TEST: Sony Vaio Duo 11

Test Sony Vaio Duo 11

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Denne hybriden prøver på to ting – og bommer på begge

Sony får faktisk til svært lite.

Grensen mellom tradisjonelle bærbare datamaskiner og rene brettvarianter blir stadig mindre, og vi har i tillegg fått noen interessante hybridmodeller. For kort tid siden fikk vi teste Acer Iconia W510, der skjermen lar seg klipse av tastaturdelen, og så kan den benyttes som et vanlig nettbrett.

En annen type laptop/nettbrett-hybrid er Vaio Duo 11 fra Sony. Denne fikk vi en sniktitt på allerede i fjor høst, og nå har vi endelig fått tatt en grundig kikk i mer kontrollerte former.

Skjermen alltid opp

Sony Vaio Duo 11 er en bærbar med skjermen festet på en helt spesiell måte. I stedet for å være hengslet i bakkant, er den lagd slik at skjermen legges over tastaturet med bildesiden opp. Siden det er en bærbar med berøringsskjerm, går den da over fra å være en vanlig bærbar til å bli et nettbrett. I begge former føles maskinen fast og solid, selv om det spesielle hengselet kan virke som et litt svakt punkt.

Sony Vaio Duo 11 som nettbrett.
Sony Vaio Duo 11 som nettbrett.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

At skjermen alltid har bildesiden opp kan være et annen liten svakhet. Riktignok er overflaten motstandsdyktig mot riper, men vi hadde nok satset på et futteral til den likevel.

Sony har merket sin dualistiske kreasjon som en ultrabook, og innvendig har den også mye til felles med andre datamaskiner i samme vekt- og prisklasse. Den bruker den samme Intel-plattformen vi finner i de fleste ultrabooker, og har således tilnærmet samme ytelse. Vårt testeksemplar var forskriftsmessig bestykket med en Intel Core i5-3317U, 4 GB minne og 128 GB SSD.

På papiret er nok datamaskinens sterkeste kort likevel skjermen: Et IPS-panel med Full HD, altså 1920 x 1080 piksler, fordelt på ikke mer enn 11,6 tommer.

Verken fugl eller fisk

Uheldigvis for Sony er ikke alle idéer nødvendigvis gode idéer, og det er Vaio Duo 11 et bevis på. Den passer nemlig ikke spesielt godt inn i noen av rollene den har fått – som et nettbrett er den tjukk og tung, som bærbar er den verken spesielt lett, liten eller hendig i våre øyne.

Sony Vaio Duo 11 midt mellom opp- og nedslåing.
Sony Vaio Duo 11 midt mellom opp- og nedslåing.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På Vaio Duo 11 er heller ikke tastatur eller pekeredskap noe å skryte av, og skjermen – som riktignok gir et godt førsteinntrykk – har et par alvorlige problemer. Det ene er flimringen som kan merkes når du ikke har full lysstyrke på skjermen. Det mest alvorlige er likevel at skjermen faktisk er låst til kun én vinkel mot tastaturet. Er du da så uheldig at du har en lampe i taket bak deg, må du enten flytte deg eller leve med gjenskinnet i øynene.

Datamaskinen kan heller ikke skryte av spesielt god batteritid. For en tusenlapp ekstra kan du feste en ekstra batteripakke under datamaskinen, men da går samtidig både vekten og tykkelsen ytterligere opp.

Konklusjon

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Hvis det nå virker som om vi ikke er noe spesielt glade i Sony Vaio Duo 11, så stemmer det ganske godt. Det er et artig konsept, men likevel et konsept som etter vår mening ikke skulle kommet særlig lenger enn til tegnebordet.

Hvordan tidlig brukertesting ikke har klart å fange opp problemer som oppstår ved å ha kun én fast skjermvinkel, er noe vi ikke klarer å forstå – det gjør jo datamaskinen tilnærmet ubrukelig i visse lyssettinger. Og når den ellers ganske så rå skjermen også har problem med flimring, ja da er egentlig løpet kjørt.

Tastaturet er i tillegg under pari for våre fingre, og verken vekt, størrelse, tykkelse eller batteritid er noe å skrive hjem om. Da hjelper det egentlig ikke så veldig mye at Vaioen er nokså godt utstyrt med tanke på både innmat, kontakter og trådløse teknologier.

For noen få vil sikkert Vaio Duo 11 likevel være en anvendelig datamaskin, men da ser vi for oss et ganske så spesielt bruksmønster. Er du en av dem som lurer på en slik, bør du i det minste avklare problemet med gjenskinn på de plassene du vet du skal bruke den.

Men de aller fleste vil nok ha en triveligere hverdag med en annen bærbar PC.

Har du mer sansen for konvensjonelle bærbare med fokus på portabilitet, kan du jo ta en kikk på på vår stortest av ultrabooker. Ønsker du deg fremdeles en hybridmodell, og klarer deg med mindre krefter, anbefaler vi deg å sjekke ut testen av Acer Iconia W510.

For mer informasjon om Sony Vaio Duo 11 kan du ta en tur innom Hardware.no, hvor de går igjennom ytelse og bruksområder til hybrid-PC-en.


Nettbrett og bærbar i ett
Lyssterk og klar berøringsskjerm (ved 100% lysstyrke)
Relativt godt utstyrt


Skjerm låst til én vinkel
Skjerm flimrer når ikke lysstyrken er på maks
Tastatur noe krympet og ikke spesielt godt
Stor og kraftig til å være 11,6-tommers ultrabook
Tung og kraftig til å være nettbrett

Sony Vaio Duo 11 SV-SVD1121Q2EB

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen