Frekke farger har blitt et stikkord for Sonys Xperia-modeller. Heftige spesifikasjoner og tre ulike størrelsesvalg er heller ikke å forakte.

Sniktitt Sony Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact

Frekke farger har blitt et stikkord for Sonys Xperia-modeller. Heftige spesifikasjoner og tre ulike størrelsesvalg er heller ikke å forakte. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Blir toppmodellene for store? Da kan Sony ha svaret

Vi prøvekjører den kompakte toppmodellen og mellomste Xperia Z5.

Sony Xperia Z5

Størrelse: 14,6 x 7,2 x 0,73 cm
Vekt: 154 gram
Skjerm: 5,2 tommer, 1920 x 1080 piksler, Triluminos IPS
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 810, 4 x Cortex A57 @ 2 GHz + 4 x Cortex A53 @ 1,5 GHz, Adreno 430, 3 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB intern, plass for MicroSD inntil 200 GB
Operativsystem: Android 5 Lollipop + Sonys tilpasninger
Teknologi: Fingeravtrykksensor
Kamera: 23 MP Sony Exmor RS 1/2.3" brikke, F/2.0
Batteri: 2900 mAh, skal ifølge Sony holde til normal bruk i to døgn
Pris: Rundt 6 990 kroner, tilgjengelig i oktober

Berlin/Tek.no:  Sonys nye toppmodell har vært på ryktebørsen en god stund, og forventningene er høye, etter noen omganger med relativt små oppgraderinger. I dag lanserte selskapet tre nye flaggskip her i Berlin, og de fleste ryktene holdt stikk.

I går ble det kjent at Xperia Z5 kanskje ville bli aller første mobil ut med 4K-skjerm. Dette viste seg å stemme for modellen som har Premium som etternavn. De to modellene som heter Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact må klare seg med lavere oppløsning. Dette er likevel heftige mobiler i sin egen rett.

Noen voldsomme endringer på designfronten har vi ikke fått. Som ryktebildene viste er det fortsatt snakk om nokså firkantede telefoner. Sony har utviklet OmniBalance-designen sin gjennom de ulike generasjonene, med små hopp hver gang. Det største kom kanskje med Xperia Z3, der det ble lagt inn metallramme rundt telefonen og dempeputer i hjørnene for å ta av for knall og fall.

Dette er en av årets største lanseringsuker for ny teknologi. Gå til samlesiden vår for å lese om mer om årets IFA-lanseringer »

Fersk og trygg fingersensor

Xperia Z5 Compact

Størrelse: 12,7 x 6,5 x 0,89 cm
Vekt: 138 gram
Skjerm: 4,6 tommer, 1280 x 720, Triluminos IPS
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 810, 4 x Cortex A57 @ 2 GHz + 4 x Cortex A53 @ 1,5 GHz, Adreno 430, 3 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB intern, plass for MicroSD inntil 200 GB
Operativsystem: Android 5 Lollipop + Sonys tilpasninger
Teknologi: Fingeravtrykksensor
Kamera: 23 MP Sony Exmor RS 1/2.3" brikke, F/2.0
Batteri: 2 700 mAh, skal ifølge Sony holde til normal bruk i to døgn
Pris: Rundt 5 690 kroner, tilgjengelig i september

Putene i hjørnene er fortsatt med oss i Xperia Z5-modellene, men rammen har blitt litt bredere og Sony har plassert en fingersensor på høyre side av telefonen. Endelig kan også Sonys telefoner åpnes med biometrisk (Wikipedia) lås, slik at vi slipper å huske passord.

Sony har foreløpig ikke bekreftet akkurat hvordan fingerlåsen i Xperia Z5 virker, men etter det Tek.no erfarer skal fingeravtrykkene ikke sendes utenfor enheten. Dersom informasjonen vi har fått stemmer er også fingeravtrykkene kryptert internt på sensoren, og på bakgrunn av disse dataene genereres det enda en kode som er den som blir sendt ut fra sensoren og brukt til autentisering. Dette er viktig, ettersom det betyr at det vil være svært vanskelig å stikke av med selve fingeravtrykket ditt fra enheter som fungerer på denne måten. Og du har tross alt bare ti av dem.

Det tar litt tid å lære opp fingerleseren, men så fort den kjenner fingrene dine går det svært raskt å låse opp telefonen med den.
Det tar litt tid å lære opp fingerleseren, men så fort den kjenner fingrene dine går det svært raskt å låse opp telefonen med den. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skulle løsningen vise seg å være sårbar, er det mulig å generere haugevis av ulike passord på akkurat samme måte så fort sikkerheten ellers er gjenopprettet.

Samsungs Galaxy S5 og HTCs One Max ble derimot selve fingeravtrykkene sendt ut av sensoren og til mobilens interne lagring. Nylig demonstrerte hackere hvordan de kunne lese ut disse dataene rett fra sensoren.

Det vil sannsynligvis være umulig å gjennomføre akkurat samme type angrep mot Xperia Z5, men absolutt sikkerhet finnes ikke, så å garantere at det ikke lar seg gjøre å stikke av med fingeravtrykket er vanskelig.

Dersom du velger å bruke fingeren din som mobilnøkkel kan du dessuten sette pris på den som den første i sitt slag. Sony har nemlig plassert leseren på siden av Xperia Z5. Dermed er den innen rekkevidde når du holder den i et naturlig grep. Det avhenger naturligvis litt av størrelsen på hendene dine og hvilken Xperia Z5-modell du eventuelt velger.

Velbygget topptelefon

Fingeravtrykksleseren sitter på høyre side av telefonen.
Fingeravtrykksleseren sitter på høyre side av telefonen. Her Xperia Z5 i gullfarge. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen føles godt sammenskrudd når den holdes. Her er det ingenting som knirker. En aluminiumsramme løper rundt hele Xperia Z5, mens både forside og bakside er i glass. Baksiden har fått en frostet design, i motsetning til tidligere generasjoners blanke ytre. Men baksiden på telefonen er fortsatt knuselig hvis du mister den i bakken.

Alle de nye Xperia Z5-modellene er vanntette, selv om ingen av dem har luke over ladekontakten.

Det er imidlertid én luke her. Den dekker over SIM-kortskuffen. Den samme skuffen har også plass for et minnekort på inntil 200 gigabyte. Det kan være kjøpsgrunn god nok for mange, i en tid der minnekortet sløyfes fra stadig flere mobilmodeller.

Skjermstørrelse og oppløsning er viktigste skille

Skjermen i Xperia Z5 er 5,2 tommer stor, og hele enheten er ikke så mye mindre enn aller toppeste modell, Xperia Z5 Premium. Ser vi bort fra Compact-modellene og den nye Premium-modellen har samtlige Xperia Z-telefoner hatt skjerm med full-HD-oppløsning. Det får vi også her, og skjermen ser ut til å ha flott bildekvalitet, selv om den har vesentlig lavere pikseltetthet enn storebror.

En gul Xperia Z5 Compact over en rød Xperia Z3 Compact.
En gul Xperia Z5 Compact over en rød Xperia Z3 Compact. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også Z5 Compact-modellen følger det etablerte mønsteret. Som sine kompakte forfedre, Xperia Z1 Compact og Xperia Z3 Compact, har den skjermoppløsning på 1280 x 720 piksler, også kjent som vanlig HD-oppløsning. Sony har dessuten brukt plast i stedet for aluminium i rammen rundt telefonen. Nedgangen fra tre til to gigabyte RAM virker som et greit valg gitt at telefonen har langt færre piksler i skjermen å håndtere enn sine større slektninger.

Skjermen her er på 4,6 tommer, og dermed opplever vi oppløsningen som helt grei. Til vanlig bruk behøver man ikke stort mer oppløsning i en skjerm av denne størrelsen. Har du små hender er Xperia Z5 Compact sannsynligvis det beste valget i denne flokken. Og muligens i noen flokk. Det er nemlig ikke så mange av disse miniversjonene som beholder de rå spesifikasjonene fra større toppmobiler.

Xperia Z5 Compact føles også solid og god, selv om den er bygget i plast.

Spennende fargevalg og raske menyer

Alle tre Xperia Z5-utgaver kommer i spreke og spesielle farger. For den vanlige Xperia Z5-modellen var det spesielt en grønn utgave som skilte seg ut, mens Xperia Z5 Compact så ganske raff ut i knall gult eller rosa/rødt.

Menyene på alle de tre Xperia Z5-ene er lynraske. Og det er til tross for at de kjørte uferdig programvare da vi fikk se på dem her i Berlin. Det er verdt å notere seg at hurtigvalgene som bodde lengst mot venstre i appmenyen på eldre Xperia-modeller nå er vekk. Funksjonene er her fortsatt, men de er spredt rundt i de øvrige meynene.

Xperia Z5 Compact kommer i fire forskjellige farger. Svart og hvitt hører naturligvis til, mens påskekyllingvarianten og den røde/rosa er litt mer uvanlige.
Xperia Z5 Compact kommer i fire forskjellige farger. Svart og hvitt hører naturligvis til, mens påskekyllingvarianten og den røde/rosa er litt mer uvanlige. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er ikke voldsomme mengder apper forhåndsinstallert på telefonene, men noen er det tross alt. File Explorer ligger her fra før, og det samme gjør en prøveversjon av AVGs sikkerhetsløsning. En egen Office-pakke følger også med. Slikt irriterer enkelte, mens andre ikke tenker så mye over det. For en del kan dette også være nyttige tillegg.

Helt ferskt kamera

Kameraet har fått seg en kraftig oppgradering.
Kameraet har fått seg en kraftig oppgradering. Dette er den blågrønne utgaven av Sony Xperia Z5. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Et helt nytt kamera har fått plass i de nye Xperia Z5-telefonene. Vi knipset det samme bildet med Xperia Z5 Compact og Xperia Z5 Premium. Her i full auto, og med lavere enn full oppløsning.
Et helt nytt kamera har fått plass i de nye Xperia Z5-telefonene. Vi knipset det samme bildet med Xperia Z5 Compact og Xperia Z5 Premium. Her i full auto, og med lavere enn full oppløsning. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sony har lenge hatt et 20-megapikselskamera i Xperia Z-modellene sine. Dette byttes nå ut med en ny Exmor RS-brikke med 23 megapikslers oppløsning. På grunn av den høye oppløsning kan Sony la deg zoome digitalt inntil fem ganger uten at det skal påvirke den opplevde kvaliteten. Dette har vi så langt ikke fått prøvd.

Samtlige tre Xperia Z5-modeller får det samme kameraet, med lyssterk optikk og mange funksjoner. En lynrask fokusløsning som Sony har kalt hybridfokus gjør både såkalt fasedeteksjon og sporing av kontraster i bildet. Resultatet er lynhurtig fokusering og telefonen bruker heller ikke lang tid på å knipse bildet.

En helt ny fotoapp for Xperia Z5-telefonene kommer i november. Kjøper du telefonene før den tid ser appen slik ut.
En helt ny fotoapp for Xperia Z5-telefonene kommer i november. Kjøper du telefonene før den tid ser appen slik ut. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I løpet av november kommer det ny og enklere programvare for kameraet, men i mellomtiden må du klare deg med Sonys klassiske grensesnitt om du kjøper Xperia Z5 eller Xperia Z5 Compact. De kommer nemlig i henholdsvis oktober og september.

Blir de heite?

Flere rykter antydet at de nye Xperia-modellene ville gå bort fra Qualcomms Snapdragon 810. Systembrikken har rykte på seg for å bli for varm under press, og å skru ned hastigheten på for å motvirke overoppheting. Problemet har blitt vesentlig mindre med nye utgaver av Snapdragon 810-brikken, og Sony forklarer oss dessuten at ny termisk pasta og ekstra varmerør som flytter den heite overskuddsenergien vekk fra brikken.

Dermed skal problemet være enda mindre for Xperia Z5 enn for andre telefoner utstyrt med denne maskinvaren. Fasiten får vi ikke før vi får brukt telefonen over tid, og kjørt litt tunge ytelsestester på den.

Alle de tre telefonene blir forholdsvis kostbare. Xperia Z5 Compact har salgsstart nå i september, og vil koste 5 490 kroner, mens den «vanlige» Xperia Z5-modellen vil ligge på 6 690 kroner.

Vi har prøvekjørt Sonys aller heftigste telefon, og den eneste telefonen så langt med superskarp 4K-skjerm. Les sniktitten her »

Testbilde tatt med full 23 megapikslers oppløsning. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Det følger med en del programvare i menyene her. Noe av den er nyttig, mens annet godt kunne vært utelatt. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Egen videoredigeringsprogramvare lar deg fikse på filmklippene du har tatt. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
En helt ny fotoapp for Xperia Z5-telefonene kommer i november. Kjøper du telefonene før den tid ser appen slik ut. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen