Sony og Panasonic vil samarbeide om å lage OLED-paneler til sine framtidige TV-er.
Sony og Panasonic vil samarbeide om å lage OLED-paneler til sine framtidige TV-er. (Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)

Sony og Panasonic inngår OLED-partnerskap

Satser på TV-lansering i 2013.

For omtrent en måned siden begynte ryktene å gå om et partnerskap mellom de to store gigantene, Sony og Panasonic. Nå har de to selskapene bekreftet partnerskapet i en pressemelding, hvor de skriver at de vil samarbeide om å lage store OLED-paneler og moduler ment for TV-er.

Dette er OLED:

  • Organic light-emitting diode
  • En OLED er en halvleder, mellom 100 og 500 nanometer tykk — rundt 200 ganger tynnere enn et menneskehår
  • OLED-er utstråler lys gjennom elektro-fosforesens
  • Genererer veldig lite varme
  • Har fordeler overfor LCD-skjermer, da OLEDs plastiske, organiske lag er tynnere, lettere og mer fleksible
  • Fordi en OLED selv genererer lys, behøver ikke skjermene bakbelysning som ved LCD, noe som kutter ned på strømforbruket
  • Avstanden mellom elektrodene er tynnere – dermed går mindre lys tapt og OLED-skjermer fremstår som skarpere og lysere enn LCD
  • Les mer på Wikipedia

Skal lage egne TV-er

Begge selskapene har allerede jobbet med å produsere OLED-paneler hver for seg, men med det nye partnerskapet vil de kunne slå sammen kunnskapen og produksjonen de allerede har opparbeidet seg. Hovedsaklig skal partnerskapet kun dreie seg om produksjonsdelen av selskapene, og utviklingen av OLED-teknologier egnet for masseproduksjon av store, billige, høyoppløste OLED-paneler, som vil finne veien til markedet i 2013.

I pressemeldingen går det likevel klart frem at begge selskapene vil produsere sine egne TV-er, og at samarbeidet kun gjelder den underliggende panel-teknologien.

Hard konkurranse

Flere analytikere tror nå at samarbeidet ble inngått for å ta igjen de koreanske konkurrentene, Samsung og LG. Begge disse selskapene har allerede vist frem sine OLED-TV-er i år, og i vår sniktitt av LGs OLED-TV 55EM9600 så vi at både farger, svartnivå og skarphet var bedre enn vi noengang hadde sett før.

Problemet så langt har vært prisene på OLED-TV-ene som snart kommer på markedet. LGs OLED-TV vil ligge på rundt 70 000 kr her i landet, mens Samsung tippet på rundt 48 000 kroner for sin TV. Den prisen gjelder imidlertid kun for USA, og norske kunder pleier å måtte betale langt mer for elektronikkprodukter.

Dermed kan Panasonic og Sony kanskje lure seg inn på markedet hvis de får presset prisene ned, noe de vil prøve å gjøre med det nye partnerskapet.

Dette vil imidlertid ikke skje før neste år, da TV-ene vil bli begynne å bli produsert.

(Kilder: The Verge, Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen