Sony Cyber-shot RX100 IV

Test Sony RX100 IV

Sony Cyber-shot RX100 IV (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Kompaktkamera til 11 000 kroner? Dette bør være bra

Vi har testet den nyeste familiemedlemmet i Sonys RX100-serie.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Optikk og bildekvalitet

Den effektive brennvidden på 24-70mm faller inn i standardzoom-kategorien, og er en allsidig brennvidde med passelig vidvinkel og litt tele. Dette er ikke kameraet for deg som vil zoome mye inn, men hvis du verdsetter bedre, og mer lyssterk optikk foran rekkevidde alene, er RX100 IV en god kandidat. For også denne gange er det anerkjente Carl Zeiss som stiller med optikken, og objektivet har samme spesifikasjoner som på forrige utgave.

rx100IV_1_640 sf_5.0_125_8.8 mm.
Med en nærgrense på bare 5cm er det mulig å komme tett på motivene. Klikk på bildet for full oppløsning. 1/640s - f/5.0 - ISO 125. Foto: Kristoffer Møllevik

Maks blenderåpning på f/1.8-2.8 (vidvinkel og tele) er veldig bra, men ikke lenger så tydelig ledende som de var da RX100 III kom for et år siden. De andre kameraene vi satte RX100 IV opp mot på side 2 har nær like store blenderåpninger, men av dem skal det sies at bare Canon G7 X kan kalles et lommekamera.

Det er omtrent ingen fortegning å se i bildene og vi merker svært lite til noe kromatisk aberrasjon som er verdt å nevne. Ikke overraskende blir bildene litt uskarpe i ytterkantene, men siden vi ikke komponerer bildene med viktige bildelementer så langt ut i siden merker vi ikke noe til det så lenge vi ikke ser etter det.

Bildene er ellers skarpe og fine, men som vanlig synes vi kameraets interne støyreduksjon er litt for hard, og allerede etter 640 ISO foretrekker vi RAW-filene fremfor JPEG-ene. Kameraet leverer gode, sterke farger, selv om vi synes JPEG-ene gjør grønnfargene overdrevne sterke i blant (se eksempelbildet med prestekragen på side 2). Godt hjulpet av den relativt store 1"-bildebrikken takler RX100 IV høye ISO-verdier svært godt til et kompaktkamera å være, og vi har ingen problemer med å bruke bilder tatt med ISO 1600. På 3200 er støyen veldig merkbar, og støyreduksjonene gjør at JPEG-ene ser litt ut som de ligger under uklart glass. Det fungerer greit til bruk på nettet hvis du ikke skal beskjære mye, men for bildekvalitetens del går smertegrensen etter vår mening et sted etter ISO 1600, litt avhengig av motivet.

rx100IV_1_250 sf_2.8_125_8.8 mm.
Ikke overraskende er kameraet noe mindre skarpt helt ute i kantene, men det er imponerende lite kromatisk aberrasjon og fortegning. Klikk på bildet for å se det i full oppløsning. 1/250s - f/2.8 - ISO 125. Foto: Kristoffer Møllevik

Hvis du vil vite mer om fortegning og kromatisk aberrasjon anbefaler vi denne guiden: Hvorfor er noen objektiver svindyre?

Sakte film og 4K

Funksjonen for sakte film skulle vise seg å ikke være helt enkel å forstå seg på, men etter 10 minutters eksperimentering og forgjeves leting i en noe mangelfull instruksjonsbok skjønte vi det til slutt. Kameraet kan nemlig gjøre veldig korte videoopptak i 250-, 500- og 1000 fps, og konvertere disse til små filmsnutter der vi kan få opp til 40x sakte film.

Du må gjøre alle innstillinger, deriblant fokus, på forhånd. Så setter du kameraet i «Standby». Når du så trykker «Rec»-knappen står det «Bufrer...» på skjermen, før en rød tekst og en fremdriftslinje forklarer at kameraet «Spiller inn». Det forvirrende er at opptaket gjøres når kameraet bufrer, og ikke mens det «Spiller inn». Hvor lang tid du kan ta opp avhenger litt av hvor  rask bildefrekvens du velger, og når vi testet det med 1000 fps rakk vi så vidt å tenne fystikken før opptaket tok slutt. Dette krever et SDXC-minnekort, og kortet vi brukte var av Micro-SD typen fra den gangen vi testet Sonys 4K actionkamera X1000V, så det kan være at noe kapasitet strupes i adapteret. I 1000 fps ser vi tydelig at den høye bildefrekvensen går noe utover bildekvaliteten, men både 500- og 250 fps er imponerende fine.

Testvideo i 4K oppløsning. Noe kvalitet kan ha gått tapt i YouTubes komprimering.

Vi pleier ikke gå i dybden på video når vi tester kameraer som er primært laget for stillbilder, men siden mulighet for opptak i 4K er en av de større forskjellene på RX100 III og IV har vi gjort en kjapp test av 4K sammenlignet med oppskalert HD, og 1080 sammenlignet med nedskalert 4K. Den første ser du ovenfor, den siste kan du se her. Videokvaliteten er god, og vi ser tydelig at opptakene i 4K er skarpere enn opptakene i vanlig HD, selv når vi nedskalerer 4K.

Bildestabiliseringen og fokusmarkeringen gjør det enkelt å få gode, skarpe bilder, og kameraet er et godt valg for deg som ser etter enkel videobruk sammen med stillbildene. For mer avansert videobruk savner vi i det minste en minijack-tilkobling for ekstern mikrofon (vi innser at XLR blir urealistisk), og et bedre håndgrep for lengre opptak. Men når det er sagt ville vi ikke vært redd for å ta det med som et andrekamera, for eksempel for å komme til på trange steder hvor det er vanskelig med et større.

Konklusjon: Fortsatt på topp, men veldig dyr

rx100IV_1_100 sf_2.8_6400_25.7 mm.
ISO 6400 kan fungere greit på nett, men hvis du klikker på bildet og åpner det i full oppløsning vil du se at det har fått litt av den «uklart glass»-effekten vi nevnte lenger opp på siden. 1/100s - f/2.8 - ISO6400. Foto: Kristoffer Møllevik

Til å være et så lite kamera er Sony RX100 IV en skikkelig kraftpakke, og Sony har faktisk overgått seg selv og RX100 III. Her får vi en klart forbedret og imponerende skuddtakt, morsomme muligheter for sakte film og oppløsning i 4K for de som trenger slikt. Kameraet har gode tilpasningsmuligheter, fokuserer raskt, og ansiktsgjenkjenningsfokusen er blitt tydelig raskere og sikrere, sammenlignet med RX100 III, hvor den hadde en litt lei tendens til å miste ansikt. Bokstavelig talt.

Vi liker den elektroniske søkeren veldig godt, som sammen med en vridbare skjermen gir oss mye fleksibilitet til hvordan vi vil fotografere, men vi savner en berøringsskjerm. Optikken er veldig god for størrelsen, og den høye oppløsningen gir godt med spillerom enten du vil utnytte den til beskjæring, eller hente inn bildekvalitet med nedskalering. Gjør du det siste blir nemlig ISO-støyen litt mer tilgivende, uten at vi egentlig har noe å utsette på kameraets ISO-egenskaper, med tanke på at det tross alt er et lommekamera.

Vi skulle ønske Sony hadde gitt kameraet et litt bedre grep, om bare et teksturert felt foran med litt mer friksjon en det glatte metallet som er der nå. Hvis de i tillegg hadde værtettet kameraet kunne dette virkelig blitt et veldig bra allround-kamera, også for de som ferdes ute i all slags vær, i skogen, på fjellet eller på sjøen. 

Men likevel, nok en gang greier Sony å heve listen for lommekameraer, og i denne kategorien er RX100 IV etter vår mening det beste du kan få kjøpt.  Så skal det også sies at den sterkeste konkurrenten RX100 IV hadde i denne kategorien er sin egen  forgjenger, RX100 III, og sett bort fra et kraftig prishopp, er ikke oppgraderingen veldig merkbar. Skuddtakten er forbedret slik at du nå kan ta flere bilder per sekund, men noe færre bilder totalt før kameraet må tømme bufferen. Vi setter pris på muligheten for sakte film, men dette er mer gøy enn direkte nyttig i et kamera som dette.

Skal du bruke kameraet til video vel så mye som stillbilder, gir RX100 IV deg flere muligheter enn RX100 III, men hvis du for det meste skal ta stillbilder har vi hardt for å anbefale dette kameraet foran forgjengeren, med tanke på at den fortsatt er i salg for drøyt 4000 kroner mindre enn RX100 IV.

Det er ikke til å komme unna; RX100 IV er et sabla godt kompaktkamera, selv om prisen er veldig høy.
Det er ikke til å komme unna; RX100 IV er et sabla godt kompaktkamera, selv om prisen er veldig høy. Foto: Kristoffer Møllevik

Når vi likevel gir RX100 IV en anbefaling er dette fordi priser forandrer seg, RX100 III kommer ikke til å være i salg til evig tid, og isolert sett er RX100 IV et sabla bra kompaktkamera, det er bare ikke til å komme unna. Det er bare så dyrt. Skal du først bruke 11 000 kroner på et kamera ville vi tenkt nøye gjennom det, for du kan få mye annet for omtrent samme pris. 

Som for eksempel fullformatskameraet Sony A7 (forgjengeren til den nye, og noe dyrere A7 II), eller for noen hundrelapper til kan du gå for Olympus' OM-D E-M5 Mark II med optikk. Og for 4000 kroner mindre kan du få Panasonics litt større, men fortsatt kompakte LX100. Eller Sony RX100 III for den saks skyld, så lenge den er i salg i alle fall. For eksempel, det er mange alternativer der ute. Er du derimot på jakt etter det beste lommekameraet på markedet, uansett pris, så er vi ikke i tvil om at Sony RX100 IV er kameraet for deg.

Men er du i tvil kan det lønne seg å sjekke denne oversikten over alle de andre kameraene vi har testet »

Gå til side

9/10
Imponerende

Sony Cyber-shot RX100 IV

"Markedets beste lommekamera, bare synd det er så dyrt"

Fordeler

 • Svært kompakt og lommevennlig
 • Høy oppløsning
 • God, lyssterk optikk
 • Relativt stor sensor
 • Innebygget ND-filter
 • Innebygget elektronisk søker
 • Tilpassningsvennlig betjening
 • Vridbar skjerm
 • RAW-støtte
 • Kan ta raske bildeserier, stor buffer
 • Filmer i 4K og sakte film opp til 1000 fps
 • Batteriet kan lades via USB i kameraet
 • Enkel tilkobling med NFC og Wi-Fi

Ting å tenke på

 • Mangler berøringsskjerm
 • Kun ett trinnbasert kontrollhjul
 • Lite zoom
 • Ikke værtett
 • Veldig dyr
 • Svak batterikapasitet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen