Sønner

"Sønner" er Erik Richter Strands spillefilmdebut, og hvilken debut det er! "Sønner" river tak i deg fra første stund, og slipper aldri taket. Filmen er spennende fra start til slutt, og tar mange vendinger på ferden.

Se større versjon og flere bilder
Henrik Mestad gjør sterkt inntrykk som pedofil i "Sønner".

Lars er badevakt i en svømmehall, og en dag drar han kjensel på Hans, som mange mistenker for å tukle med unge gutter. Lars vil ha Hans i fengsel, og starter sin egen etterforskning. Det går derimot utover jobben, og sjefen er ikke overbegeistret over Lars sin manglende evne til å skille jobb og privatliv. Lars mister jobben etter hvert, og deretter går det slag i slag; filming av Hans mens han forgriper seg på en gutt, utpressing, og politijakt.

Den snille og den slemme

"Sønner" handler om å ta loven i egne hender, og om overgriperens makt over sine ofre. Hans, forøvrig glimrende spilt av Henrik Mestad, blir menneskeliggjort på en overbevisende måte. Hans er nemlig overbevist om at det han gjør er bra for guttene, og at han ikke er en forbryter. "Jeg er det nærmeste de kommer en far", sier han selv. Richter Strand skal ha skryt for hvordan han fremstiller overgriperen. Her kommer nemlig to sider av ham fram; den snille farsfiguren som tar seg av dem, og den slemme overgriperen som gjør stygge, unevnelige ting. Det sammensatte bildet av overgriperen i filmen er blant annet det som gjør "Sønner" til en så sterk og god film.

Filmen er klassifisert som et drama, men inneholder mye action også. Den begynner som et skikkelig drama, men skifter etter hvert karakter; til en actionfilm der spenningen og intensiteten høy. Og det er vel også det geniale ved "Sønner"; nemlig drama og action surret sammen i en herlig blanding.

Se større versjon og flere bilder
"Sønner" byr på mye action til å være et drama.

Et par skjønnhetsfeil

Nils Jørgen Kaalstad passer som hånd i hanske i rollen som den hissige og småkriminelle Lars. Det er i grunnen rart at Kaalstad ikke har vært å se i en hovedrolle før. I "Sønner" er han nemlig veldig god. Mestad er nevnt, og man skal heller ikke glemme fjorten år gamle Mikkel Bratt Silset i rollen som Tim. Silset er imponerende i sin første rolle på film. Alt i alt er skuespillerprestasjonene gode og over gjennomsnittet.

Så, hvilke innvendiger kan man rette mot Eric Richter Strands debut? Vel, ikke så mye, men et par små skjønnhetsfeil er det. Blant annet blir man forvirret når Lars banker opp en av kundene til den prostituerte Norunn; ved første øyekast ligner nemlig han på journalisten Joakim, som også Lars kunne tenkes å banke opp. Hvorfor oppfører Lars seg som han gjør? Det spørsmålet stiller man seg ganske kjapt, men får ikke skikkelig svar på det før et stykke ut i filmen.

Konklusjon

"Sønner" er en av årets beste norske filmer; ja kanskje en av de beste totalt sett. I alle fall; Eric Richter Strand overbeviser stort med sin første spillefilm. Her blir dramaet ispedd action, noe som viser seg å være en god blanding. Historien som fortelles er sterk, og ikke minst troverdig. Man får faktisk en ørliten sympati med overgriperen. Det sier ganske mye om hvor god "Sønner" er.

Sønner

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen