Sony lanserer action, 4k-oppløsning og god lyd
(Bilde: Sony)

Sony lanserer action, 4k-oppløsning og god lyd

Med tre nye videokameraer sparer ikke Sony på kruttet.

Sonys storlansering på IFA-messen dreide seg ikke bare om de to nye kameraene QX10 og QX100. Det dreide seg også om tre helt nye videokameraer som alle er ment til forskjellig bruk.

Sony ActionCam HDR-AS30

Det første kameraet er et actionkamera som leveres med et vanntett og støtabsorberende beskyttelsesdeksel. Selve kameraet er bygget rundt en 1/2.3" bakbelyst Exmor R CMOS-bildebrikke som gir 11,9 megapiksler.

Sony ActionCam HDR-AS30 med beskyttelsesdeksel.
Sony ActionCam HDR-AS30 med beskyttelsesdeksel. Foto: Sony

Objektivet er et Carl Zeiss Tessar-vidvinkelobjektiv som skal kunne gjøre opptak med et 170 graders synsfelt. Benytter du SteadyShot-funksjonen blir synsvinkelen kuttet til 120 grader.

Filmopptakene gjøres i MP4-formatet MPEG-4 AVC/H.264, og kameraet kan ta opptak i maks 1920 x 1080 50p. Om du vil gjøre såkalte slow-motion-opptak i HD er det også mulig. Da får du det riktignok ikke i full-HD, men i såkalt HD-ready med 1280 x 720 25p eller enda tregere i 1280 x 720 60p.

Lyden blir tatt opp enten via den innebygde mikrofonen eller via ekstern mikrofon om du ønsker det. Formatet lyden blir tatt opp i er to-kanalers MPEG-4 AAC-LC.

HDR-AS30 har en liten skjerm der du kan endre innstillinger og se opptakene dine (med mindre du vil gjøre det på nettbrettet, selvfølgelig).
HDR-AS30 har en liten skjerm der du kan endre innstillinger og se opptakene dine (med mindre du vil gjøre det på nettbrettet, selvfølgelig). Foto: Sony

Som med alle nye actionkameraer har HDR-AS30 også trådløst nettilkobling. I tillegg er det også innebygget en NFC-brikke sånn at man enkelt kan overføre filmer og kontrollere kameraet med smarttelefon eller nettbrett som kjører Android eller iOS.

Sony ActionCam HDR-AS30 er kompatibelt med både Memory Stick Micro (Mark 2) og Micro SD/SDHC/SDXC-minnekort. Sistnevnte må være minst av Class 2-type for at de skal fungere sammen.

Kameraet er omtrent 25.4 x 47.0 x 82.0 mm stort (inkludert beskyttelsesdekselet) og veier ifølge pressemeldingen 90 gram inkludert batteriet. Veiledende utsalgspris er på 2 200 kroner og videokameraet vil være tilgjengelig i slutten av september.

Les også: Sony gjør Alpha-serien speilløs

 

Sony Handycam FDR-AX1E

Nummer to på lista over nye kameraer er Sonys FDR-AX1E. Dette er, ifølge pressemeldingen, et entusiast-kamera med støtte for 4K-oppløsning. 4K er i dette tilfellet 3840 x 2160, noe som tilsvarer 4K Ultra HD og ikke digital kinooppløsning (4096 × 2160). Uansett er dette en oppløsning som skal, ifølge Sony selv, kunne levere fire ganger mange detaljer som Full-HD.

Sony Handycam FDR-AX1E kan også brukes til å filme hester.
Sony Handycam FDR-AX1E kan også brukes til å filme hester. Foto: Sony

Kameraet benytter en 1/2.3" baklyst Exmor R CMOS-bildebrikke på omtrent 8,3 megapiksler. Objektivet er et Sony G, som går fra 31,5 - 630 mm (omregnet til fullformat). Største blender på vidvinkel er f/1.6, mens f/3.4 er det største på lengste tele. For å sikre stødige videoopptak har Sony utstyrt FDR-AX1E med deres egen optiske bildestabilisator SteadyShot.

For å kunne håndtere datamengdene som kommer ut av 4K-filming har FDR-AX1E fått samme type bildeprosessor som man finner i profesjonelle 4K-videokameraer. Det er  nemlig en hel del prossessering som skal gjennomføres før man får sluttproduktet. Ifølge pressemeldingen gjør kameraet opptak i XAVC S-formatet, og bruker MPEG-4 AVC/H.264 Long GOP til video og Linear PCM for lydkomprimering. For å slå sammen lyd og bilde blir MP4 brukt som lagringsmåte.

Sony Handycam FDR-AX1E.
Sony Handycam FDR-AX1E. Foto: Sony

Sony Handycam FDR-AX1E benytter seg av minnekorttypene XQD, Memory Stick  Pro  Duo™ og SD/SDHC/SDXC. Det er dog kun ved bruk av XQD at du får muligheten til å bruke XAVC S-formatet. For de andre minnekortene må du slå deg til ro med AVHCD-formatet. Sistnevnte skal ifølge pressemeldingen oppgraderes i løpet av 2014.

Ved å bruke XQD og XAVC S-formatet skal du med et 64 GB-kort kunne lagre nesten to timer med 4K-opptak, og tilnærmet tre timer med 1920 x 1080 50p-opptak. Entuasiastiske foreldre kan på den måten ta hele skoleavslutningen på ett eneste minnekort. Har du i tillegg en HDMI 2.0-kompatibel TV vil du kunne se opptakene rett fra videokameraet og på TV-apparatet.

Sony Handycam FDR-AX1E vil være tilgjengelig i løpet av november 2013, og ha en utsalgspris på 40 200 kroner. Om du syns det er litt stivt, kan vi også nevne at du da får med et 32 GB XQD-kort, samt videoredigeringsprogrammet Vegas Pro 12.

Samtidig med FDR-AX1E benytter Sony sjansen til å nesten umerket lansere en helt ny QXD-serie. Denne serien har fått navnet XQD N, og skal være ideelle med 4K-opptak og nevnte videokamera. De nye kortene skal tilby en lesehastighet på opptil 120MB pr sekund og en  skrivehastighet på opptil 80MB/sek på QD-N64 (64GB-versjon) og opptil 60MB/sek på QD-N32 (32GB-versjon). Kortene vil være tilgjengelige i oktober, men vi har ikke fått noen pris.

Les også: Minnekort må man ha - her er Akams anbefalinger

 

Sony Handycam HDR-MV1

Det siste, og kanskje mest spennende, kameraet Sony lanserte er HDR-MV1. Dette kameraet har mer til felles med Sony Cyber-shot DSC-QX10 og QX100 enn hva det har med de to videokameraene som ble lansert.

Grunnen til at vi sier det er fordi kameraet er en komprimert video- og lydopptaker. HDR-MV1 består av en skjerm, objektiv og lydopptaker. Og alt er laget så det får plass i hånden din.

Sony Handycam HDR-MV1 sånn Sony vil at du skal bruke det.
Sony Handycam HDR-MV1 sånn Sony vil at du skal bruke det. Foto: Sony

Sony selv mener at dette i første rekke er ment til bruk for entusiastmusikeren, eller bandet, som vil se seg selv i etterkant av en øving. Eller bare lage en musikkvideo for enkelt å legge den ut på sosiale medier.

HDR-MV1 er ikke store karen.
HDR-MV1 er ikke store karen. Legg merke til skjermen og styrespaken. Foto: Sony

Journalistikken har i stor grad utviklet seg de siste årene, og spesielt har det kommet krav om video på nettsider. Sony Handycam HDR-MV1 er et kamera som vil passe godt for den oppvoksende generasjon av videojournalister, som enkelt vil sende intervjuene sine til redaksjonen og ut på nett.

Rent teknisk består Sony Handycam HDR-MV1 av en 1/2.3" bakbelyst Exmor R CMOS-bildebrikke. Foran på kameraet så finner vi et Carl Zeiss Tessar-objektiv med minste blender f/2.8 og brennvidde på 18,2 mm (omregnet i fullformat). For å gjøre kameraet komplett har det også en 120-graders X/Y stereo-lydopptaker.

Les også: Test av Sony Cyber-shot DSC-RX1

Videoopptakene blir gjort i MPEG-4 AVC/H.264-format og kan vare på opptil 130 minutter. Oppløsningen er på enten 1920x1080 30p eller 1280x720 30p. Siden dette opprinnelig er ment å tilfredsstille musikkentusiastene har Sony satt lydopptak i høysetet. Du kan gjøre opptak enten i to-kanalers MPEG-4 AAC-LC eller i to-kanalers MPEG-4 Linear PCM. Sistnevnte gjør lydopptak i 48 kHz og 16 bit.

Sony Handycam HDR-MV1 passer i hånden.
Sony Handycam HDR-MV1 passer i hånden, med start og stopp knapp på toppen og objektiv/mikrofon rett under. Foto: Sony

Ønsker du å se opptakene rett etter at de er gjort, kan man gjøre det enten på den innebygde LCD-skjermen, eller ved å koble HDR-MV1 opp mot et nettbrett eller smarttelefon. For ikke overraskende har Sony utstyrt også dette videokameraet med trådløs nettilkobling og NFC.

Selv om vi sa at Sony HDR-MV1 får plass i hånden så betyr det ikke at det er superlite. Kameraet er har fysiske mål på 116.5 x 70.5 x 27 mm, og veier 165 gram med batteri og alt. Veiledende utsalgspris er på 2 200 kroner, og kameraet vil være tilgjengelig i desember 2013.

Les også: Slik er Sony NEX-3N

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen