TEST: Sony Xperia Z

Test Sony Xperia Z

(Bilde: Sony)

Den beste mobilen vi har testet

Og den er vanntett!

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Konklusjon

Fantastisk skjerm
Ladekrybbe følger med
Velbygget
Vanntett
Raske og gode menyer
God strømstyring
God på det grunnleggende
Svært god musikkspiller
Meget bra kamera

Fort gjort å dekke til høyttaleren
Kunne hatt høyere volum på lydutgangen
Ikke alle spill virker

De siste årene har Sony hengt litt etter de andre mobilprodusentene på teknologi. De har ikke helt klart å hevde seg mot de råeste smarttelefonene. Det er det offisielt slutt på med Xperia Z. Med sitt nye flaggskip setter Sony standarden en grei stund før LG, HTC og Samsung kommer til markedet med sine nye flaggskip.

Så fort du vekker Xperia Z fra dvalen ser du hovedvåpenet. En fantastisk skjerm, med ekstremt høy oppløsning, voldsom lysstyrke og super fargegjengivelse.

Skjermen er hele fem tommer stor. Det gjør at Xperia Z også blir en ganske voksen telefon, men den er faktisk ikke spesielt mye større i flate enn dagens toppmodeller. Dessuten er den litt tynnere.

Velbygget og vanntett

Telefonen føles veldig solid bygget, og har glass foran og bak. Som regel er telefoner i glass svært slitesterke, men det betyr også at Xperia Z kan være lett å knuse hvis den går i bakken.

Sony har plassert luker rundt telefonen for minnekort, SIM-kort, USB-tilkobling og hodetelefoner. Lukene er vanntette, og det er resten av telefonen også. Dermed trenger du ikke å være redd for telefonen din hvis du blir overrasket av en regnskur ute.

Du slipper forresten å åpne USB-luken så ofte. Sony har lagt ved en ladekrybbe sammen med telefonen. For å bruke krybben trenger du ikke å åpne lukene, siden telefonen har kontaktpunkter på den ene langsiden.

Android med Sonys tilpasninger

Lukene har små pakninger på innsiden, og verner telefonen mot fukt. Når alle er lukket er telefonen helt vanntett.
Lukene har små pakninger på innsiden, og verner telefonen mot fukt. Når alle er lukket er telefonen helt vanntett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Sony har gjort mange tilpasninger i Android-menyene som kjører på Xperia Z. Dette er helt tydelig en Sony-telefon, men det betyr ikke at den er vanskelig å bruke for deg som er vant til andre Android-telefoner. Det er dessuten verdt å få med seg at Sonys egne multimedia-apper er svært gode.

Xperia Z er en knallgod surfetelefon, med nettleseren Chrome forhåndsinstallert. Den er rask, og den skyhøye oppløsningen i skjermen gjør at det er umulig å se piksler i bokstavene du leser.

God til e-post og notater

Også til e-post og notater er Xperia Z en god telefon. E-postleseren lar deg blant annet styre når på døgnet kontoen din skal sjekkes oftest. Dette gjelder riktig nok ikke alle typer e-postkontoer, men snarere de typiske jobb-variantene (Exchange).

Øverst; luker for Micro-USB og SIM-kort. Rett under ligger kontaktpunktene for lading i den medfølgende krybben.
Øverst; luker for Micro-USB og SIM-kort. Rett under ligger kontaktpunktene for lading i den medfølgende krybben.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Notat-applikasjonen Sony har lagt ved imponerer. Den er gjennomtenkt og enkel. Den har mange funksjoner, men hvis du bare skal skrible en kjapp huskelapp behøver du ikke bry deg om ekstrafunksjonene.

Gratis spill

For deg som er opptatt av spill er det to ting som er verdt å merke seg. Xperia Z får de beste resultatene vi noen gang har målt fra en smarttelefon i testprogrammer, men den har også så høyoppløst skjerm at enkelte spill nekter å kjøre på telefonen. Problemet gjelder imidlertid et fåtall av spillene i Google Play.

Sony stiller også med et utvalg gratis spill som du kan laste ned.

Som vanlig har Sony laget en knallgod kameratelefon. I Xperia Z får du både en ny bildebrikke og helt ny programvare til å ta bilder med. Bildene vi tok i middels god belysning med Xperia Z likner mye på bildene de fleste andre telefoner tar under optimale forhold.

Nevnte vi at Xperia Z også super på det grunnleggende? Lyden under samtale er svært god, og den store, presise skjermen gjør telefonen til en fryd å taste meldinger eller e-post på.

Til slutt

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Xperia Z er enkelt og greit den beste smarttelefonen på markedet akkurat nå. Den er også ganske dyr, med en prislapp på rett over 5000 kroner, men det er her de fleste telefoner av dette kaliberet starter.

Konkurrentene til Xperia Z er først og fremst Samsungs Galaxy S III eller Galaxy Note II. Ingen av dem kan konkurrere i skjermkvalitet med Xperia Z, og ingen av dem er vanntette. De er imidlertid en del billigere enn Sonys nye toppmodell.

De viktigste konkurrentene til Xperia Z har strengt tatt ikke blitt lansert ennå. Vi regner med at både HTC, LG og Samsung vil ha nye toppmodeller på vei til markedet i løpet av våren. Først da vil vi se hvor godt Xperia Z holder seg.

I mellomtiden er det ingen over, og ingen ved siden.

Les en mer dyptpløyende test av Sony Xperia Z på Amobil.no


Sony Xperia Z

Sony Xperia Z

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen