SNIKTITT: Sony RX100 Sikker vinner

Sniktitt Sony RX100

Sikker vinner

Ny standard for bildekvalitet i kompaktklassen

Sony har produsert bildebrikkene til mange av de avansert kompaktkameraene som Canons G-serie, S90, S95 og Nikons toppmodeller, men det er mange år siden de har hatt noe eget i denne klassen. Med RX100 gjør de comeback og mens tidligere modeller fra midten av 2000-tallet (med unntak av V3) var digre er RX100 et av de mindre kameraene i klassen.

 

Det som gjør størrelsen spesielt imponerende er at RX100 har en bildebrikke som er 2-3 ganger så stor som konkurrentenes samtidig med at lysstyrken er bra på vidvinkel og ikke verst på full tele heller.

Sony har valgt en litt mer tradisjonelt design enn på NEX-modellene og det er liten tvil om at RX100 er en smule inspirert av Canons S-serie. Både design og ikke minst bruken av ringen rundt objektivet som kontrollhjul minner veldig om Canon-kameraene. Sony er for så vidt i godt selskap for Olympus XZ-1 som ble lansert i 2011 er også sterkt påvirket av S-serien. Det er forøvrig ingen ulempe, for Canon har fått mye gode kritikker for disse kameraene.

Bildet under viser RX100 sammen med Canon S100. Bildet over viser RX100 og Canon S100 side ved side og det er selvsagt forskjeller også. Ikke minst er Sony-kameraet er litt større, objektivet stikker lenger ut og diameteren er større.

 

Fysisk

Kamerahuset virker solid og er laget i metall. Overflaten er ganske glatt og et gummibelegg eller litt ruglete overflate ville vært en fordel. Mens S100 har bare feste for stropp på høyre side har RX100 fester på begge sider. Det følger med en enkel håndleddstropp og ekstra fester for bærerem. Selve bæreremmen er ekstrautstyr.

På baksiden er det et lite felt med belegg der tommelen plasseres og det er også en liten forhøyning som gjør at det ikke så lett å komme borti videoutløseren ved et uhell. Skjermen tar selvsagt mesteparten av plassen på baksiden og til høyre for den er fireveiskontrolleren og noen knapper. Det er en programmerbar funksjonstast, men høyre- og venstreknappene på fireveiskontrolleren (som også fungerer som kontrollhjul) kan også programmeres.

 

Øverst på høyre side er den en liten luke for tilkobling av USB-kabel. Modusrattet på toppen er nedfelt, justeres bakfra og har tydelige klikkstopp så det er liten fare for å endre modus uten å gå inn for det.

Kontrollringen rundt objektivet har en del motstand når den vris og det kreves en litt "bestemt" bevegelse for at rotasjonen skal registreres. Det er liten fare for å endre innstilling ved et uhell, problemet er mer at kameraet ikke reagerer. Her fungerer ringen på Canon S100 bedre siden den har tydelige klikkstopp, men siden ringen på RX100 også kan brukes for fokusering var nok klikkstopp utelukket. Kontrollringen til RX100 er dessuten lydløs og det kan være en fordel når videofunksjonen brukes.

Stativfestet er i metall, men ikke sentrert og er plassert rett ved batteriluken.
så den er låst med hurtigkoblingsplate på kameraet.

RX100 kan forøvrig både lades og tømmes for bilder uten å ta ut batteri eller minnekort. Det merkeligste med RX100 er plasseringen av HDMI-kontakten som faktisk er plassert på undersiden rett ved stativfestet.

Totalt sett virker RX100 solid og bra designet. Ergonomien lider selvsagt litt på grunn av manglende grep og lite kamera, men det er ikke stort å gjøre med det når målet er et kamera som er så kompakt som mulig.

Sammenlignet med de nærmeste konkurrentene er det bare Canon S100 som er mindre og lettere.

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen