Sony skviser rekordmye data inn på ett bånd
(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no / Sony)

Sony skviser rekordmye data inn på ett bånd

Ny teknologi skal by på 185 terabyte lagringsplass.

Teiplagring er ikke akkurat hva vi vil kalle utbredt i de tusen hjem, men for store bedrifter og forskningsinstitusjoner er de helt sentrale for å få stuet bort store mengder data. Dermed er det nok mer enn én innkjøpssjef som har grunn til å glede seg nå.

Sony har nemlig sluppet nyheten om en ny type teiplagring som de har utviklet, og som skal på by imponerende 185 terabyte med kapasitet på én kassett.

Selskapet forteller at de har fått til dette ved å bruke en helt ny type produksjonsmetode, som gir en lagringstetthet på 148 gigabit per kvadrattomme. Til sammenlikning oppgir de at tradisjonelle magnetbånd bare kan by på to gigabit per kvadrattomme.

Meteorologisk institutt bruker blant annet slike til værdata:
Ekstra: Se serverparken som varsler om ekstremværet »

Nanopartikler i stram givakt

Foto: Sony

Måten Sony har gått frem for å få i stand en såpass mye høyere lagringstetthet er ved å legge et mykt og glatt magnetisk underlag under de magnetiske partiklene som skal holde på dataene.

Dette er viktig for lagringstettheten, fordi når man har tidligere sprøytet en tynn film av slike partikler på et underlag har dette alltid blitt litt ujevnt. Et litt humpete underlag har gjort at de magnetiske partiklene har landet pekende i litt forskjellige retninger – som påler stikkende opp av ujevn bakke.

Med sitt nye, glattere underlag forklarer Sony at partiklene blir pekende i helt samme retning, og kan fordeles mye jevnere utover enn tidligere. Dermed kan de også være mindre enn før; og hver magnetiske partikkel skal bare ta opp 7,7 nanometer på båndet, mot flere titalls nanometer med dagens magnetbånd.

Puslete tetthet mot harddisker

Sammenliknet med moderne harddisker virker riktig nok 148 gigabit per kvadrattomme litt puslete ut. Hver plate i en nyere harddisk rommer nemlig rundt en terabyte, skviset inn på 11 kvadrattommer, som betyr at lagringstettheten er rundt 730 gigabit per kvadrattomme.

Harddisker har imidlertid en ganske klar begrensning på hvor mange slike plater de kan ha innabords, som gjør at selv disker med en kapasitet på «bare» 6 TB svært nylig ble tilgjengelige for folk flest.

Magnetbånd er langt mindre begrenset i så måte, og som nevnt mener altså Sony at deres nye teknikk skal muliggjøre enkeltkassetter med inntil 185 TB kapasitet – men vi ser likevel ikke for oss noen renessanse for lagringskasetter hos folk flest av den grunn.

Men på CERN trenger de all kapasiteten de kan få fatt i:
Ekstra: Slik håndterer man 100 millioner gigabyte med data »

(Kilde: Sony via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen