Sony har satset på smarttelefoner som tåler vann og noe røffere behandling. Her er Sony Xperia Acro S (Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Sony dropper billigtelefoner

Skal redde økonomien med dyre topptelefoner etter skilsmissen fra Ericsson.

Sony håper salg av Android-baserte smarttelefoner skal få selskapet til å gå i pluss for første gang på fire år. Analytikerne tror det blir en tøff vei å gå for selskapet.

Per i dag selger konkurrenten Samsung seks ganger så mange smarttelefoner som kriserammede Sony. Nå vil den tidligere kjempen droppe billigtelefonene og dra veksler på sin kompetanse innen spill, lyd og kamerateknologi for å utfordre Samsung og Apple, som i dag er totalt dominerende i markedet for smarttelefoner.

Sony er imidlertid ikke alene om å ha denne ambisjonen. Flere av selskapets konkurrenter slåss også med ryggen mot veggen og kniven på strupen. Blant disse er Nokia med Windows Phone, RIM med Blackberry og HTC, som alle er blitt totalt akterutseilt av de to dominerende konkurrentene.

Sony har fått kuttet sin kredittrating til BB minus, noe som i klartekst betyr at analytikerne ser på selskapets fremtid som usikker. Samtidig kutter Sony 10 000 årsverk ved selskapets TV-divisjon etter å ha tapt penger hvert år de siste fire årene.

– Målet ligner på en ønskedrøm

I februar kjøpte Sony ut Ericsson fra deres felles mobilselskap. Siden har de kuttet om lag 15 prosent av arbeidsstokken, og lansert flere smarttelefonmodeller som er blitt godt mottatt.

Sony opererer med regnskapsår som strekker seg fra 1. aptil til 31. mars. Innen 31. mars er målet for selskapet å selge 34 millioner telefoner, noe som vil være en økning på femti prosent målt mot året før. I kvartalet som sluttet 30. september solgte Sony 8,8 millioner telefoner. Samsung solgte sju ganger så mange, 56,9 millioner, mens Apple solgte 26,9 millioner mobiler.

Sony-sjef Kazuo Hirai mener smarttelefonmarkedet er ustabilt, og at Sony allerede har klart å kapre nummer to-posisjonen i enkelte markeder. Den Singapore-baserte analytikeren Amir Anvarzadeh sier midlertid til Bloomberg at konkurransen i smarttelefonmarkedet bare kommer til å bli tøffere de neste årene, og at Hirais plan for å gjøre Sony lønnsomt igjen ligner mest på en ønskedrøm.

Hirai sier også at Sony fortsatt er åpne for samarbeid med andre selskaper. I september kjøpte Sony 11 prosent av Olympus. Sammen skal de to selskapene utvikle og selge medisinsk utstyr.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen