TEST: Sony KD-65X9005A

Test Sony KD-65X9005A

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Sony frister med solid 4K-kjempe

Bildekvaliteten er det lite å utsette på. 

Utover høsten kommer det flere flatskjermer på markedet med støtte for 4K – den nye oppløsningen som får dagens Full HD til å se ut som en blass VHS-sending. Vårt første møte i testlabben med den nye oppløsningen fikk vi med Samsungs nyeste modell, og vi ble bergtatt av de sylskarpe bildene. 

Slik ser høyttalerne på X9005 ut.
Slik ser høyttalerne på X9005 ut. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Nå har vi fått inn en ny 4K-TV til test og denne gangen er det Sony KD-65X9005 som står for tur. Dette er lillebroren til den enorme 84-tommers storebroren i X-serien, som vi fikk en liten smakebit av under årets IFA-messe i Berlin. 

En massiv bauta

Allerede i det esken kommer inn døren kjenner vi at vi har med en tung TV å gjøre, noe en rask sjekk i spesifikasjonene bekrefter. Inkludert foten stopper ikke vektnålen før du passerer 46 kilogram.                        

Og grunnen ser vi når vi løfter TV-en ut av esken, for Sony har ikke spart på glass og metall når de laget denne modellen, og har i kjent stil videreført sin rammeløse design. TV-en har en helt blank forside, der glasset strekker seg ut over hele fremsiden av skjermen, og du møter ikke på noe metall før du kommer til kanten rundt skjermen – som er i børstet sort aluminium. 

Noe som skiller denne skjermen fra tidligere modeller fra Sony, er at de har gjort et dristig valg ved å plassere skjermens høyttalere helt synlige. Det blanke glasset fra skjermen går over i en konet form før det når selve elementene, som også er like blanke som selve glasset. Denne løsningen er i seg selv grei, men den bidrar til at TV-en blir unødvendig bred, samtidig som den absolutt ikke egner seg for noen med småbarn i huset. 

Foten til X9005.
Foten til X9005.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Også foten skiller seg ut fra mengden, ved at det kun er en syltynn blank sirkel. Den ser og virker puslete ut vi tar på den, men den det skal sies at den gir helheten i designen noe nytt og spennende med sin minimalistiske fremtoning. Foten gjør at TV-en blir stående kun få centimeter over benken, og det er ikke mulig å dreie skjermen til sidene. 

Menyene er enkle og oversiktlige.
Menyene er enkle og oversiktlige. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no
X9005 har greit utvalg med apper.
X9005 har greit utvalg med apper. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no
Netflix ser ikke så aller verst ut når det omsider starter opp.
Netflix ser ikke så aller verst ut når det omsider starter opp. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Treg på apper

Sony har pusset videre på sin «PlayStation»-design når det kommer til menyens utseende. Grunnprinsippet er fortsatt er det samme der du får hovedkategoriene på en linje og ruller deg bortover i undermenyene, men forskjellen er at grafikken har blitt mye mer moderne enn tidligere. 

TV-en er lynkjapp når du beveger deg inne i selve hovedmenyene, og du har god oversikt over hvor i menyene du befinner deg. Men den raske navigeringen stopper brått når du prøver å bruke applikasjoner som trenger nettilgang for å fungere. 

Med slike apper går nemlig ting vesentlig tregere, og vi tok tiden på hvor lang tid det gikk fra vi kjørte i gang Netflix-appen til den var klar til bruk – og her stoppet klokken på rett i overkant av et minutt, noe som er en «evighet» og gjør at denne funksjonen er uaktuelt å ta i bruk etter vår mening.  

Også nettleseren er ikke blant de kjappeste vi har testet, og det tar mange sekunder å laste inn en side. Samtidig er det ikke hendig å navigere seg rundt i menyene med fjernkontrollen, så det anbefales å koble til en mus via Bluetooth for å gjøre brukervennligheten bedre.  

På vårt testeksemplar var det problemer med å pare opp musen, men etter gjentatte forsøk fikk vi enhetene til å kommunisere sammen. Hver oppmerksom på at det kun er mus du kan koble til, og ikke for eksempel et tastatur – noe vi savnet når vi skulle taste inn adresser, brukernavn eller passord. 

To fjernkontroller

Sammen med TV-en får du to fjernkontroller, der den ene er en ganske typisk Sony-fjernkontroll som ikke gjenspeiler den stive prislappen til TV-en på nesten 50 000 kroner. Men heldigvis følger deg med en kontroll til. 

Til venstre ser du kontrollen vi likte best.
Til venstre ser du kontrollen vi likte best. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no
Tilkoblingene.
Tilkoblingene. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

For den andre kontrollen du får med er det selskapet kaller en One Touch-kontroll, som kort fortalt er en mindre og mer kompakt enhet med kun de aller mest nødvendige knappene. Denne har vi sansen for og selv om den ikke har noen berørings- eller pekefunksjon, er den langt bedre å bruke en standardkontrollen. Den føles solid ut i hånden og knappene sitter god plassert, slik at du rekker alle uten å måte skifte grep. 

Godt med tilkoblinger 

Med X9005 får du alle de tilkoblingene du måtte trenge. Skjermen har i alt fire HDMI-innganger, hvor den ene HDMI-porten kan oppgraderes til HDMI 2.0, den nye standarden som blant annet inneholder bedre støtte for 4K.

Videre har du i alt tre USB-innganger, fordelt slik at du har to på siden av TV-en og den siste bak, der den sistnevnte brukes til å koble til lagringsenheter for å gjøre opptak direkte på TV-en. På baksiden skjuler det seg også analoge tilkoblinger som Scart og komponent, samt en optisk lydutgang, nettverksport for kablet nettilgang og kortleser slik at du kan bruke selve skjermen som dekoder. 

Ønsker du å slippe unna en kabel kan du koble TV-en opp mot nettet trådløst, og pare opp mobiltelefon eller nettbrett mot skjermen så lenge disse enhetene er koblet til samme hjemmenettverk. 

Klikk her for å lese om hvordan bildekvaliteten er på Sonys nye 4K-TV »

Gå til side

Sony KD-65X9005

Norges beste mobilabonnement

Januar 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen