Sonys nye bildesensor får plass til hele 48 megapiksler på det som er en typisk mobilkamerasensor. (Illustrasjonsfoto)
Sonys nye bildesensor får plass til hele 48 megapiksler på det som er en typisk mobilkamerasensor. (Illustrasjonsfoto) (Foto: Sony)

Sony slipper mobilkamerasensor på 48 megapiksler

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sonys nye bildesensor pakker enorme 48 megapiksler inn på en standard mobilkamera-bildebrikke på åtte millimeter diagonalt. 

Det gir en pikselstørrelse på rekordlave 0,8 mikrometer, noe som vanligvis ville ført til svak ytelse i dårlig lys, tross høy oppløsning. 

Oppstillingen av pikslene er imidlertid slik at fire og fire piksler er i lik farge, og det gjør at sensoren også kan levere bilder på 12 megapiksler med langt bedre ytelse i mørkere omgivelser.

Pose og sekk, ifølge Sony, men det får vi eventuelt komme tilbake til når vi får brikken i en telefon til test. 

Sonys Quad Bayer-oppstilling gjør at fire og fire piksler kan slås sammen til et 12 megapikslers bilde som har langt mindre støy. Foto: Sony

Huawei-lik 

Løsningen minner imidlertid om den Huawei bruker i sin P20 Pro, som er kjent for å være den beste kameramobilen på markedet akkurat nå

Eksempel på bilde tatt med nattmodusen til Huawei P20 Pro. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den har riktignok bare 40 megapiksler å rutte med, men programvaremagi gjør at sensoren kan by på nærmest støyfrie bilder nærmest i stummende mørke.

Også her dreier det seg om å slå fire og fire piksler sammen til et bilde på 10 megapiksler, men telefonen tar i praksis bildet med en flere sekunder lang eksponering som så syes sammen til det ferdige resultatet. Algoritmene sørger for å låse fast eventuelle objekter som kan ha flyttet seg i løpet av eksponeringen. 

Det er sjelden man trenger 48 megapiksler store bilder uansett. Så her vil du kunne zoome relativt langt inn selv uten optisk zoom og fortsatt få et noenlunde skarpt og stort bilde. Huawei P20 Pro benytter seg for eksempel av såkalt hybridzoom - en del optisk og en del digital zoom - som gir opptil 5 x zoom. 

Rask video

Sony hevder IMX586, som den nye brikken heter, skal by på fire ganger det dynamiske området til «konvensjonelle produkter», og signaprosesseringen gir også støtte for 4K-video med opptil 90 bilder i sekundet og 1080P i solide 240 bilder i sekundet.  720P kan du få helt opptil 480 bilder i sekundet. 

Så liten er sensoren. Foto: Sony

Sony sier testversjoner av sensoren vil dukke opp i september, og vi blir kanskje ikke overrasket om det er en av Sonys egne Xperia-telefoner som står for den endelige debuten.

PS! Sony har allerede avduket sin Xperia XZ2 Premium, som også har noen triks opp ermet. Den har nemlig et mobilkamera som kan gå særdeles høyt opp i lysfølsomhet (ISO) uten at støyen blir overveldende. Allerede her kan det tenkes at Sony har et spennende alternativ til mobilkamerasluggerne du kan kjøpe i dag.

Og det trengs, strengt tatt; nær alle mobilprodusenter kjøper bildebrikkene sine fra Sony, men selskapet har så langt ikke vært i førersetet på bildekvalitet. Så dette kan bli et veldig interessant år for deg som liker Xperia-telefoner.

 
 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen