Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto (Bilde: Shutterstock/Krivosheev Vitaly)

Sony slipper bildebrikke som ser i mørket

Men den skal ikke brukes i kameraer.

Sony flytter stadig teknologiske grenser. Tidligere i år lanserte de en spesialutgave av speilløsflaggskipet A7, kalt A7S, som satte ny ISO-rekord.

Denne gangen har de annonsert en enda mer lyssterk bildebrikke, men den skal ikke brukes i tradisjonelle kameraer.

Selvkjørende biler

Bildebrikken, som har fått det klingende navnet IMX224MQV, skal nemlig brukes i biler. Stadig flere biler får avanserte varslingssystemer som skal hjelpe sjåføren underveis eller til og med kjøre bilen for deg.

Sony skriver selv i pressemeldingen at IMX224MQV er tiltenkt å være selskapets utgangspunkt for «automotiv» bruk, et område de ser for seg at kommer til å øke i omfang etter som teknologien for selvkjørende biler stadig blir bedre.

Les også: Slik ser videoopptak gjort ved ISO 409 600 ut

Ser i mørket

Rent teknisk klarer den nye bildebrikken å ta bilder ned til 0.005 lux, noe som tilsvarer en måneløs og stjerneløs natt. Eller bekmørket, som det også kan kalles. Vel å merke er ikke bildene så brukbare rent fotografisk, men det er nok til at bildene fungerer som tiltenkt.

Den økte sensitiviteten har Sony oppnådd ved å benytte seg av fotodioder som omdanner mer lys til elektroner, samt økt effektiviteten til omdanningen av elektroner til spenning.

Etter planen skal masseproduksjon av bildebrikken starte opp i desember 2015. Med andre ord kan det ta tid – hvis i det hele tatt – vi får se tilsvarende bildebrikker brukt i fotokameraer.

Les også: Denne bildebrikken kan snu opp ned på alt

(Kilde: Pressemelding, Image Sensors World)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen