Sony åpner opp for at du kan legge inn nye ROMs, eller operativsystemer, på enkelte av deres Xperia-telefoner. Følger toppmodellene etter?
Sony åpner opp for at du kan legge inn nye ROMs, eller operativsystemer, på enkelte av deres Xperia-telefoner. Følger toppmodellene etter? (Bilde: Einar Eriksen, Tek.no)

Sony åpner opp smarttelefonene sine

Gjør det lettere å legge inn nye operativsystemer, men bare for enkelte modeller.

En av de store fordelene med Android i forhold til for eksempel iOS er muligheten du har til å legge inn ny systemprogramvare på telefonen din. En av telefonprodusentene som likevel har gått motstrøms og gjort dette ekstra vanskelig for kundene sine er Sony. De har på sine Xperia-modeller stukket kjepper i hjulene for alle som har ønsket å legge inn alternative operativsystemer, slik som CyanogenMod, Firefox OS eller Ubuntu Touch. Men nå snur selskapet, i alle fall delvis.

Åpner opp

CyanogenMod kan for eksempel se slik ut, men kan også tilpasses på tusenvis av andre måter.
CyanogenMod kan for eksempel se slik ut, men kan også tilpasses på tusenvis av andre måter. Foto: Wikipedia

Japanerne har nemlig gitt ut en oppdatering til flere Xperia-telefoner som inkluderer en ny «Bootloader». Den nye bootloaderen gir tilgang til gjennopprettingspartisjonen på de aktuelle telefonene, der hvor ny systemprogramvare må installeres fra.

Lurer du på hvordan du kan installere ny systemprogramvare på telefonen din?
Lær dette og mye mer med Android-skolen på Tek Ekstra »

Ikke for alle

Om du håper å legge inn CyanogenMod, Firefox OS eller Ubuntu Touch på din Sony-telefon er det likevel stor sjanse for at du blir skuffet. Det er nemlig bare enkelte modeller som nå åpnes opp, og alle disse stammer fra budsjett- og mellomklassesegmentet. Nærmere bestemt snakker vi om Sony Xperia E3, M2, T2 og T3.

Se Prisguide-boksen til høyre for Sony-mobilene som nå støtter alternative operativsystemer.

En merkelig prioritering fra Sonys side her altså, i og med at de fleste som har etterspurt denne funksjonaliteten oftest sitter på en toppmodell. Vi liker uansett linjen Sony nå har lagt seg på, og det er jo lov å håpe selskapet følger på med en ny og mer åpen Bootloader for toppmodellene, som Xperia Z3, på et senere tidspunkt. 

Sony har akkurat lansert en ny flaggskiptelefon:
Slik er Xperia Z4 »

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen