TEST: Sony Xperia U

Test Sony Xperia U

God og gøyal lavprismobil

Vi har lagt Sony Xperia U under lupen.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 11,2 x 5,4 x 1,2 cm
Vekt: 110 gram
Skjerm: LCD med Bravia-teknologi, 3,5 tommer, 480 x 854 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 2.3.7 med Sonys grensesnitt

Firmware: 2.6.35.7
Pris: Fra 2000 kroner

Kort sagt:
dsad
– Skarp skjerm
– Særegen design
– Kameraknapp
– Rask
- God byggekvalitet
- Gode menyer

dsad
– Ikke nyeste versjon av Android før til høsten en gang
– Skjermtastaturet er litt trangt
– Liten skjerm

Sony Xperia U er den tredje og foreløpig minste Xperia-modellen på det norske markedet. 4,3-tommeren Xperia S er Sonys flaggskip, mens  4-tommeren Xperia P er vinneren på design og brukervennlighet. U-modellen er økonomiversjonen med 3,5-tommer skjerm, plastchassis og litt enklere teknologi enn sine storebrødre.

Sett farge på bunnstykket

De tre modellene ser nokså like ut. De har markante hjørner, en gjennomsiktig plaststripe under skjermen, og et lite bunnstykke under der igjen. Bunnstykket inneholder antenner, og på Xperia U kan plastdekselet på understykket byttes ut. Et ekstra plastdeksel finnes i esken, så du kan ha en annen farge på bunnstykket enn på resten av telefonen.

Telefonen kommer i sort med et ekstra bunnstykke i rosa, eller hvitt, med et ekstra bunnstykke i gult.

Tastene er plassert på samme måte som på Xperia P, med hovedbryter, volumkontroll og kameratast på høyre side av telefonen. Øreplugger kobles til på toppen av telefonen, mens det på telefonens venstre side er utgang for MicroUSB. Det er med andre ord ikke noen HDMI-port på Xperia U, slik det er på S- og P-modellene.

U-modellen er også den enste av de tre hvor du kan ta av bakdekselet og fjerne batteriet. Den skiller seg ellers fra S- og P-modellene ved at den bruker vanlig SIM-kort, og ikke Micro-SIM.

Litt trang skjerm

Xperia S, P og U. .
Xperia S, P og U. .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
En veiviser gjør det enkelt å komme igang med Xperia U.
En veiviser gjør det enkelt å komme igang med Xperia U.

Skjermen på Xperia U er en standard LCD-skjerm. Den måler 3,5 tommer diagonalt, det samme som iPhone. Skjermen er likevel mindre enn på iPhone, ettersom iPhone har 4:3-format, og Xperia U har 16:9-format. Den er med andre ord litt høyere og en god del smalere enn skjermen på iPhone.

Antallet piksler er 480 x 854. Det gir en pikseltetthet på 280 ppi (piksler per tomme). Selv om skjermen ikke har like mange piksler som P-modellen (540 x 960), så er pikseltettheten tilnærmet lik.

Det betyr at skjermen fremstår som skarp og klar, men litt trang. Har du brukt en mobil med større skjerm tidligere, så vil den oppleves som liten. Du merker det best om du skriver på skjermtastaturet, eller om du skal lese nettsider med mye tekst.

Telefonen har den samme Bravia-teknologien for bildeforbedring som du finner på Sonys TV-er og dyrere Xperia-modeller.

Gode menyer

Menyene er de samme som på de øvrige Xperia-modellene, med Sonys egne tilpasninger på toppen av Googles Android 2.3-grensesnitt. I praksis betyr Sonys tilpasning ikke store endringene, men du får en Timescape-meny med uendelighets-funksjon.

Timescape er en meny der alle meldinger, hendelser og oppdateringer fra venner på sosiale nettverk er samlet i ett grensesnitt. Uendelighetsfunksjonen lar deg hente mer informasjon om samme person eller emne når du trykker på uendelighets-symbolet (liggende åttetall).

Fargen på plaststripen tilpasser seg innholdet på skjermen.
Fargen på plaststripen tilpasser seg innholdet på skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Lys som matcher

Den smale plaststripen under skjermen lyser ganske kraftig opp når telefonen aktiveres. Stripen lyser også opp når det kommer inn meldinger, eller for å varsle andre endringer. Fargen på stripen kan du endre ved å bytte profil i telefonens innstillinger. På den måten får du et bakgrunnsbilde og en lysstripe som matcher.

I esken:

Innholdet i esken. Her finnes blant annet skjermbeskytter og verdens minste pusseklut.
Innholdet i esken. Her finnes blant annet skjermbeskytter og verdens minste pusseklut.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
IMG_0597.JPG.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 14,4 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Oppgitt batteritid: 6 timer og 36 minutter (3G) / 5 timer og 36 minutter (2G), Hviletid: 472 timer (3G) / 260 timer (2G)
SAR-verdi: 0,78 W/kg

Maskinvare: STE U8500, 2 kjerner @ 1,0 GHz, Mali 400MP GPU, 512 MB RAM
Lagringsplass: 4 GB (Ca. halvparten tilgjengelig)
Minnekort: Nei
Nettleser: WebKit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte (kun lese), Wisepilot navigasjon, nettleser, Google Maps, Box (nettlagring)
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook,

Kort sagt:
dsad
– God på e-post
– Wisepilot navigasjon

dsad
– Støtter ikke minnekort
– Navigasjon fra Wisepilot er betaltjeneste etter 30 dager
AnTuTu.
AnTuTu.
RightwareBrowserMark.
RightwareBrowserMark.
Quadrant2.
Quadrant2.

Xperia U er basert på en tokjerneprosessor som jobber på 1 GHz. Det er den samme Cortex-A9-prosessoren som du finner i den dyrere modellen Xperia P. Den har også de samme båndene som sine storebrødre, og kan i likhet med disse laste ned data i 3G-nett med hastigheter opp til 14,4 Mbps.

Xperia U har også de samme Wi-Fi-mulighetene som sine slektninger. Det betyr at du kan bruke telefonen som trådløst 3G-modem for andre Wi-Fi-enheter. Det betyr også at du kan strømme innhold til og fra mobilen via andre DLNA-dingser. Har du for eksempel en TV med DLNA-støtte, så kan du vise film og bilder trådløst fra mobilen på denne TV-en. Det er bra, ettersom det ikke er noen HDMI-utgang på denne modellen.

Ikke NFC-brikke

Den nye funksjonen NFC mangler på lillebror Xperia U. Det betyr blant mye annet at du ikke kan lese NFC-merker som styrer innstillinger i mobilen din, eller utveksle visittkort bare ved å la to mobiler ligge nær hverandre. Du kan heller ikke bruke mobilen som trådløst nøkkelkort eller kredittkort. Men du kan selvsagt dele både kontakter og annet innhold via Bluetooth.

NFC er fremdeles svært lite utbredt, så savnet vil neppe være påfallende.

Tar betalt for Wisepilot-navigasjon

Wisepilot har oppdatert trafikkinformasjon, men koster penger så snart prøvetiden på 30 dager er over.
Wisepilot har oppdatert trafikkinformasjon, men koster penger så snart prøvetiden på 30 dager er over.
Her vises hvor det er registrert fotobokser.
Her vises hvor det er registrert fotobokser.

En funksjon du antakelig vil ha mer glede av er navigasjon. Sony leverer telefonen med Wisepilot, den samme navigasjonsløsningen som på sine andre mobiltelefoner. Ikke et galt ord om Wisepilot, men husk at det bare er en prøveversjon som ligger på telefonen. Skal du bruke den i mer enn én måned, så må du betale for et abonnement.

Prisen på et livstidsabonnement er litt under 250 kroner (gjelder i et begrenset område). Du kan også kjøpe lisens for 1 dag (12 kroner), 1 uke (25 kroner) eller 1 måned  (48 kroner). Men så kommer trafikkoppdateringer, kameravarsling og byguider med varsel om begivenheter i tillegg. Du kan like gjerne se om du finner et annet navigasjonsprogram på Google Play.

Egentlig trenger du ikke et eget navigasjonsprogram, for gratisnavigasjon fra Google har fungert i Norge en god stund nå. Navigasjonen fra Google har også kø-varsling, uten at du må betale for tjenesten.

Presis nok

Å bruke Sony Xperia U som navigasjonsenhet i bil krever at du har telefonen i en holder plassert i nærheten av synsfeltet når du kjører. GPS-mottakeren i telefonen fungerer bra, og gir rask og presis posisjonering. Her er ingen støtte for det russiske GPS-systemet Glonass, men om du ikke klarer å finne veien med et GPS-system som har en nøyaktighet på pluss minus fem meter, er du åpenbart for bortreist til å ha glede av GPS, samme hvor nøyaktig den måtte være.

Nettleser med støtte for Flash

Nettleseren i Sony Xperia U er rask. Prosessoren og grafikkbrikken i telefonen jobber nokså bekymringsløst, ikke minst fordi skjermen på Xperia U har færre bildepunkter som skal styres. Pikseltettheten er høy nok til å gi skarp og lettlest tekst, også om du leser liten skrift. Men det begrensede skjermarealet gjør at surfing på denne mobilen blir mer anstrengende enn på Xperia P eller Xperia S, som har større skjermer.

Xperia U har en nettleser med de samme funksjonene som resten av de nye Xperia-modellene. Modellen har støtte for flash og mulighet for å åpne flere faner i nettleseren.

Aktiv støyreduksjon

Sony Xperia U har en ekstra mikrofon på toppen av telefonen. Denne brukes for å gjenkjenne omgivelseslyd, slik at denne kan filtreres bort under samtale. Denne støyreduksjonen fungerer tålelig bra, men er ikke noen vidunderkur. Om det blåser mye, eller du er på et støyende sted, vil lyden samtalepartneren din hører fremdeles være preget av dette.

Lydkvaliteten ved samtaler er akseptabel, både med hensyn til støy og volum.

Business-funksjoner

Selv om denne mobilen neppe primært er ment for businessmarkedet, så har den de samme kontorfunksjonene som Sonys toppmodell Xperia S. Det betyr at du får med Office Suite 5, og at du må betale for oppgradering til Pro-versjon om du vil ha mulighet for å behandle dokumenter.

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube

Kameraoppløsning: 5 megapiksler, bakbelyst brikke, Exmor R-teknologi
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (720p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning,selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus, panoramafunksjon, 3D-foto, frontkamera (VGA)

Kort sagt:
dsad
– God formatstøtte
– Super medielyd
– Nyttige funksjoner i musikkspilleren
– God på spill
– Tar gode stillbilder

dsad
– Ikke så god på videoopptak
– Skjermstørrelsen virker begrensende
Mediefunksjonene er samlet under et fellesikon.
Mediefunksjonene er samlet under et fellesikon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sony har lagt til musikktjenesten Music Unlimited. Ved å tegne et abonnement får du tilgang til mer enn ti millioner låter, eller du kan høre på en «selvkomponert» radiokanal. Løsningen kan minne om Nokias Mix Radio.

Nokia gir tilgang til en ferdig musikkradio basert på dine egne smaksreferanser.  Du velger ikke musikken selv, bare sjanger basert på favorittartister.

Abonnementsløsninger

Sony setter sammen listen ut fra hva du pleier å høre på, og tar 49 kroner måneder for tjenesten.  Betaler du 89 kroner i måneden får du såkalt premium-abonnement. Da kan du spille musikk fritt på samme måte som med Spotify eller Wimp. Sonys løsning er ti kroner billigere per måned enn Spotify og Wimp, men den er ikke like godt tilpasset det norske musikkmarkedet, og har ikke like god offline-funksjnoalitet.

Som kunde hos Netcom eller Chess kan du også få Spotify rimeligere, som en del av mobilabonnementet ditt.

Sony har en tilsvarende tjeneste for film, men denne er ikke tilgjengelig i Norge.

Deling

Telefonen har også en app som heter «Musikk og videoer». Her samles musikk og videoklipp vennene dine deler i ulike sosiale medier, og du kan spille det av uten andre kostnader enn det du betaler for datatrafikken. Det er stort sett Youtube-videoer som dukker opp på lista.

Skjermen på Xperia U er god nok til å se video-klipp på, og bruker du øreplugger er også lyden bra. Det forutsetter riktignok at du bruker noen andre øreplugger enn de som følger med telefonen.

En utmerket musikkspiller

Som musikktelefon har Xperia U de samme gode kvalitetene som på Xperia P. Lydkvaliteten er meget god, igjen forutsatt at du har kvittet deg med de medfølgende ørepluggene. Du kan drive ganske tunge hodesett med Xperia U, og fremdeles spille rimelig høyt.

Telefonen har 3D surround, Clear Bass, Clear Stereo og A2DP for tilkobling til trådløse hodetelefoner eller musikkanlegg, i tillegg til at den har xLoud lydforbedring og TrackID for gjenkjenning av musikk du hører.

Begrenset minne

Men en ting liker vi dårlig, og det er mangelen på tilgjengelig minne. 4 GB er rett og slett ikke nok på en telefon som mangler støtte for minnekort. Legger du inn navigasjonsapplikasjoner med offline-kart og spillelister fra Spotify eller Wimp, så risikerer du at det pakker seg helt. Spill og andre apper, bilder, videosnutter og meldinger krever også plass i telefonens minne.

Du kan lagre filer på skytjenester som Box, Dropbox og SkyDrive, men skal du streame mye innhold holder det ikke med de rimeligste datapakkene.

Greit mobilkamera

Kameraet i Xperia U er svært raskt. Fra du trykker på den dedikerte kameratasten til applikasjonen er startet og bildet er tatt, går det mindre enn et par sekunder. Når kamera-appen er startet går det mye raskere. Sony har valgt å bruke sin Exmor R CMOS-bildesensor, den samme teknologien som brukes i toppmodellen Xperia S.

Xperia S har mye høyere bildeoppløsning (12MP mot 5MP i Xperia U). Xperia S har også bedre etterbehandling av bildene, og gir et mye bedre sluttresultat enn du får med Xperia U. Under gode forhold med jevn belysning kan bildene du tar med Xperia U bli helt greie, men heller ikke mer.

Fargene virker tammere, lyse felter brenner lettere ut, og detaljene i de mørke områdene blir ikke like gode som på Xperia P og S. Nederst i artikkelen kan du se noen bilder vi har tatt med Xperia U.

HD-video

Videokameraet tar filmklipp med oppløsningen 720p (HD) og lagrer det i Mpeg4-format. Kameraet i Xperia U ligger noe tilbake for kameraet i toppmodellene, men videokameraet henger ikke like langt etter. Oppløsningen er noe dårligere enn på 1080p-modellene, men bildet flyter godt, og autofokusen jobber raskt.

Spill

Det er ingen spill på telefonen når du kjøper den, men du har tilgang til PlayNow, der du kan kjøpe innhold til telefonen. Du kan også kjøpe på ordinær måte fra Google Play (tidligere Adroid Market).

Xperia U.

Konklusjon

dsad
+ Skarp og klar skjerm
+ Brukervennlig
+ Funksjonsrik
+ God lyd
+ Lav pris

dsad
- Bare 3,5-tommer skjerm
- Støtter ikke minnekort
- Kun 4 GB innebygget minne
- Selges med Android Gingerbread (Skal senere kunne oppgraderes til ICS)

Sony Xperia U er ikke mobiltelefonen for deg som er ute etter den aller heftigste maskinvaren du kan putte i lomma. Den har riktig nok en kjapp prosessor og fungerer bra på mobilt Internett, men den har en nokså liten skjerm (3,5 tommer). Et halvgodt kamera og manglende mulighet for å gi telefonen mer minne enn de innebygde 4 GB-ene, vil ganske sikkert også skremme flere fra å velge Xperia U.

Om du ikke er opptatt av at bildene skal være støyfrie og ellers har begrenset behov for å lagre musikk eller annet innhold på telefonen, så er dette et godt alternativ i økonomisegmentet..

Karakteristisk design med utskiftbart bunnstykke

Med Sony Xperia U får du en mobiltelefon med et utseende som skiller seg fra de fleste andre Android-mobiler. Den har samme karakteristiske design som Sonys øvrige nykommere, med en transparent plaststripe under skjermen. Plaststripen kan lyse opp for å varsle hendelser.

Feltet under plaststripen har et plastdeksel du kan bytte ut, så telefonen får litt farge. Vårt hvite testeksemplar kom med et ekstra deksel i gult, men vi er ikke overbevist om at det fikk telefonen til å se noe bedre ut. Den hvite plastmobilen med gult bunnstykke ser ut som noe du har vunnet på automat i Legoland.

God skjerm

Skjermen på telefonen er av god kvalitet. Bildet er skarpt og klart med gode farger. Selv om telefonen ikke oser av eksklusivitet, så virker den godt sammensatt. Bakdekselet kan løsnes, og det er mulig å bytte batteri på denne modellen. Du kan også bruke den vanlige typen SIM-kort.

Operativsystemet er Android 2.3 Gingerbread, men en oppdatering til Android 4 (Ice Cream Sandwich) skal komme til høsten en gang.

Kjapp i vendingen

Prosessoren i Xperia U er rask nok til at alle funksjoner i telefonen fungerer som de skal, også når vi kjører telefonen hardt. Batterikapasiteten er nok i underkant av snittet for smartmobiler med Android. Ved normal bruk holder batteriet et drøyt døgn. Ved hard bruk tappes det ut på noen timer, og bruker du mobilen svært lite kan batteriet holde i flere dager.

Grensesnittet er lett å lære, og Sony har gjort jobben enkel for deg som liker å være på sosiale nettsteder som Facebook.

Nettleseren er god, men surfer du mye vil du nok stå deg på å kjøpe en mobiltelefon med litt større skjerm. Liker du å høre på musikk er denne mobiltelefonen et godt valg, selv om det betyr at du må skaffe deg et bedre hodesett enn ørepluggene som følger med.

Bruker du fremdeles mobiltelefonen til samtaler, er det verdt å ta med seg at denne telefonen gir god samtalelyd. Den har digital signalforbedring (DSP) som fjerner litt av støyen i omgivelsene dine.

Alternativene

Om du er ute etter en billig og funksjonsrik Android-mobil, er alternativene flere. Særlig kan det være verdt å se på ZTE Blade II, som har samme skjermstørrelse og koster en del mindre.

Om du vil ha fire ganger så mye minne, større skjerm, HDMI-utgang og NFC, så er Xperia P et godt valg. Denne har i tillegg bedre kamera og chassis i metall.

 

 

Sony Xperia U

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen