TEST: Sony NEX-3N

Test Sony NEX-3N

(Bilde: Paal Mork-Knutsen, Akam.no)

En liten luring fra Sony

NEX-3N utfordrer kompaktkameraene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sony NEX-3N

Lanseringsdato: 20.02.2013
Veil v/lansering: Kr 5700,-
Testdato: 01.05.2013
Pris på testdato: Kr 3600,-

Innebygget blits: Ja, sprettopp-type
Tilbehørssko: Nei
Lagring: SD/SDHC/SDXC
Størrelse: 109,9 x 62 x 34,6 mm
Vekt: 210 gram uten batteri & minnekort,
269 gram med

Kort sagt:
Veldig liten og lommevennlig
God minnekortplassering

Litt dårlig ergonomi

Fysisk:


Les mer om Sony NEX-3N

Sony NEX-3N

Lanseringsdato: 20.02.2013
Veil v/lansering: Kr 5700,-
Testdato: 01.05.2013
Pris på testdato: Kr 3600,-

Innebygget blits: Ja, sprettopp-type
Tilbehørssko: Nei
Lagring: SD/SDHC/SDXC
Størrelse: 109,9 x 62 x 34,6 mm
Vekt: 210 gram uten batteri & minnekort,
269 gram med

Kort sagt:
Veldig liten og lommevennlig
God minnekortplassering

Litt dårlig ergonomi

Fysisk:


Les mer om Sony NEX-3N

Introduksjon

Det er tydelig at Sony virkelig har satset hardt for å vinne markedsandeler de siste seks månedene. Etter å ha startet ballet med fullformatskompakten RX1 under Photokina i fjor har Sony lansert en rekke spennende kameraer som jevnt over har høstet meget gode kritikker i fotopressen. Selv har vi latt oss imponere av de nye fullformatsmodellene RX1 og A99, som fikk gode kritikker i våre tester.

Les også: TEST: Sony SLT-A99

Selv om det kanskje er de nye fullformatsmodellene som har fått mest oppmerksomhet, har Sony også klart å lansere en rekke nye NEX-modeller som også har fått gode kritikker. NEX-6 fikk en anbefaling av oss, og vår frilanser Anton mente at kameraet faktisk var bedre enn sin aldrende storebror NEX-7 som ble lansert i 2011.

I dag er det imidlertid den aller minste lillebroren i NEX-serien, NEX-3N, som skal under lupen. Kan kameraet virkelig leve opp til sine storebrødre? La oss ta en kikk på den lille tassen.

Les også: TEST: Sony NEX-6

NB!

Trofaste lesere vil legge merke til at denne testen ikke ser helt ut som andre. Det er fordi vi arbeider med å endre vår testmal for kameraer. Denne testen representerer et trinn i denne prosessen, men ikke hvordan malen til slutt vil bli. Mye arbeid og endringer gjenstår ennå.
Sony NEX-3N.
Sony NEX-3N.Foto: Sony

Under kan du lese litt om hva Sony NEX-3N har å by på:

Sony NEX-3N
Nikon 1 J3
Olympus E-PM2
Samsung NX1100
Oppløsning
16,5
megapiksler
14,2
megapiksler
26,1
megapiksler
20,3
megapiksler
Brikketype
CMOS
CMOS
LiveMOS
CMOS
Brikke-
størrelse
APS-C
(23.5 x 15.6 mm)
CX
(13.2 x 8.8 mm)
micro FourThirds
(17.3 x 13 mm)
APS-C
(23.5 x 15.6 mm)
Videooppløsning
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
1920 x 1080
Batterikapasitet
480 bilder
220 bilder
360 bilder
360 bilder
RAW-støtte
Ja
Ja
Ja
Ja
Pris per 1/05-2013

Sjekk flere spesifikasjoner på Sony NEX-3N i prisguiden


Fysisk

Vi forstår raskt at det er snakk om det minste kameraet i NEX-serien når vi pakker opp Sony NEX-3N. Kameraet er sjarmerende lite, og man ser tydelig at Sony har prioritert å lage et kamera som skal konkurrere med modeller i kompaktklassen. Med unntak av den store fatningen minner kameraet ganske mye om et enkelt kompaktkamera, noe som gjenspeiles av kamerets spartanske knapper og brytere. Kameraet er ganske lett med sine 269 gram med batteri og minnekort, og ligner mye på sine brødre i NEX-serien. Ved første øyekast ser kamerahuset ut som metall, men i virkeligheten er det polykarbonat. Dette plaststoffet bidrar til å holde vekten nede, men gir heller ikke det helt kvalitetstunge inntrykket man får av storebror NEX-7.

Kameraet blir levert med Sonys nye Sony NEX 16-50mm E PZ OSS, som fremstår som en god kombinasjon til det lille kamerahuset. Sony har alltid vært flinke til lage slanke og tynne NEX-modeller, men objektivparken har vært preget av objektiver som langt på vei har matchet vanlig speilrefleksoptikk på størrelse. Det nye kit-objektivet leveres med elektronisk, motorisert zoom, som gjør at objektivet trekker seg inn når kameraet blir skrudd av. Dette bidrar til å holde kameraet lite og kompakt i forhold til tradisjonelle objektiver hvor man endrer brennvidden manuelt.

Kit-objektivet er utstyrt med elektronisk zoom, noe som bidrar til den kompakte størrelsen.
Kit-objektivet er utstyrt med elektronisk zoom, noe som bidrar til den kompakte størrelsen.

I motsetning til sine brødre NEX-6 og NEX-5R er NEX-3N utstyrt med en zoom-bryter rundt utløserknappen. Denne vippebryteren brukes til å endre brennvidden til objektivet. Objektivet er i tillegg utstyrt med en vippebryter på venstre side som har tilsvarende funksjon.

Les også: TEST: Sony NEX-6

Det lille objektivet bidrar som nevnt til å gjøre kameraet lite, men det påvirker også kameraet ergonomi ganske mye. Den delen av objektivet som ikke beveger seg når man zoomer er ganske kort, noe som gjør kameraet litt vanskelig å holde. Vi sliter litt med å finne en naturlig måte å holde kameraet må, og løsningen blir en blanding av hvordan man tradisjonelt holder et kompaktkamera og hvordan man vanligvis holder et systemkamera. Kameraets lille grep hjelper imidlertid litt, og med litt prøving og feiling vender man seg til en løsning som fungerer greit nok. Nå har undertegende ganske små hender, og vi ser for oss at de med litt større hender vil få noen utfordringer når de skal holde kameraet.

Les også: Sony NEX-5R

Sony NEX-3N har en praktisk vippeskjerm.
Sony NEX-3N har en praktisk vippeskjerm.Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Kameraet er utstyrt med relativt få knapper og brytere. På toppen av kameraet finner man utløseren til blitsen øverst til venstre, og utløserknapper med to vippebrytere er plassert helt til høyre. Den ene vippebryteren brukes til å zoome, og den andre brukes til å skru kameraet av og på. Vi er glade for at Sony har valgt en vippebryter til akkrat denne funksjonen. Da er det enkelt å se om kameraet står på eller er avskrudd, og det er også såpass bra med motstand i bryteren at den ikke endrer posisjon utilsiktet. Rett nedenfor utløserknappen finner man en dedikert opptaksknapp som starter videoopptak.

Til venstre for utløserknappen finner man en liten knapp for bildevisning. Plasseringen av knappen er relativt utradisjonell og det tok litt tid i starten før undertegnede fant knappen når bilder skulle fremvises. Knappens plassering blir imidlertid mer logisk når man tar høyde for at skjermen kan vippes 180 grader oppover. Er skjermen vippet slik at man ser ned på kameraet ovenifra blir plassering veldig riktig og smart.

En ting vi liker veldig godt med dagens testmodell, er plasseringen av utganger og minnekort. På kompaktkameraer blir minnekort vanligvis plassert under kameraet ved siden av batteriet, en løsning som tidvis er tungvint. Er kameraet montert på et stativ må man som oftest ta det av for å bytte minnekort, en tungvint løsning. Sony har plassert minnekortholderen til NEX-3N sammen med tilkoblingspunktene til kameraet på venstre side, en vipper man en luke til siden har man rask tilgang om man ønsker å bytte minnekort. Sony har i tillegg utstyrt kameraet med støtte for både vanlige SDXC-kort og sine egne minnekort av typen MemoryStick Pro Duo, så her kan man velge.

Alt av tilkoblinger og minnekort er plassert på ett sted. Det liker vi veldig godt.
Alt av tilkoblinger og minnekort er plassert på ett sted. Det liker vi veldig godt.

På Baksiden av kameraet finner et fåtall knapper som er lett gjenkjennelige for de som har brukt et NEX-kamera tidligere. Det er to blanke knapper som er plassert over et mulitfunksjonshjul av rulletypen. Hjulet brukes for å endre kameraets innstillinger, og endrer funksjon etter meny og fotovalg. Rullehjulet fungerer også som en fireveiskontroller, med tradisjonelle fotovalg som ISO, eksponeringskompensasjon, bilderate og DISP plassert i hvert sitt kryss. I senter er det i tillegg en knapp som bekrefter valg i menyen. Som nevnt endrer rullehjulet og de blanke knappene funksjon etter hva som står på skjermen, en løsning som fungerer ganske bra når man har blitt kjent med kameraet.

Baksiden av Sony NEX-3N.
Baksiden av Sony NEX-3N.

Totalt sett synes vi Sony har gjort en god jobb med NEX-3N hva angår fysisk størrrelse og byggekvalitet. Det er noen knepp opp til storebrødrene på ergonomi og utstyr, men tatt i betraktning at denne modellen er myntet på de som ønsker å gå opp en klasse fra vanlige kompaktkameraer er det lite å utsette på kameraet.

Sony NEX-3N

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen