Sony og Panasonic hiver seg på OLED-karusellen
(Bilde: Shutterstock/84244402)

Sony og Panasonic hiver seg på OLED-karusellen

De to gigantene har prøvd før, men da gikk det ikke så bra.

Panasonic og Sony melder nå at de skal jobbe sammen for å utvikle OLED-skjermer til mobile enheter, i et nyetablert selskap kalt JOLED Inc. Med på laget har de også fått med Innovation Network Corporation of Japan(INCJ), et innovasjonsfond som er deleid av det offentlige og en rekke store selskaper.

I tillegg har Japan Display (JDI) blitt med på lasset, hvilket er et eksisterende LCD-samarbeidsprosjekt mellom Sony, Hitachi og Toshiba. Driften er planlagt startet opp i januar 2015, og både Sony og Panasonic planlegger å flytte over ansatte med den nødvendige kompetansen.

Satser på mellomstore paneler

Når det gjelder eierskap er likevel ikke de to gigantene så godt representert. Innovasjonsfondet INCJ stikker nemlig av med 75 prosent av stemmene i JOLED, mens JDI har sikret seg 15 prosent. Sony og Panasonic må dermed nøye seg med fem prosent hver.

Ingen konkrete produkter er annonsert, og i pressemeldingen står det noe vagt at JOLED planlegger å fokusere på utvikling av mellomstore OLED-panaler, for bruk i nettbrett, bærbare datamaskiner og digitale skilt.

Gikk på en smell sist

Det er ikke første gangen at de to teknologigigantene forsøker seg på et samarbeid. Sommeren 2012 bekreftet de at de hadde et samarbeid gående, etter at det hadde versert en del rykter siden vårparten samme år.

Den gang gikk samarbeidet på OLED-paneler til TV-bruk. Panasonic hadde lenge vært særdeles sterke på plasmamarkedet, men da det begynte å dale ville de få igang OLED-satsningen. LG og Samsung hadde allerede OLED-prosjektene sine godt i gang, og da ble det naturlig å velge Sony som samarbeidspartner.

Dessverre ble panelene hverken gode nok eller billige nok, og de to partene avsluttet samarbeidet året etter. Nå gjenstår det bare å se om teknologien har kommet såpass mye lengre at de vil lykkes denne gangen.

Nå trenger du ikke velge: Endelig kommer TV-ene med både OLED og 4K »

(Kilde: Panasonic, via Flatpanels.dk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen