Sommerens mobilvettregler

I utgangspunktet skal en mobiltelefon kunne vare i både ett, to og tre år. Og er du riktig heldig klarer du å holde liv i den enda lenger. Men for at du skal ha en sjanse til å bevare mobilen så lenge, må du ta en rekke forhåndsregler.

Akkurat som du ikke ville tatt med deg et dyrt stereoanlegg på stranda, ikke ville lagt digitalkameraet ute i regnet eller kastet andre dyre elektroniske apparater i bakken, fortjener mobiltelefonen en god dose forsiktighet.

Her er noen tips for å bevare mobiltelefonen lengst mulig.

1) Vann og søle
De færreste mobiltelefoner har noe særlig til overs for væske. Det spiller ingen rolle om det er et regnskyll, en tur ned i vaskebøtta eller et uheldig møte med en halvliter som forårsaker det, men med væske i ”kroppen” er mobilen ikke spesielt fornøyd. Derfor bør du unngå å bruke telefonen utendørs i regnvær, og passe godt på alle lommer når du går på sommerrengjøringen. Å legge fra seg mobilen på benken mens du dusjer eller bader er også en god idé.

2) Støt og klem
Selvom du er glad i mobiltelefonen din og liker å gi den litt kos, er det viktig at du passer på å ikke klemme for mye på den. De er tross alt skjøre og små, mobiltelefonene nå til dags. Unngå å miste mobiltelefonen i bakken, prøv å unngå at toåringen bruker den som tyggeleke, og unngå for enhver pris å rygge over den med firehjulstrekkeren på vei ut av garasjen. Det tåler den nemlig ikke.

3) Sol, sand og solkrem
Er du blant dem som har med deg mobiltelefonen overalt er det greit å ta noen ekstra forhåndsregler i sommer. For selv om du ikke kan tenke deg noe bedre enn å ligge i solen hele dagen, er mobilen neppe enig med deg. Unngå å ha mobiltelefonen liggende i direkte sollys, da høye temperaturer kan påvirke telefonens funksjoner. Det er heller ikke spesielt lurt verken å smøre den inn i solkrem eller å grave den ned i sanden – det fungerer kanskje for deg, men mobilen foretrekker nok å ligge i skyggen.

4) Bruk håndfri
Både av hensyn til helsen din, din egen og andres sikkerhet og norsk lov, er det en fordel å bruke håndfri når du snakker i telefonen. Når du sitter bak rattet er det ulovlig å snakke i håndholdt mobiltelefon, men også ellers lønner det seg å bruke håndfri. Da slipper du å ha mobiltelefonen inntil hodet, og unngår dermed eventuell stråling fra mobilen.

5) Ikke SMS bak rattet
Akkurat som norske bilister er lite flinke til å bruke håndfri, er SMS bak rattet nok en last mange sliter med å legge av seg. Det er ikke lov til å lese eller sende SMS når du kjører bil, og det sier seg selv hvorfor denne regelen er viktig å følge. Ser du på mobiltelefonen i stedet for på veien, mister du fort konsentrasjonen. Dermed er det fort gjort å kjøre i bilen foran eller oppleve et mindre hyggelig møte med autovernet. Spar derfor meldingene til du har stoppet bilen.

6) Vis hensyn til andre
Mobiltelefonens levetid er neppe avhengig av om du tar hensyn til sidemannen på kontoret og resten av de reisende på bussen, men allikevel anbefaler vi å vise hensyn til de du omgir deg med. Skru ned ringelyden på skolen, i kirken og andre steder det er forstyrrende med piiiip og riiiing fra mobilen. Det kan også være lurt å unngå å ta de heftigste kranglene med kjæresten mens du har tilhørere. Har du riktig uflaks kan de bli så irriterte på kjeftingen og smellingen at de rett og slett kaster telefonen din i bakken og hopper på den.

7) Flymodus
Man skulle kanskje tro det var unødvendig å minne folk på at det ikke er lov til å bruke mobiltelefonen ombord i fly, men det er ikke mange fly som tar av uten at det ringer fra minst en av hattehyllene ombord. Ta derfor en ekstra kikk på mobiltelefonen før du spenner på deg sikkerhetsbeltet, for å forsikre deg om at telefonen er skrudd av. Har du en telefon som kan brukes som MP3-spiller ombord i fly, er det viktig at du husker å sette den i flymodus før reisen.

8) Programmer
Nok en viktig huskeregel er at du aldri må installere programmer du får tilsendt fra ukjente. Disse kan inneholde virus, og dermed være farlige for mobiltelefonen din. De kan skade innholdet du allerede har på mobilen, eller rett og slett ødelegge den for alltid. Vær derfor alltid på den sikre siden før du installerer nye programmer på mobilen din.

9) Slå av Bluetooth
For å unngå å få tilsendt programmer av typen over, kan det være lurt å skru av Bluetooth-funksjonen når du ikke bruker den. Da sikrer du at uvedkommende ikke kommer seg inn på mobiltelefonen din, og at de heller ikke får sendt deg programmer. I tillegg ligger det en ekstra tyverisikring i å slå av Bluetooth på mobilen ettersom ingen kan søke den opp og finne den uten at de faktisk ser den. En mobiltelefon med aktivert Bluetooth kan finnes av langfingrede mobiltyver også hvis den ligger godt innpakket i vesker, jakker, bagasjerom og kofferter.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen