Sony med 4K-kapabel video

Sony med 4K-kapabel video

Går i strupen på Canon C300.

Med sin nye NEX-FS700 har Sony et videokamera som er klar for fremtidens oppløsningskrig. Per i dag vil kameraet "kun" gi 1080p video med mulighet for å velge mellom 60p, 50p, 60i og 24p, men en seinere firmware-oppgradering vil gi deg 4k-video og rent utgangssignal mulig via 3G-SDI-tilkoblingen. Denne oppgraderingen kommer når Sony har sluppet en 4K-kompatibel opptaker.

Lurer du på hva 4K-video er? Navnet kommer av at den horisontale oppløsningen i videoen omtrent er på 4000 piksler, noe som med 16:9-format gir en vertikal-oppløsning på rundt 2300 piksler. Dagens kameraer har stort sett en videooppløsning på 1920 x 1080 (full HD), noe som betyr at 4K-video vil gi dobbel oppløsning i begge retninger. Les mer om 4K-oppløsning på Wikipedia.

Nesten 1000 bilder i sekundet
I tillegg til den potensielle 4K-oppløsningen vender Sony seg helt klart mot de av dere som er glad i sakte film. 240 bilder i sekundet skal være mulig i fullHD i opptil 16 sekunder. Hvis det ikke er nok for deg kan du presse hele 960 bilder i sekundet ut av kameraet med redusert oppløsning.

Sony har utstyrt NEX-FS700 med to innebyggede ND-filtere. Den ene tar bort to stopp med lys, mens den andre er dobbelt så kraftig. Ved å kombinere disse kan du bruke objektiver på stor blenderåpning i mye lys.

Mot proffmarkedet?
Kameraet vil få E-fatning, til spredt jubel og ergrelse. E-fatningen er utviklet for Sonys speilløse kameraer, som Sony NEX-7 . En av fordelene med å velge denne fatningen foran blant annet PL-fatningen som er vanlig til film, er den gode tilgangen på rimelige adaptere til E-fatningen. Samtidig kan man spørre seg om dette er et tegn på at Sony ikke retter seg mot det profesjonelle segmentet med dette kameraet.

Kameraet har en 11,6 megapiksels Super-35mm-brikke. Dette formatet har målene 13,3 x 23,6mm, og er rett og slett en APS-C-brikke beskåret til 16:9-format. Med NEX-FS700 går Sony i strupen på Canons nesten tre ganger så dyre C300 (over 100.000 kr), som også har Super-35mm-brikke.

I løpet av året kommer også Canon med video-rettet speilrefleks. Denne skal kunne ta opp 4K-video, og er mest sannsynlig fullformat, i motsetning til Sonys nye kamera. Likevel er det lite offisiell informasjon om Canons video-speilrefleks, men hvis Canon sikter mot stjernene vil den kunne bli veldig interessant.

NEX-FS700 skal ifølge Sony være tilgjengelig fra juni. Pris er ikke fastslått, men flere nettsteder melder om en pris på rundt 45.000 kr ($8000).

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen