Sommerens TV-telefoner

Denne våren har vi skrevet en hel del artikler om de nye TV-standardene som skal gjøre det mulig å se TV i mobiltelefonen. Til sommeren kommer de tre første TV-telefonene til Norge, og selv om norske mobilbrukere enda må vente en stund før Hotel Cæsar inntar mobiltelefonen, så er det stor spenning til hvordan teknologien fungerer.

Samsung P900 - Vridbar og TV-klar

Samsung kommer til å satse på både DMB og DVB-H, men kommer først med P900, som benytter standarden DMB. Med vridbar skjerm på 2,2 tommer og en skjermoppløsning på 240 x 320 punkter kan P900 by opp til fotballkamp, om du så er på bussen eller hjemme i din egen stue.

Vi testet P900 på 3GSM tidligere i år og fikk prøve ut DMB-mulighetene. Prosedyren er enkel. Du roterer skjermen, og velger kanaler ut fra en liste.

Samsung har utstyrt P900 med en TV-utgang som gjør at du kan vise mobilens skjerm på et vanlig fjernsyn. Skulle TV-antennen ryke, kan du dermed koble til telefonen og bruke den som mottaker for TV-signal.

Siden DMB-standarden bygger på radioteknologien DAB, kan du også bruke P900 til å høre på digitale radiosendinger. Siden NRK har satset stort på DAB, kan du allerede idag lytte til de fleste radiokanaler over DAB.

P900 er også avansert på andre felt. Den har en innebygget mp3-spiller og 128 MB internminne tilgjengelig. I tillegg kan du bygge ut minnet med microSD-kort.

Det er også et to megapikslers innebygget kamera tilgjengelig. Dette brukes også til videosamtaler over 3G-nettet.

P900 skal dukke opp nå i slutten av andre kvartal, uten at prisen er kjent. Men du kan lese mer om P900 i artikkelen 'Endelig norsk mobil-tv' og vår minitest av telefonen fra CeBIT-messen.

LG V9000 - Fotball på 2,2 tommer

LG kunne tidligere i vår også annonsere at de vil være blant de første i kappløpet om mobil-TV. Med sin DMB-baserte V9000, kommer produsenten sammen med Samsung, være en av de første produsentene med TV-klare telefoner for Europa.

I likhet med P900 fra Samsung, har V9000 en roterbar skjerm som du skal vende 90 grader når du skal se på TV. På siden av telefonen finner du to høyttalere som sørger for stereolyd til TV-sendingene. Skjermen er på 2,2 tommer og skjermoppløsningen på 240 x 320 punkter.

V9000 skiller seg ut av mengden ved at den kan ta opp TV-sendinger mens du ser på dem. Verken P900 eller Nokias N92 har mulighet til det, og V9000 er dermed eneste alternativ hvis du ofte tar opp tv-sendingen istedet for å se på den.

Også V9000 kan bruke DMB-støtten til å høre på DAB-radio.

Mens P900 er en jevnt over avansert telefon, er det ikke til å legge skjul på at LG har nedprioritert mye annet til fordel for TV-støtten på V9000. For eksempel har ikke telefonen høyere kameraoppløsning enn 1,3 megapiksler, og heller ikke EDGE-støtte, men kun 3G-støtte.

Mp3-spilleren er imidlertid på plass, og sørger for godlyd når du ikke orker å se reprisen av Mot i Brøstet for 27. gang. V9000 har plass til microSD-minnekort, slik at du også skulle få plass til større deler av musikksamlingen i telefonen.

V9000 slippes i Europa nå i forbindelse med fotball-VM, men det er usikkert når telefonen finner veien til Norge. Pris er heller ikke kjent.

Nokia N92 - den første med DVB-H

Nokias første TV-telefon, N92, blir også den første telefonen i Europa med støtte for den andre TV-standarden DVB-H, som Nokia har vært med på å utvikle.

N92 skiller seg godt ut fra både V9000 og P900, både designmessig og teknisk sett. I likhet med P900 kommer også N92 i kamskjellsformat. Men istedet for å rotere skjermen, har Nokia valgt en løsning der du vipper skjermen til siden. På den måten har produsenten også kunnet legge opp til et sidelengs talltastatur, som aktiveres når skjermen er satt i TV-modus.

Skjermen er et imponerende stykke arbeide. Utstyrt med 2,8 tommers skjerm er N92 de to ufordrerne totalt overlegen. Skjermoppløsningen er imidlertid den samme, på 240 x 320 punkter.

Når du snur skjermen kan du dermed nyte både film og TV i høy oppløsning på stor skjermflate. Fordelen sammenlignet med løsningen på P900 og V9000 er at N92 kan legges på bordet eller en annen jevn overflate, slik at skjermen vender mot brukeren, og man slipper å holde den i hånden.

Som nevnt innledningsvis vil N92 støtte DVB-H, og baserer seg dermed på en annen løsning enn V9000 og P900. Tidligere signaler fra NRK gikk ut på at kanalen valgte vekk DVB-H til fordel for DMB, noe som ville gjort TV-løsningen til N92 ubrukelig for oss her til lands. Men etter CeBIT har NRK gått ut og trukket uttalelsene sine, noe som kan tyde på at N92 kan bli brukbar også i Norge.

Og det burde glede de fleste, for N92 har langt mer enn bare TV å by på.

Under dekselet finner du et internminne på 90 MB, som kan utvides med opptil 2 GB med minnekort av typen miniSD. Minnet kan du så bruke på alt fra helaftens spillefilmer tilpasset N92 til mp3-filer og annen musikk, som også kan nytes gjennom de to stereo-høyttalerne som sitter på baksiden av skjermen.

I motsetning til P900 og V9000 har du med N92 ikke mulighet til å høre på DAB-radio, siden DVB-H-standarden ikke støtter DAB.

Til gjengjeld har N92 Wi-Fi, så du kan surfe på nettet og høre på nettradio med telefonen.

N92 skal komme i løpet av sommerhalvåret, og vil koste rundt 6000 kroner. Du kan lese mer om N92 i 'Satser på mobil-TV'.

Hva er status quo?
Selv om de færreste mobilprodusenter og operatører har fått testet ut og bestemt seg om de skal ha mobil-TV, fins det flere standarder og knivskarp konkurranse dem imellom. De første TV-telefonene som kommer nå bygger på den korenske DMB-standarden samt DVB-H, som er utviklet av Nokia. Du kan lese mer om de forskjellige standardene her.

I første omgang ser det ut til at det er NRK som har mest interesse for den nye teknologien. TV-kanalen varslet tidligere at de planla å satse på den koreanse DMB-standarden, men har siden sagt at valget er åpent og mest sannsynlig bestemmes i samsvar med resten av TV-kanalene i Europa.

Danmarks Radio utførte denne uken flere tester i Danmark med DMB-teknologi, men har i likhet med NRK ikke bestemt seg.

I forbindelse med VM testes både DVB-H og DMB ut i flere europeiske land. Eksperter mener at testene vil være utslagsgivende for hvilke løsninger de forskjellige tilbyderne går for og dermed også hvilken standard som vil gå seirende ut.

Frem til den tid kommer kan du benytte deg av såkalt 3G-tv, som lar deg se TV over mobilnettet. I motsetning til DMB og DVB-H bæres 3G-tv gjennom mobilnettet, slik at det koster for hver MB med TV du ser. Men de fleste operatører har et øvre tak i måneden, som sikrer at du for en viss sum har fri tilgang til TV også i mobilen.

(Kilder: Mobil, GSMarena, Samsung, LG, Nokia, Mobilsiden)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen