TEST: Sony Xperia S

Test Sony Xperia S

Fantastisk telefon i svakt skall

Underlige valg og dårlig byggekvalitet står i veien for en av de beste mobilene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Kameraet i Xperia S tar gode bilder – også innendørs.
Kameraet i Xperia S tar gode bilder – også innendørs.

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm, Micro HDMI
Spill og underholdning: YouTube

Kameraoppløsning: 12 megapiksler, bakbelyst brikke, Exmor R-teknologi
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning,selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus, panoramafunksjon

Kort sagt:
dsad
– Ekstremt god formatstøtte
– Super lyd
– Nyttige funksjoner i musikkspilleren
– God på spill
– Tar supre stillbilder

dsad
– PlayStation-logoen betyr ikke så mye
– Ikke så god på videoopptakUnderholdning


Kamera


Musikkspilleren i Xperia S er svært kapabel. Full equalizer og masse ekstra informasjon om musikken er tilgjengelig.
Musikkspilleren i Xperia S er svært kapabel. Full equalizer og masse ekstra informasjon om musikken er tilgjengelig.

Xperia S har heftig skjerm og en kamerateknologi som skal være svært god. Derfor er det ikke uten grunn at vi har store forventninger til den i multimedia-kategorien.

Snubler innledningsvis

Helt innledningsvis synes vi Xperia S snubler litt. Vi har alt nevnt at hodetelefoninngangen er plassert for nært låsetasten. Det vi ikke har nevnt er at den er kranglete på enkelte hodetelefonplugger.

På sitt verste spytter den nesten ut pluggen man putter i, mens noen bare sitter litt løst i kontakten. Pluggene som sitter aller best er de som har mikrofon og fire felter på seg – altså håndfrier. Disse sitter som støpt.

Dersom du har et kostbart sett hodetelefoner du skal bruke med Xperia S anbefaler vi at du prøver det på telefonen før du kjøper den.

Super lyd og gode plugger

Når det er sagt er lyden i Xperia S svært god. Det følger med et håndfrisett som i seg selv har svært god lyd. Det er få andre telefoner som har like gode plugger i esken.

Skal vi kritisere pluggene som følger med for noe, så er det muligens for at de er litt vel tunge på bassen, men du kan enkelt stille ned bassen ved hjelp av equalizeren i musikkspilleren.

Kobler du til et enda mer kapabelt sett hodetelefoner eller plugger blir lyden balansert og god, og Xperia S har faktisk krefter nok til å drive hodetelefoner på svært høyt volum.

Masse funksjonalitet

Musikkspilleren er dessuten også ganske fin i bruk. Her har Sony laget sin helt egen vri, og den likner ikke på Android-spilleren i det hele tatt. Spilleren er delt inn i to faner. Én av fanene viser deg det som spilles, mens den andre fanen viser deg biblioteket ditt.

Sony har integrert to av tjenestene sine i biblioteket. SensMe lager spillelister basert på humøret ditt, og Music Unlimited er en streaming-tjeneste som gir deg tilgang på Sonys innhold for en fast sum i måneden.

Ellers er innholdet organisert slik vi er vant til. Dermed kan du velge mellom spor, album, artister eller spillelister. En egen spilleliste for favoritter fins også.

Lar deg oppdage mer innhold

Som vanlig er det et uendelighetstegn i Sonys musikkspiller. Tegnet kan lede deg til mange typer ekstra innhold og informasjon fra artisten du hører på. Du kan også legge til utvidelser som gir deg mer funksjonalitet.

Som om ikke det var godt nok har spilleren en fullverdig equalizer. Her trenger du ikke å velge mellom de vanlige lydkategoriene. Du kan tilpasse lyden slik at den passer både deg og musikken best mulig.

Alt i alt er Xperia S en knallgod musikktelefon, og det eneste trekket vi har på denne fronten er at noen hodetelefoner ikke passer.

Xperia S kjører selvsagt også Spotify, Wimp og en rekke andre musikkapplikasjoner, dersom du ønsker deg fler eller andre funksjoner enn det Sony har lagt ved.

Track ID har blitt en klassiker på Sony Ericssons og nå Sonys telefoner. Tjenesten følger med her også. Dette er selve ur-Shazam-en, og den fungerer akkurat slik du forventer. Du tar opp en lydsnutt som blir sendt inn til Sonys tjeneste, før navn på artist og låt kommer tilbake.

Fantastisk videospiller

Akkurat som forløperen, Xperia Arc (S), er Xperia godt utstyrt på videofronten. Den leser så godt som alt vi kaster etter den, enten det dreier seg om DivX, WMV eller h.264 i MKV-filer.

Høye oppløsninger er heller ingen hindring i noen av formatene vi kjører gjennom telefonen. Den spiller 1080p rent, og uten noen form for lugging.

De eneste problemene vi av og til støtte på var at ikke alle lydformatene som fulgte med videofilene våre ble støttet, men også der var det uhyre sjelden vi kom over noe Xperia S ikke ville godta.

Bildekvaliteten er også upåklagelig, og dermed er Xperia S rett og slett en utmerket telefon for denne typen underholdning. Synes du ikke 4,3 tommer er stort nok for filmtitting kan du dessuten koble til større skjermer ved hjelp av Micro-HDMI.

God på spill

Xperia S er blant de kraftigst spesifiserte Android-telefonene på markedet. Den har dessuten Sonys egen PlayStation-sertifisering. Det betyr at spilling burde gå som en lek på den nye telefonen.

Vi kan like godt gå rett på skuffelsen. Foreløpig kommer du ikke til å se PlayStation-logoen noe annet sted enn på esken. I fjor ble det lovet at spilltjenesten PlayStation Suite skulle komme i løpet av året. Foreløpig har den ikke kommet.

I teorien skal PlayStation-suite også bli tilgjengelig på Xperia S, men det er når den en gang dukker opp. Foreløpig skal tjenesten åpnes for tredjeparts utviklere i april.

Du risikerer altså å bli skuffet dersom du kjøper Xperia S for å oppleve de gamle konsollfavorittene dine igjen.

Den gode nyheten er at som de fleste andre Android-telefoner i denne prisklassen, er Xperia S god å spille alle de andre spillene på. Android Market, eller Google Play som tjenesten nå heter, er full av knakende gode titler.

Stadig fler av spilltitlene i app-butikken er påkostede og store produksjoner, med bra grafikk og historie nesten på linje med det man ser på PC og konsoll.

Dersom du vil ha en mobil til å spille på er altså Xperia S et utmerket valg, selv om PlayStation-logoen på esken ender opp med å skuffe.

God på stillbilder

Sony har gjort en god jobb med kameraet i Xperia S. Telefonen tar gode bilder i de fleste forhold, og den er dessuten svært rask på avtrekkeren – her får du ingen stor forsinkelse før bildet er knipset.

Telefonen krever imidlertid at du gir den litt tid til å fokusere i noen tilfeller. Trykker du den dedikerte kameraknappen helt ned tas bildet på et blunk, og av og til rekker ikke telefonen å fokusere før bildet er knipset.

Holder du avtrekkerknappen halvveis nede et lite øyeblikk før du trykker den helt ned rekker telefonen å fokusere.

Bildene der Xperia S har rukket å fokusere blir blant de beste vi har sett fra en mobiltelefon.

Som de fleste andre mobiltelefoner sliter også Xperia S litt i dårlig lys. Det oppstår mye støy, og bildene får et visst malerisk preg – sannsynligvis på grunn av bildeforbedring i telefonen. Likevel blir bildene brukbare selv i ganske dårlig belysning, og Xperia S er bedre på akkurat dette enn mange av sine konkurrenter.

Ikke så god på video

Videoen vi får ut av Xperia S står desverre ikke helt i stil med stillbildene. Til tross for at dette er en av markedets kraftigste telefoner akkurat nå, opplever vi lett hakking i opptak der vi panorerer.

Dette var en typisk irritasjon på de tidligste telefonene som kunne filme i såkalt full HD, og den gang dreide det seg sannsynligvis mer om kraft enn programvare. I Xperia S er kraften på plass, så vi håper at denne egenskapen kan forbedres gjennom en oppdatering.

Foreløpig er det imidlertid andre telefoner som er bedre på videofunksjonen – iallfall om du vil filme i full HD-kvalitet for store skjermer.

(Bilde: sadsda, CC-NoDerivatives)
(Bilde: Test)
(Bilde: Test)

Sony Xperia S med abonnement

Sony Xperia S

Sony Xperia S med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen