TEST: Sony Xperia P

Test Sony Xperia P

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Endelig gjør Sony alt riktig

Aluminiumskropp, knallskjerm og godt kamera til fornuftig pris.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 14,4 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Oppgitt batteritid: 8 timer og 30 minutter (3G) / 7 timer og 30 minutter (2G), Hviletid: 17,5 døgn (3G) / 18,75 døgn (2G)
SAR-verdi: 0,78 W/kg

Maskinvare: NovaThor U8500 2 kjerner @ 1,0 GHz, Mali 400MP GPU, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB (13 GB tilgjengelig)
Minnekort: Nei
Nettleser: WebKit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte (kun lese), Wisepilot navigasjon, nettleser, Google Maps, Box (nettlagring)
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook,

Kort sagt:
dsad
– God på e-post
– Wisepilot navigasjon
– Nyttig NFC-støtte

dsad
– Støtter ikke minnekort
– Navigasjon fra Wisepilot er betaltjeneste etter 30 dager

Sony Xperia P har en annen prosessor og grafikkbrikke enn flaggskipet Xperia S. Klokkefrekvensen er 1 GHz, og i våre tester ligger målt ytelse noe tilbake for det vi måler på Xperia S. I praktisk bruk merker vi uansett lite til denne forskjellen. Xperia P oppleves som en rask og effektiv mobiltelefon, selv om enkelte funksjoner er litt tregere enn på telefoner med kraftigere maskinvare.

I Browsermark måler vi Xperia P til å være raskere enn både Galaxy S II og Xperia S. En av grunnene til at Xperia S får lavere poengsum her, er at det er flere bildepunkter i skjermen, og følgelig flere beregninger som skal gjøres av prosessoren.

Kommer med NFC

Sony Xperia P har NFC-brikke om bord. Med denne kan du overføre informasjon over korte avstander. I praksis brukes NFC for å koble sammen enheter, til sikker identifikasjon og til utveksling av informasjon. For å bruke NFC legger du bare telefonen tett inn mot en annen NFC-enhet. NFC vil på sikt erstatte bankkort, hotellnøkler og mye annet, men foreløpig er bruksområdene få.

Noe du faktisk kan bruke NFC-brikken i Sony Xperia P til, er å lese såkalte Smart-tags. Når telefonen gjenkjenner et slikt merke, kan den endre konfigurasjon og starte applikasjoner automatisk. Du kan for eksempel ha en slik Smart-tag på nattbordet, og så vil telefonen kunne gå i stillemodus, aktivere vekkerklokke og dempe skjermbelysningen bare ved at du legger telefonen nær smart-tagen.

Sony selger slike smarttags i firepakninger for rundt 200 kroner pakken. Mens du får to merker med når du kjøper Xperia S, følger det ingen merker med når du kjøper Xperia P. NFC fungerer på tvers av produsent, og du kan utveksle data fra Xperia P med NFC-telefoner fra Samsung og HTC. Om du også kan utveksle data mot iOS- og Windows-mobiler gjenstår å se. Foreløpig er det ingen NFC-støtte på iPhone eller Windows-mobilene. Apple og Microsoft har til nå ikke lagt to pinner i kors for å gjøre filutveksling enklere for sine brukere.

Navigasjon følger med

GPS er blitt en standardfunksjon i smartmobiler, og i farten kan vi ikke komme på en eneste nyere smartmobil som ikke har dette. Sony har imidlertid gått ett skritt lenger enn til bare å tilby standard Google-navigasjon. På Xperia P ligger navigasjonsprogrammet Wisepilot ferdig installert. Når du starter programmet registreres telefonen, og du har gratis navigasjon i 30 dager. Deretter må du kjøpe lisens om du vil fortsette å bruke programmet. Vi synes det er en litt kjip løsning.

Å legge inn prøveversjoner av alskens programvare som du senere må betale for er noe PC-produsentene har gjort i årevis, og som forhåpentlig ikke vil bre om seg blant mobilprodusentene.

Nå er det ikke noe galt med Wisepilot, og prisen på et livstidsabonnement er litt under 250 kroner. Du kan også kjøpe lisens for 1 dag (12 kroner), 1 uke (25 kroner) eller 1 måned  (48 kroner). Men så kommer trafikkoppdateringer, kameravarsling og byguider med varsel om begivenheter i tillegg. Skal du kjøpe alle disse pakkene bør du vurdere om du kanskje heller vil ha en annen navigasjonsløsning på telefonen din. Det finnes mange løsninger på Google Play, også gratisløsniger.

GPS-mottakeren i Sony Xperia P har ikke støtte for russiske Glonass, slik enkelte Android-mobiler har fått. Men vi har ikke savnet det heller. Telefonen finner raskt riktig posisjon, og nøyaktigheten er mer enn god nok for alminnelig navigering i trafikken.

Nettleser, liggende bilde.
Nettleser, liggende bilde.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Fin å surfe på nettet med

Nettleseren i Sony Xperia P er enkel å bruke. Den støtter Flash som standard, men dette kan du velge å skru av, eller sette til «bruk ved behov». For å gjøre dette må du gå inn i nettleseren, åpne menyen, trykke på «mer», åpne innstillingsmenyen og gå til posten «Aktiver utvidelser». Dette er alt for tungvint for folk flest, som neppe vi bry seg med å skru av dette tillegget. Flash kan skape trøbbel om det er mye flashinnhold på nettsiden, eller om du zoomer for mye inn på flash-objektet.

Er det mye innhold går siden tregt. Zoomer du for tett kan det bli vanskelig å zoome ut igjen.

E-post, kalender og kontakter

E-post-leseren i telefonen fungerer bra. Det gjør også skjermtastaturet. Her er det satt av litt plass horisontalt mellom tastene, og en rettefunksjon sørger stort sett for å luke bort de feiltastingene vi måtte gjøre.

Office.
Office.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kalenderen gir også god oversikt, med mulighet for å bruke mange kalendre og vise en eller flere av disse samtidig med ulike fargekoder. Kalenderen fungerer også mot Exchange Server, og du kan legge til avtaler fra møteinnkallelser du mottar på e-post.

Det følger med programvare for behandling av Office-dokumenter også. Men denne er begrenset til visning av dokumenter. For å kunne behandle dem trenger du en Pro-oppdatering som koster penger.

Kontaktlisten er helt grei, hverken mer eller mindre.Du kan synkronisere den med sosiale nettsteder, men gjør du dette ukritisk risikerer du å få mange kontakter å holde styr på.

NenaMark2.
NenaMark2.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
RightwareBrowserMark.
RightwareBrowserMark.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sony Xperia P

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen