Test

Sometimes in April

"Sometimes in April" er produsert av HBO for HBO. Tidligere har TV-kanalen stått bak filmer som Gus Van Sants "Elephant", "Live From Baghdad", "Maria Full of Grace" og ikke minst den prisvinnende serien "Band of Brothers".

Brutalt folkemord

"Sometimes in April" tar for seg det altfor ukjente folkemordet som fant sted i Rwanda for 12 år siden. I en periode på i overkant av 3 måneder var det unntakstilstand i ordets rette forstand i det afrikanske landet. Et stort gap hadde dannet seg mellom landets to største folkegrupper hutuene og tutsiene, og hatet mellom disse hadde hatt grobunn siden et klasseskille ble dannet av utenforstående.

Se større versjon og flere bilder
Brødrene Augustin og Honore møtes igjen ti år etter folkemordet.

Etter lang tids undertrykkelse oppfordres alle hutuer til å stå i mot sine fiender, tutsiene. På radioen blir det kringkastet propaganda mot det påstått uverdige folkeslaget, mens hæren trener opp sivile til å drepe. Konflikten eskalerer ytterligere når presidentens fly blir skutt ned, og det som lenge hadde ligget i luften var i ferd med å bli en realitet: massakre.

Vi følger to brødre i to perioder, under folkemordet i 1994 og 10 år etter når rettferdigheten til slutt skal håndheves. Augustin og Honore Muganza er begge hutu. Augustin er kaptein i hæren, mens Honore jobber i radiokanalen RTML. Sistnevnte benytter radiokanalen til oppfordring av hat mot tutsier. Han har ingenting til overs for folkeslaget, og liker lite at broren er gift med en tutsi-kvinne. Når det verst tenkelige skjer, full borgerkrig bryter ut, må Augustin og konen Jeanne sammen med de to sønnene, skille lag for å overleve. De har allerede sendt datteren sin til en skole hvor hun lever i antatt sikkerhet. Ute i gatene slaktes det mennesker over en lav sko, og hver tiende meter er det veisperringer med fulle, uberegnelige hutuer bevæpnet til tennene.

Narrativ fiksjon

Se større versjon og flere bilder
USAs håndtering av krisen blir framstilt som direkte latterlig.

Filmen minner på mange måter om en dokumentar, med tv-opptak, ubehandlede bilder og mye håndholdt kamera. Karakterene er så fantastisk følsomme og ekte at man ikke tenker et sekund på at det som vises er innøvd. Det mest ufattelige med denne filmen er å se hvordan omverdenen snudde ryggen til, forlot mennesker i døden med begrunnelsen at "de fulgte ordre".

USA blir nesten en parodi på seg selv når de snakker om kostnader, skadebegrensning og hva de kan tjene på å gå inn og stoppe massakren. En simpel telefonsamtale var det USA var villige til å gjøre for landet som så inderlig trengte dem, og resten av verden, til å sperre opp øynene og innse hva som var i ferd med å skje. Europa og FN var ikke stort bedre der de stod som nikkedokker og reddet turister for deretter å stå med hendene i lommen. Vi husker at Kurt Cobain skjøt seg selv, men hvem tenker på at samme året ble nesten 1 million mennesker regelrett henrettet?

Sometimes in April   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen