Test Sony Xperia Ion LT28h

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Solid aluminiumsmobil fra Sony

Men én ting ødelegger helhetsinntrykket.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 13,3 x 6,8 x 1,06 cm
Vekt: 144 gram
Skjerm: 4,55" TFT LCD, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikkert minerallglass
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, søk, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, HDMI, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 32 GB Micro-SD
Menysystem: Android OS 4.0.4
Pris: Fra 3 800 kroner

Kort sagt:
God skjerm
Pen design
Aluminiumsbakside
Bra brukergrensesnitt

Upresise berøringsknapper
Xperia Ion er rett over 1 cm tykk. På høyre side finner du volumknapper, av/på/låse-knapp, samt en knapp for å aktivere kameraet. .
Xperia Ion er rett over 1 cm tykk. På høyre side finner du volumknapper, av/på/låse-knapp, samt en knapp for å aktivere kameraet. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Bakdekselet er laget i aluminium. .
Bakdekselet er laget i aluminium. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Sony har lagt ved en del nyttige widgets, som for eksempel Timescape-feeden nederst som viser innlegg fra Facebook og Twitter.
Sony har lagt ved en del nyttige widgets, som for eksempel Timescape-feeden nederst som viser innlegg fra Facebook og Twitter.
Du kan tilpasse startskjermen med snarveier, widgets, bokmerker eller mapper.
Du kan tilpasse startskjermen med snarveier, widgets, bokmerker eller mapper.

Sony Xperia Ion er en telefon som prismessig ligger 600-800 kroner under Samsung Galaxy S III, og omtrent på nivå med telefoner som Sony Xperia Acro S. Telefonen har kraftige spesifikasjoner, og når den samtidig har solid byggekvalitet med aluminium i bakdekselet, var vi spente på å se om denne kunne være et godt alternativ for de som synes de aller råeste toppmodellene blir for dyre.

Xperia Ion selges i USA i en variant med 4G/LTE-støtte, mens den modellen som selges her i Norge kun har HSPA ("turbo-3G"). Det er sistnevnte vi har testet.

Stor skjerm

Telefonen har en 4,55 tommer stor "HD Reality"-skjerm med oppløsning på 1280 x 720 punkter. Dermed snakker vi om en forholdsvis stor telefon. Skjermen er riktignok mindre enn Galaxy S III (som har en 4,8-tommer), men større enn for eksempel Sony Xperia Acro S (som har en 4,3-tommer).

Bildekvaliteten på skjermen er veldig god, og Sonys egen Bravia-teknologi sørger for at bildet justeres så det skal se bra ut for eksempel under filmavspilling. Skjermen har klare og fine farger, og den er også skarp. Lysstyrken er helt grei.

Aluminium

Xperia Ion er en telefon du ikke behøver å skamme deg for å trekke opp av bukselommen. Telefonen har pene linjer og er laget i glass, plast og aluminium. Tidligere i år vant faktisk telefonen produktdesignprisen "red dot", for sin design, og juryen trakk frem blant annet "telefonens kontrast mellom svart skjerm og bakside i aluminium, som gir et inntrykk av høy kvalitet som forsterkes av presist håndverk.

Hele baksiden er støpt i aluminium, og det er ikke mulig å ta av bakdekselet. Batteriet er dermed ikke utskiftbart.

Øverst på telefonen er det et plastdeksel som trekkes av for å få tilgang til SIM-kortplass og plass til MicroSD-kort. Dette var veldig vanskelig å få av første gang vi forsøkte det, faktisk så vanskelig at vi måtte frem med bruksanvisningen for å finne ut om vi prøvde å med rå makt løsne noe som ikke det var meningen skulle løsnes. Men etter å ha tatt dekselet av et par ganger, gikk det langt greiere.

Hele fronten av telefonen er dekket av glass, og glasset går også over de vanlige Android-knappene (valg, hjem, tilbake og søk). Når du trykker av/på-knappen for å vekke telefonen til live, dukker det opp lysende streker under hver knapp. En skulle kanskje tro det var mulig å trykke der hvor strekene dukker opp, men du må trykke litt ovenfor streken – omtrent der ikonet for den aktuelle knappen er. Etter å ha brukt telefonen et par-tre uker har vi ennå ikke blitt helt komfortable med knappene på Xperia Ion. De er svært følsomme for hvor du treffer, og vi må ofte trykke både to og tre ganger før det skjedde noe.

Telefonen har ellers en 3,5 mm hodetelefonutgang på toppen, et deksel som skjuler USB-utgang og HDMI-utgang på venstre side, samt knapper for volum, av/på og kamerautløser på høyre side.

Gode menyer

Xperia Ion kommer med Android 4.0.4 som operativsystem. Sony har gjort en del egne tilpasninger på toppen, men det er ikke så veldig mye som er forskjellig fra standard Android.

Brukergrensesnittet er enkelt, greit og oversiktlig. Du kan tilpasse startskjermene ved å holde fingeren på skjermen noen sekunder, eller trykke valg-knappen. Da får du opp en menylinje på toppen av skjermen som lar deg velge bakgrunn, eller gå til en valgskjerm for å legge til snarveier, bokmerker eller ulike widgeter. Du kan lage mapper ved å dra ikoner over hverandre.

Sony har lagt ved en del nyttige widgeter, blant annet en widget for å raskt skru av og på Wi-Fi, dataroaming, Bluetooth, osv.

I esken

Du får med det vanlige. I esken ligger det en ladekabel, en USB-lader og et par ørepropper. I tillegg følger det med to såkalte Smart Tags – mer om dette på neste side.

Skulle vi etterlyst noe spesielt, måtte det vært en kabel til Micro-HDMI-kontakten.

Sony Xperia Ion LT28h   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen