Sønner

Erik Richter Strands spillefilmdebut ”Sønner” får deg til å kjenne etter hva du virkelig synes om mennesker. Mennesker som misbruker barn. Og selv om du kjenner at dette ikke er de du er mest glad i, er ikke opplevelsen av den pedofile Hans (Henrik Mestad) udelt negativ.

"Sønner" byr på drama i svømmehallen.

Svømmehallens herre

Historien tar deg med til en svømmehall hvor 25 år gamle Lars, som spilles av spillefilmsdebutanten Nils Jørgen "Jøgge" Kaalstad, jobber som badevakt. Innimellom hverdagens rutiner ser han en dag Hans, en middelaldrende mann som er kjent for å ha tuklet med unge gutter. Lars prøver innbitt å få sjefen i svømmehallen til å stenge ute Hans fra svømmehallen, men uten resultater. Badevakten Lars kommer etter hvert i kontakt med Tim (Mikkel Bratt Silset), en gutt som Lars har sett sammen med Hans. Sammen med kompisen sin Jørgen (Edward Schultheiss – "Folk flest bor i Kina") og Tim går Lars til aksjon for å redde ungguttene som har blitt ofre for misbrukeren.

Karakteren Lars er en hyggelig fyr, men han har et voldsomt temperament. Ikke sjelden tar følelsene overhånd. Når han legger ut på jakt etter misbrukeren forsvinner fort fornuften, og sinnet tar over. Filmen har en sterk historie, og Kaalstads ekthet i rollen som Lars er med på å formidle en fortelling som griper deg hardt.

Møbler fra IKEA

Det er tøft å begi seg ut på ”Sønner” med så mange debutanter. Som nevnt er både regissør og hovedrolleinnehaver spillefilmdebutanter, dessuten er også produsent Eric Vogel spillefilmdebutant. Det er dessuten også mange andre nye navn og fjes med i produksjonen av ”Sønner”, filmen er hovedsakelig laget av ny- og ferdigutdannete studenter fra Filmskolen i Lillehammer. Filmen går dermed inn i historien sammen med blant annet ”Vinterkyss” fra 2005 som en av de alle første filmene laget av filmstudenter utdannet i Norge. ”Sønner” viser også at det er fullt mulig å lage film i Norge, med nye norske skuespillere og filmskapere.

Henrik Mestad gir pedofil et ansikt som Hans i
Henrik Mestad gir pedofil et ansikt som Hans i "Sønner.

Henrik Mestad er nok den som har den mest utfordrende rollen i ”Sønner”. Som den pedofile Hans gir han de menneskene i samfunnet med lavest rang et ansikt. Vi ser at de også er vanlige mennesker med møbler fra IKEA, og stygge badebukser. Det er kanskje det som gjør Hans så vemmelig, han er som oss, men gjør det vi ikke vil snakke om. Han tar med seg barn i bilen sin, opp på en øde parkeringsplass, og tar bilder av dem. Dette er ting vi ikke vil vite om, ting vi ønsker ikke skal skje, og som vi lukker øynene for. Men Mestads rolletolkning er ypperlig, og man får om ikke en forståelse, så i hvert fall en vond empati for mannen, en empati du egentlig ikke vil ha.

Prostituert venninne

Filmen er en god skildring av mennesker i ulik situasjoner, og den tar seg også tid til å utforske karakteren Lars. Han beskytter for eksempel den prostituerte leieboeren i overetasjen mot grådige kunder. Disse scenene fungerer i og for seg godt, men er nok ikke så voldsomt viktige for filmen som helhet. Det er likevel interessant å se hvordan Lars oppfører seg mot andre mennesker, utenfor sin vanlige jobbsituasjon. Hans prostituerte venninne spilles av fjorårets store stjerneskudd Ingrid Bolsø Berdal ("Fritt Vilt"), som gjør en kjempejobb, men som kanskje forsvinner litt i det store vanskelige temaet i filmen. Dette gjelder nok også flere av skuespillerne, men det skal absolutt sies at Mikkel Bratt Silseth briljerer i rollen som unggutten Tim.

Sønner

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen