Sony Cyber-shot RX100 IV

Test Sony RX100 IV

Sony Cyber-shot RX100 IV (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Kompaktkamera til 11 000 kroner? Dette bør være bra

Vi har testet den nyeste familiemedlemmet i Sonys RX100-serie.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Et stort lommekamera er fortsatt et lommekamera

Sammenlignet med et «vanlig» kompaktkamera, som for eksempel Canon Powershot S120, er Sony RX100 IV helt klart en solid liten kloss. Altså, vi sier liten, for kameraet måler sånn omtrent 10 x 6 x 4 cm; som en litt stor kortstokk. Med en vekt på omtrent 300 gram er kameraet nesten nøyaktig like stort som en av de nærmeste konkurrentene, Canons G7 X, og 100 gram lettere enn Panasonics LX100. RX100 IV er ikke laget for slim-fit bukser, men kameraet får greit plass i «vanlige» bukse- og jakkelommer.

I motsetning til Panasonic LX100 har ikke Sony gjort noen forsøk på å gi RX100 IV noe ergonomisk utforming å snakke om. Og som med RX100 III, er det nærmeste vi kommer et kameragrep på RX100 IV et frimerke-stort gummibelegg på baksiden. Et veldig stort problem er det i grunn ikke, men vi føler oss ikke helt trygge uten å bruke håndleddsreima som ekstra sikring.

Vår test av Canon G7 X kan du lese her »

Kameraets JPEG (til høyre) blir litt i det grønneste laget for dette bildet, og vi får en litt varmere gulfarge fra kameraet RAW-fil (til venstre, optimalisert). 1/200s - f/1.8 - ISO 250. (Foto: Kristoffer Møllevik)

Tilpasningsdyktig betjening

Kameraet har fire knapper som du kan endre funksjonen på, i tillegg til noen valg for kontrollringen som ligger rundt objektivet. Vi kan også velge om knappen for å starte video-opptak skal fungere selv om modushjulet ikke er stilt inn på «Film». For de fire knappene «Høyre», «Venstre», «Senter» og «C-knapp» (C for custom) kan vi velge mellom 45 og 50 ulike funksjoner, som gir mer enn god nok mulighet til at du kan sette opp kameraet på en måte som passer deg. 

Med kameraets RAW-fil får vi presset ganske mye ut av skyggene og høylyset uten at det sprekker opp. Optimalisert RAW til venstre, JPEG til høyre. 1/100s - f/11.0 - ISO 125. (Foto: Kristoffer Møllevik)

Det eneste vi savner her er en mulighet til å la de ulike knappene ha ulike funksjoner, basert på hvilket modus vi har kameraet i. Vanligvis liker for eksempel undertegnede å la kontrollringen rundt objektivet styre zoomen, med mindre jeg har kameraet satt til Manuell, da vil jeg at den skal styre blenderen.

Og mens vi er inne på blenderen og kontrollringen så har ikke Sony gjort den særlig mer presis siden sist; det er litt «gummistrikk» og det å raskt treffe den blenderen du er ute etter er litt som å kaste på blink, og det føles som det tar en evighet å komme seg fra blender f/1.8 til f/11 på denne måten. Her ville et trinnbasert hjul, som på Canon G7 X vært å foretrekke. Til gjengjeld fungerer hjulet på RX100 IV ypperlig til manuell fokus, og blir da rask og presis som bare det, så dette er nok noe Sony kan finjustere litt hvis de bare vil.

De som er kjent med menysystemet til Sony vil ikke finne noen overraskelser her. Valgmulighetene er mange og menyene er stort sett oversiktlige å finne frem i. Å oversette tekniske kamerabegreper til norsk er ikke alltid like lett, og noen oversettelser har blitt direkte forvirrende, så vi har stort sett brukt engelsk som språk. Du kan også få en kort forklaring på hva de ulike menypunktene er ved å trykke på «C»-knappen. Også hurtigmenyen kan tilpasses slik du vil ha den, og som vanlig med Sonys kameraer gjør kombinasjonene av kontrollring og fire-veis kontroller at vi kan gjøre endringer veldig raskt.

Sony har også tatt opp konkurransen med GoPro, les vår test av deres 4K-actionkamera FDR-X1000V »

Snerten søker, men fortsatt ingen berøringsskjerm

Det vi kanskje var mest begeistret for i Sony RX100 III var den snertne sprett-opp søkeren som ved behov kan sprette opp av kamerakroppen med et svært så tilfredsstillende «klakk». Vi føler oss ikke så rent lite James Bond når vi slår den opp og trekker frem okularet som ligger foran den bittelille skjermen en slik elektronisk søker egentlig er. Når vi beveger kameraet veldig raskt fra side til side merker vi at det er litt forsinkelse i bildet , men ikke noe som vi oppfatter som plagsomt. Forsinkelsen ser ikke ut til å bli påvirker av hvilken blender kameraet er stilt inn på, slik vi merket med Sony a6000. Og med en oppløsning på hele 2 359 296 bildepunkter er det skarpt og fint når vi fører kameraet sånn høvelig rolig.

Forstørrelselsgraden i søkeren er heller liten, så bildet du ser blir deretter, men så er det også et lite kamera. Vi forventer i grunn ikke at en slik sprett-opp søker som dette skal konkurrere med for eksempel Panasonic GX8 eller Olympus OM-D E-M10. Men når det er sagt er den veldig kjekk å ha når vi er ute i skarpt sollys, og ikke minst så bidrar den til å gjøre fotoopplevelsen bedre. Det siste er høyst subjektivt fra undertegnedes side, men jeg er ikke alene om å være vant med å fotografere med søker, og det er viktig for «foto-følelsen», hvis vi kan kalle det det. Ikke at jeg aldri bruker skjermen, men det er fint å kunne velge hva som passer best til situasjonen.

rx100IV_1_500 sf_3.5_125_8.8 mm.
Skjemen kan vris ut slik at det er enkelt å ta bilder fra froskeperspektiv. Kameraets panoramafunksjon er lett tilgjengelig på modushjulet og fungerer stort sett bra, selv om noen av stråene på høyresiden av bildet ble litt for vanskelige for den automatiske sammensyingen. 1/500s - f/3.5 - ISO 125. Foto: Kristoffer Møllevik

Dessverre har ikke Sony gått for en berøringsskjerm denne gangen heller. Dette er noe vi etter hvert forventer av et kamera i entusiastklassen, og i alle fall et til omtrent 11 000 kroner, så med tanke på prisen synes vi dette er litt svakt. Joda, vi greier oss uten, det er ikke det, men det er fryktelig fint å kunne sette fokuspunkt så raskt som du kan med en berøringsskjerm, og hvis du er vant til berøringsskjermer vil du nok savne det her.

Veldig rask fokus og forbedret seriehastighet

rx100IV_1_500 sf_5.0_125_8.8 mm.
En god manuell fokus gjør det lettere å finjustere når ting kommer litt tett på. 1/500s - f/5.0 - ISO 125. Foto: Kristoffer Møllevik

Det er ikke være tvil om RX100 IV er et raskt kompaktkamera, og i godt lys trenger den bare et øyeblikk på å finne fokus. I dårligere lys, som for eksempel innendørs på kvelden, må kameraet søke  frem og tilbake et lite sekund før det finner fokus. Dette er lang nok tid til at kameraet kan få trøbbel med folk og fe i bevegelse (i dårlig lys, altså), så da gjelder det å låse fokus på forhånd og treffe med timingen. Manuell fokus fungerer også veldig fint, vi opplever kontrollringen rundt objektivet som rask og nøyaktig, og med forstørret fokusområde og «peaking» (fokusmarkering) er det enkelt å se hvor du treffer.

Når det kommer til følgefokus kommer kompaktkameraet i RX100 IV frem, og mangelen på fasedetekterende fokuspunkter gjør at kameraet må «pumpe» fokusen frem og tilbake konstant. Da vi først testet det ut var vi skeptiske, men ble positivt overrasket da vi oppdaget at kameraet faktisk traff på de fleste eksponeringene. Riktignok var dette relativt rolige bevegelser (person som går mot kameraet), og med raskere, mer uforutsigbare bevegelser, som for eksempel hundens lek i hagen, slet det tydelig med å holde følge, og bommet på omlag halvparten av bildene. Dette er for så vidt ikke overraskende med den kontrastbaserte autofokusen, men heller ikke dårlig, forutsetningene tatt i betraktning.

rx100IV_1_1600 sf_2.8_200_8.8 mm.
RX100 IV kommer neppe til å gjøre det stort som sportskamera, men greier seg fint til kompaktkamera å være. 1/1600s - f/2.8 - ISO 200. Behandlet RAW, utsnitt. Foto: Kristoffer Møllevik

Som vi nevnte på forrige side har kameraet fått en god ytelsesoppgradering siden forgjengeren. I «speed priority», som vil si at kameraet låser fokus på det første bildet, fikk vi presset ut hele 44 JPEG bilder i en hastighet på 16 bilder i sekundet (fps) før bufferen sa stopp. I RAW-format gikk tallet ned til 28 bilder i 10 fps. Dette er imponerende, bare synd hastigheten faller så mye når vi aktiverer følgefokus; da går vi nemlig ned til 6 fps i JPEG, og 5 i RAW. Dette er likevel gode tall for et kompaktkamera, og vil holde for de fleste.

Sony leverer godt her, men hva med bildekvaliteten?

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen