt om å skru over på JPG om man forsøker. I det hele tatt er kameraene litt lite gjennomtenkt på slikt, og dersom man har riktig kombinasjon av innstillinger og ønsket funksjon, vil man møte på hele tre feilmeldinger på rad før man får gjort det man vil. I mellomtiden har motivet selvsagt gått sin vei av ren kjedsomhet.

I testingen støtte vi på store problemer med autofokusen. Ikke i vanlig bruk, riktignok, men på korte avstander til motivet fokuserte samtlige tre eksemplarer vi hadde feil, uansett objektiv eller fokusfunksjon. Hvorvidt dette er et problem kun med kameraene vi mottok til test, eller om problemet også finnes i kmeraer som er sendt ut på markedet vet vi ikke, men vi vil oppfordre kjøpere av A500 og A550 til å teste nettopp dette og returnere kameraet til butikken dersom de skulle finne problemet i sitt eksemplar. Dersom alt ser bra ut, er det lite trolig at kameraet vil utvikle feilen, så da er det ingen grunn til bekymring.

Tempoet kameraene kan stille opp med er forholdsvis bra i forhold til prisen, og på tross av høyere oppløsning og dertil hørende større datamengde, er det A550 som ligger et hestehode foran på dette området.

Brukervennligheten er OK, men virker lite gjennomtenkt og er selv bortsett fra det ikke spesielt god på noen måte. Ikke spesielt dårlig heller, på det aller meste, men det er ikke et område hvor testkameraene skiller seg fra mengden, verken i positiv eller negativ forstand.Bildekvalitet

Begge kameraene tilbyr god bildekvalitet, i likhet med nesten alle speilreflekskameraer på markedet i dag. Detaljgjengivelsen er bra, spesielt i RAW, som tilbyr en noe bedre bildekvalitet enn de en tanke overprosesserte og "ullne" JPG-filene rett fra kameraet. Bildestøyen er mer under kontroll enn hos noe annet crop-kamera vi tidligere har sett fra Sony, og forholdsvis høye ISO-verdier gir fullt ut brukbar bildekvalitet. Jo høyere man går jo mer støy blir det imidlertid, som alltid, og det blir da mer og mer viktig å bruke RAW. JPG-filene rett fra kamera blir mer og mer utsatt for digital støyfjerning jo høyere ISO-verdien er, noe som også går kraftig ut over detalgjengivelsen. Bildestøyen er forholdvis jevn og behagelig, så skal man fotografere med høy ISO vil det nesten alltid gi bedre resultater å fotografere i RAW og etterbehandle hvert bilde individuelt med tanke på bildestøy.

Fargegjengivelsen er god, og autohvitbalansen er også av de bedre vi har sett. Dersom man har forholdsvis høy toleransegrense for bildestøy er også dynamikkomanget bra, men det taper seg litt dersom man strammer inn på støytoleransen. Alt i alt er bildekvaliteten bra, men ikke helt i verken topp eller bunn.Oppsummering
 
  God byggekvalitet og ergonomi
  Mangler programskift og nedblendingsknapp
 
  Bra bildekvalitet i RAW, men...
  ...støyfjerningen går ut over JPG-kvaliteten
 
  Svært god batterikapasitet!
  Kun manuelt valg av minnekortplass
 
  Vippeskjerm, i A550 med svært god bildekvalitet!
  Alvorlige AF-problemer i visse tilfeller
 
  To LiveView-systemer, med ulike fordeler
  Brukervennlighet som ikke er gjennomtenkt nok


Konklusjon

Alt tatt i betraktning er A500 og A550 bra kameraer, men med visse mangler og problemer for enkelte typer brukere. De passer dermed langt ifra for alle. Mangler ved funksjonsutvalget gjør at entusiastene fremdeles ikke har et crop-alternativ fra Sony, og en noe mangelfull brukervennlighet tilsier at A500 og A550 ikke passer de helt grønne heller. De midt i mellom vil nok muligens passe bedre som brukere av disse kameraene, men slik Sonys modellrekke ser ut nå, vil de ha få eller ingen mulighet til å finne et mer avansert kamera dersom de med tiden ønsker seg det. Dette gjør imidlertid selvfølgelig ikke A500 og A550 til noe dårligere kamera.

Mye er nemlig bra med disse kameraene. Batterikapasiteten er topp, tempoet er bra, og bildekvaliteten er også på nesten alle måter god, om enn ikke helt klasseledende. Visse begrensninger er det, som er betinget av Sonys måte å gjøre ting på. For eksempel kan man ikke ta både RAW og beste JPG-kvalitet samtidig, visse funksjoner kan ikke benyttes når kameraet er innstillt på visse måter, og så videre. Dette er irritasjonsmomenter som vil få enkelte til å velge bort Sony, mens de for andre vil være bagateller som ikke medfører vesentlige problemer.

Om de gjennomgående og konsekvente problemene vi opplevde med autofokusen i disse kameraene, er det vanskelig å konkludere noe sikkert. Flere av eksemplarene vi mottok hadde tidligere vært hos andre pressefolk for utprøving, uten at noen av dem hadde påpekt problemer med å få korrekt fokus. Har vi gjort noe feil, eller er vi bare grundigere og mer nøyaktige enn andre? Vi har gjort det vi mener er nødvendig for å være sikre på at det er det siste som er tilfellet, men det betyr ikke at problemet nødvendigvis eksisterer i eksemplarer som har funnet veien til butikker. Det er ofte tidlige eksemplarer som sendes ut til pressen, og feilen kan utmerket godt være fikset i andre eksemplarer enn akkurat dem vi har. Vi er imidlertid nødt til å forholde oss til eksemplarene Sony sender oss, og de målingene tar og resultanene av dem når vi vurderer et produkt, og dommen over autofokusen vil i denne testen dermed bli deretter. Se gjerne bort fra akkurat de resultatene, dersom du foretrekker det når du kjøper et A500 eller A550, men for din egen sjelefreds skyld bør du teste og se om kameraet ditt viser de samme tendensene som våre testeksemplarer.

Med det lille forbeholdet er A500 og A550 absolutt hederlige kameraer, men takket være en minimal prisforskjell er det helt klart A550 som i skrivende stund er det beste kjøpet. Bildekvalitet og opptakstempo er bedre enn A500 kan stille med, og skjermen er MILEVIS bedre å se på. Faktisk er det bare batterikapasitet A500 kan slå A550 på, og det er kun minimalt og sannsynligvis knapt merkbart.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri - A500

Bildegalleri - A550

Sammenlign A500 med A550 her.

Sony Alpha DSLR-A550

Sony Alpha DSLR-A500

Sony Alpha DSLR-A550   Les mer »

Sony Alpha DSLR-A500   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen