Sony ønsker tydeligvis ikke at du skal bruke telefonene deres under vann allikevel. Ironisk er bare fornavnet.
Teknofil
Sony ønsker tydeligvis ikke at du skal bruke telefonene deres under vann allikevel. Ironisk er bare fornavnet. (Bilde: Sony/Shutterstock/Teknofil.no, montasje)

Vanntette mobiler fra Sony tåler ikke bruk under vann

Oppdatert:  Sony Mobile Norge har sendt oss en uttalelse knyttet til saken, for å opplyse om hva som faktisk mener med de nye vilkårene. De skriver at de har stor tro på kvaliteten på sine Xperia-modeller, og har oppdatert kundeveiledningen for å fortelle kundene hvordan de på «...best mulig måte kan ta vare på mobilen sin.»

Alle garantivilkår er imidlertid de samme som før, så Xperia-mobilene har ikke blitt noe mindre vanntette, hevder Sony:

– Vi har også den siste tiden oppdatert deler av markedsmateriellet vårt for å bedre å illustrere fornuftig bruk av våre mobile enheter. Garantivilkårene for våre produkter er fortsatt de samme, og kundehenvendelser vil bli behandlet på individuelt grunnlag i tråd med ordlyden i garantien.


 

Sony er som kjent en av de få produsentene som fortsatt produserer vanntette mobiltelefoner, til stor glede for alle som ønsker litt ekstra beskyttelse fra elementene. Sony har brukt dette aktivt i markedsføringen sin, og så sent som med Xperia Z3 reklamerte de med bildetagning og svømming kombinert.

Det er det imidlertid slutt på, ifølge Engadget. Sony har nå oppdatert sine anbefalinger for bruk av Xperia-mobiler under vann, og der fraråder de deg eksplisitt fra å «...bruke mobilen til å ta bilder med under vann.»

Les også: Derfor kommer nesten alle vanntette mobiler fra Japan »

To generasjoner Compact-modeller fra Sony. Xperia Z5 Compact (gul), skal IKKE brukes under vann. Xperia Z3 Compact (rød), derimot, ble markedsført som en mobil du kunne bruke under vann.
To generasjoner Compact-modeller fra Sony. Xperia Z5 Compact (gul), skal IKKE brukes under vann. Xperia Z3 Compact (rød), derimot, ble markedsført som en mobil du kunne bruke under vann. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Derimot er det helt greit for Sony at du har mobilen under vann, så lenge du ikke bruker den. Dette er ikke bare ironisk, men også nokså paradoksalt med tanke på at de som nevnt har markedsført et titalls mobiler de siste årene sterkt på undervannsbruk. Xperia ZR hadde for eksempel følgende slagord:

«Opplev filming i Full HD under vann.»

Like vanntette som før

Så har Sonys telefoner blitt mindre vanntette med årene? Nei, egentlig ikke. Derimot har nok japanerne fått en del klager og erstatningskrav fra brukere som har brukt telefonen under vann, noe de kanskje har sett seg lei på. Mye tyder dermed på at dette først og fremst er et grep for å hindre folk i å rette søksmål mot Sony dersom Xperia-enheten deres skulle få en vannskade som følge av undervannsbruk.

Xperia Z3 ble blant annet markedsført som en telefon du kunne ta bilder under og i vannet med. Her på svømmetur, for eksempel.
Xperia Z3 ble blant annet markedsført som en telefon du kunne ta bilder under og i vannet med. Her på svømmetur, for eksempel. Foto: Sony

Hverken Xperia Z3+ eller Xperia Z5-serien markedsføres for øvrig med undervannsbruk, men IP68-sertifiseringen – vann- og støvtettheten – har de derimot beholdt.

Uansett kan du nok trygt fortsette å leke deg med Xperia-telefonen din under vann, om du ikke har opplevd noen problemer hittil. Bare husk på – det er på eget ansvar.

Tåler Apple Watch vann?
Apple sier «nja», men denne videoen sier definitivt «ja» »

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen